"Політична Херсонщина": Ще раз про необхідність Концепції розвитку парків

Локальна кампанія по захисту Дубового Гаю змусила її учасників замислитись над загальними проблемами зелених зон міста. Проаналізувавши ці проблеми громадські експерти прийшли до сумного висновку: діюча міська влада не має чітко визначеної політики щодо захисту та розвитку зелених зон, і скоріше за все робить це свідомо щоб землі під парками та скверами і надалі можна було використовувати в комерційних цілях.
Щоб не бути голослівним звертаємось до документів.
Офіційно.
Щорічний розвиток міста визначає програма економічного та соціального розвитку. В програмі на 2010 обсягом майже на 80 сторінок тема «зелених легенів» згадується коротко двічі.
Перше. Одним з завдань в екологічній сфері визначено «Продовження інвентаризації зелених насаджень та передача їх на баланс спеціалізованому підприємству для охорони, збереження та розвитку».
І другий раз, в переліку очікуваних результатів: «забезпечення збереження та відновлення зелених насаджень за результатами  їх інвентаризації». Як бачимо жодної конкретики.
Проведення інвентаризації справа вкрай важлива, але в яких обсягах і на яких територіях вона буде проведена, скільки буде виділено на неї коштів, і що то за підприємство яке буде опікуватись зеленими зонами? Чому немає кількісних показників без яких кожна програма залишається мертвою? Адже в сусідньому розділі про медицину навіть зменшення смертності у відсотках спрогнозували.
Правда є в програмі посилання на інший документ, міську цільову програму «Екологія-2010».Можливо в ній все прописано детально? Але ні, теж декілька загальних згадувань. Серед екологічних проблем міста дійсно згадується і проблема зелених зон. «У місті в останні роки спостерігається погіршення стану зелених насаджень, у своїй більшості висаджених у повоєнний період, та незадовільний стан газонів. Причиною цього є фізіологічне старіння дерев, які потребують заміни за віком, недостатність бюджетних коштів на утримання об’єктів зеленого господарства, відсутність міського спеціалізованого підприємства зеленого будівництва, а також відсутність належного догляду підприємств, установ та організацій за зеленими насадженнями, які знаходяться на прилеглих на них територіях».
Як бачимо винними в цій ситуації влада бачить самі дерева які швидко застаріли і посохли, кошти яких постійно не вистачає на озеленення та керівників установ, які не хочуть доглядати підшефні території. Але чомусь жодної згадки про головну проблему, передачу земельних ділянок в зелених зонах підприємцям, які сотнями знищують дерева. Влада не бачить цієї проблеми, ні слова про те що парки та сквери не паспортизовані, а значить їх ділянки можуть в будь який час передані комерсантам. Всі завдання щодо розвитку зелених зон зведені до однієї загальної фрази «збереження та відновлення зелених зон». Знову жодної конкретики.
І взагалі, як зберігати та відновлювати зелені зони, коли, як це не парадоксально, в жодному офіційному джерелі ви не знайдете документу в якому б були перелічені парки та сквери. Його, скоріше за все просто не існує. І не намагайтесь отримати його через офіційний запит, нічого не вийде, ми вже робили таку спробу.
Що робити?
Можна і треба далі критикувати владу, якщо вона не працює та ігнорує критику, її повинна почути громада, яка цю владу обирає. Але однієї критики мало, потрібні пропозиції, громадські ініціативи, треба штовхати владу до дій. Експерти Причорноморського центру політичних та соціальних досліджень, ХМГО «За майбутнє Херсону», ХОО КВУ та Молодіжного центру регіонального розвитку разом з представниками Діалогової Групи «Архітектурне та естетичне обличчя міста» розробили проект «Концепції розвитку парків та скверів на території міста Херсон». Даний документ і є фактично стратегічним планом дій щодо розвитку зелених зон міста. Його виконання повинно вирішити ряд завдань.
По перше, треба нарешті визначити, які території є парками та скверами, незалежно від того проведена чи ні в них інвентаризація. Треба скласти офіційний перелік до якого повинні потрапити всі існуючі раніше зелені зони.
Друге, необхідно прискорити процес інвентаризації парків та скверів який просувається дуже повільно. Аргументи влади про недостатність коштів не можна вважати серйозними, на інвентаризацію другого за розмірами в місті парку Леніна та скверу на проспекті Текстильників було витрачено трохи більше 20 тис. грн.. Чи великі це кошти для міста з бюджетом в 800 мільйонів? Адже знаходяться в ньому значно більші суми які витрачаються на цілі менш соціально значущі.
Наступне завдання, після проведення паспортизації зелених зон, влада повинна розробити план розвитку кожного парку та скверу. При цьому потрібно враховувати їх історичний розвиток та функції які можуть виконувати. Наприклад парк Ленінського Комсомолу  історично і функціонально повинен бути історико-меморіальним комплексом, і тому на його території не місце лазням і льодовому катку. Також, при формуванні нових парків  необхідно обов’язково  враховувати думку громади, бо саме для неї вони і існують.
По всім земельним ділянкам які знаходиться в зелених зонах потрібно оформити правовстановлюючі документи, і таким чином захистити їх від розпродажу. І останнє, поки не будуть проведені всі зазначені робити міська рада повинна накласти мораторій на передачу в оренду та продаж земельних ділянок в зелених зонах, та призупинити в них будь яке будівництво.
Всі ці дії потрібно провести швидко і комплексно на підставі конкретного плану і програми розроблених на підставі Концепції розвитку. Лише тоді ми зможемо сказати, що влада має власну стратегію з розвитку зелених зон і працює в інтересах громади.
Оптимістичний епілог.
Зрозуміло що реалізувати в життя цей план дуже складно. Навряд чи влада, яка роками працювала в іншому напрямку, змінить вектор, при тому що правляча влада отримала всі повноваження. Але треба робити активні кроки. Адже не все так просто в міському депутатському корпусі, виконавча влада публічно демонструє свою незгоду з політикою мера в питаннях зелених зон. І найголовніше громадськість вже має переможний досвід. В першу чергу через її активність збережено Дубовий Гай. Міський Голова, який переміг всіх своїх опонентів в раді, отримав єдину поразку, саме від громади. Тому наступним етапом «просування» Концепції парків та скверів повинні стати громадські слухання. Влада повинна прислухатись до волі своїх виборців.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Берислав: зустріч з владою. «Громадське коло навколо Бериславської громади: стань архітектором відновлення».

В Бериславі обговорили екологічну ситуацію після Каховської катастрофи