Ремонт багатоповерхівок під громадський контроль!

Експерти громадської організації «За майбутнє Херсона» вирішили з’ясувати, чому кошти, які роками виділяються з різних бюджетів на ремонт багатоповерхівок міста не вирішують проблеми? Як зробити їх використання більш ефективним? Ці питання є одночасно і складними і вкрай актуальними для херсонців. Як показують результати соціологічних опитувань, вони вважають незадовільний стан своїх будинків найбільшою місцевою проблемою. Покрівлі, ліфти, елементи конструкцій, мережі водо, тепло та газо постачання в більшості багатоповерхівок знаходяться в занедбаному стані і вимагають капітального ремонту, який, будемо говорити відверто вимагає величезних витрат.


За офіційними підрахунками на відновлення житлового фонду міста потрібно приблизно 115 млн. грн. Враховуючи скромні можливості міського бюджету щорічно виділяється сума яка лише частково задовольняє потребу. В цьому році депутати міської ради виділили близько 8 млн., грн.., що складає приблизно 1% загального міського бюджету. Причому кошти на проведення капремонту виділяються не тільки для комунальних будинків, але й для ОСББ, які поки ще не прийняли будинок на баланс.
Але проблема не тільки, і не стільки в нестачі коштів, а скоріше у їх використанні. Громадяни часто скаржаться на вкрай неякісно проведений в їхніх будинках ремонт, після якого стан будинків тільки погіршується. Існує припущення, що значна сума бюджетних коштів виділених на ремонт просто розкрадається, через що і виходить неякісний ремонт.
Це стає можливим тому, що процес використання бюджетних коштів виділених на проведення капремонту є вкрай непрозорим. Всі етапи від визначення необхідної суми коштів до звітування влади за витрачені кошти закриті від громадськості. «Титульні списки», документ який розподіляє кошти по кожному будинку взагалі недоступні для більшості депутатів міськради. Тому вирішення зазначених проблем можливо в першу чергу через запровадження механізмів громадського контролю за процесом виділення, розподілу, використання коштів та звітування влади за їх використання.
Громадські експерти мають намір докладно дослідити ці проблеми та розробити нові прозорі механізми використання коштів та проведення якісних ремонтних робіт. В рамках дослідження буде працювати «гаряча телефонна лінія», звернувшись до якої кожен городянин може отримати консультацію щодо неякісно проведеного ремонту в його будинку або підїзді. При необхідності громадські експерти організації «За майбутнє Херсону» не обмежаться лише усною консультацією але й допоможуть у вирішенні проблеми. Вся інформація яка буде отримана від громадян, допоможе сформувати чітке уявлення про стан проблеми та допоможе знайти оптимальні шляхи її вирішення.
Давайте допоможемо собі разом, номери «Гарячої телефонної лінії»: 32-50-26 та 39-43-98 

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Берислав: зустріч з владою. «Громадське коло навколо Бериславської громади: стань архітектором відновлення».

В Бериславі обговорили екологічну ситуацію після Каховської катастрофи