Відбулись громадські обговорення.

В понеділок 27 грудня в приміщенні херсонського планетарію відбулось громадське обговорення проекту «Концепції розвитку парків та скверів на території міста Херсон». Цей документ був розроблений групою експертів громадських організацій: Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень, ХМГО «За майбутнє Херсона», ХОО Комітету виборців України та Молодіжного центру регіонального розвитку. Концепція розвитку парків та скверів, це документ, який на думку авторів, може навести лад в політиці міської влади щодо використання зелених зон, сприятиме їх захисту та розвитку. Ідея створення Концепції виникла під час проведення громадської ініціативи по захисту Дубового Гаю. Частина її активістів, розуміючи, що локальні проблеми Дубків є типовими для всіх зелених зон, вирішили підійти до їх вирішення комплексно.
В листопаді документ був підготований. На початку грудня відбулось його експертне обговорення, на якому було прийнято рішення -  проект документу із зауваженнями та доповненнями, що поступили, треба виносити на Громадські слухання. Тут же була створена ініціативна група, і за 3 дні, за допомогою багатьох громадських діячів було зібрано майже 400 підписів (за законом необхідно 300) за проведення слухань. Відповідна заява та підписи були передані міському голові, але на жаль, він так і не видав необхідне для проведення слухань розпорядження. Замість цього ініціатори слухань отримали листа за підписом заступника міського голови, в якому їх повідомляли, що надані документи не належним чином оформлені, і тому в проведенні слухань відмовлено.
Але тут виникає два питання. По-перше, призначення слухань, виключна компетенція мера, і ніхто з його оточення не має права вирішувати дане питання. Таким чином організатори слухань вважають що відповіді від міського голови не отримали, і з цього приводу будуть звертатись до суду. По друге, свою відмову міськвиконком аргументує неналежно оформленими документами, але які конкретно були зроблені порушення не пояснює.
Не зважаючи на відмову, і не можливість проведення офіційних громадських слухань, які передбачають обов’язковий розгляд владою прийнятої на них резолюції, було прийнято рішення провести громадське обговорення. Під час обговорення виступили експерти, автори документу: Володимир Макуха, Олександр Мошнягул, Дємєнтій Білий. Вони пояснили головні засади документу.
Для того щоб навести лад у використанні зелених зон міста необхідно провести наступні дії. По перше, треба чітко визначити перелік парків та скверів міста, та зробити його публічним. По-друге, провести паспортизації парків та скверів, визначити їх межі та надати відповідний статус. По третє, до проведення зазначених робіт накласти мораторій на використання та забудову земель будь якої зеленої зони. І четверте, по кожному парку та скверу розробити програму розвитку, у відповідності до їх історичного розвитку.
Присутні підтримали ці ідеї. Помічник губернатора з екологічних питань, Г. Романенко, зазначив актуальність заходів по збереженню зелених зон міста, та відмітив, що голова ХОДА Микола Костяк поділяє стурбованість громадськості, і вже направив звернення до депутатів Херсонської міської ради з пропозицією розробити та прийняти програму збереження та розвитку зелених зон міста.
Учасники обговорення прийняли резолюцію в якій звернулись до депутатів з проханням створити робочу групу з депутатів та представників громадськості для доопрацювання тексту Концепції і її подальшого затвердження на сесії міської ради.   

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Берислав: зустріч з владою. «Громадське коло навколо Бериславської громади: стань архітектором відновлення».

Підсумкова діалогова Платформа в Бериславській громаді: надбання та перспективи