Особливості комунікації депутатів Херсонської міської ради з виборцями

У результаті прямої перевірки проведення депутатами Херсонської міської ради особистих прийомів громадян не було встановлено факт прийомів для 41% депутатів. А як справи з іншими напрямами комунікації депутатів з виборцями – у нашому матеріалі.

Соціальні мережі
За даними Kantar Україна, близько 60% користувачів інтернет є на Facebook. Не вдалось встановити наявність сторінки у соціальній мережі Facebook лише для однієї депутатки Херсонської міської ради – Олени Бреславець (фракція «Опозиційна платформа – За життя»). Всі інші депутати ради мають сторінки в мережі Facebook та можуть через них комунікувати з виборцями.  Ці депутатські сторінки соціально активні, у власних профілях депутати міської ради діляться новинами ради та власним соціально-політичним досвідом (у тому числі звітують за депутатський прийоми громадян). 

                                    

Депутат міської ради репостить публікацію міського голови на підтримку

Ключову роль в активності сторінок обранців відіграють репости. Репостами депутати Херсонської міської ради VIII скликання відображають підтримку певної позиції або участь / залучення у певні активності – засідання робочих груп, комісій, пленарних засідань ради. Усі доступні в мережі обранці залучені у процес репостингу – як мінімум, вони відмічені в публікаціях, що стосуються певних публічних заходів / соціально-важливих проблем. Проте «інфлюенсерів» серед них значно менше. 

 
                                

Публікація-звіт з заходу депутата міської ради, в публікації відмічені його колеги депутати

Окрім комунікації в приватних повідомленнях, депутати міської ради мають змогу дати зворотний зв’язок у коментарях. Як пересічні користувачі мережі Facebook обранці ведуть дискусії та коментують записи і на власних сторінках, і в інших публічних групах. 


                                    

Депутат міської відповідає під міткою на чужому записі

Найактивнішим серед депутатів міської ради у комунікаційній складовій виявився Павло Манченко (фракція «Нам тут жити»). Окрім персонального профілю у Facebook, депутат створив публічну сторінку, на якій звітує про свою діяльність та запрошує жителів міста на свій депутатський прийом. 


                       

Захід, організатором якого є публічна сторінка депутата

Без додавання у друзі / підписки неможливо переглянути зміст сторінки лише одного депутата – Антона Хмаро (фракція «Опозиційна платформа – За життя»). Коментувати без додавання у друзі / підписки неможливо для двох депутатів міської ради: Івана Глухова (фракція «Європейська солідарність») та Антона Хмаро (фракція «Опозиційна платформа – За життя»).

Новий сайт – нові можливості
Основним джерелом висвітлення діяльності депутатів Херсонської міської ради та взагалі «агрегатором» контактних даних є офіційний сайт міської ради. По-перше, на сайті висвітлені продукти діяльності міських обранців – активність на заходах ради у вигляді згадок у стрічці новин та прямих трансляцій, протоколи прийнятих рішень на засіданнях постійних комісій та пленарних засіданнях ради тощо. По-друге, на офіційному сайті ради розташовані депутатські профайли, в котрих вказані прізвища, імена та по батькові депутатів, суб’єкт висування, контактні дані, місце та час депутатського прийому громадян. Для нової каденції на вже «старій» версії сайту міськради було додано опцію у вигляді прізвища, ім’я та по батькові помічника депутата та можливість включення їхніх контактних даних. Варто зауважити, що попередня версія ресурсу була реалізована у вигляді додаткової платформи, на яку можна було перейти з офіційного сайту міської ради. Також платформа була більш спрямована на роботу з депутатськими запитами, проте ця опція за часи нової каденції не працювала. 

 
                           

Оновлений сайт міської ради з інтегрованими профайлами

Навесні жителям Херсону презентували оновлений ресурс ради. За новою концепцією, депутатські профайли стали частиною сайту ради - у вигляді окремого розділу. Також було враховано певні недоліки «старої» системи, й даних побільшало. Відтепер у депутатському профайлі вказані не тільки суб’єкт висування на місцевих виборах, а також чинна приналежність до депутатської фракції. Окрім того, включено відомості про участь та роль депутатів у постійних комісіях міської ради. Блок даних з контактними відомостями зазнав “косметичних” змін. В desktop-версії сайту місце та час прийому виборців виділено від основного масиву даних подвійним інтервалом. У мобільній версії подібних розмежувань немає. 
 

 В нових депутатських профайлах, як і у «старій» версії ресурсу, відсутні відомості щодо місця роботи, освіта, сімейного стану тощо. Однак з’явився працюючий інструмент з депутатськими зверненнями. Попередній ресурс для звернень формально також працює. 

                          

Вигляд нової версії депутатських профайлів

До депутата на прийом 
На «старому» ресурсі у своїх депутатських профайлах сім депутатів Херсонської міської ради VIII скликання не оприлюднили будь-які відомості щодо прийому громадян – контактну інформацію та місця прийому: 
-    Олена Мазур, Костянтин Сивак, Михайло Опанащенко, Антон Хмаро (фракція «Опозиційна платформа – За життя»);
-    Євгенія Бєла, Юрій Попутько (фракція «Слуга народу»);
-    Ірина Ценкер (позафракційна).
 

 На «новому» ресурсі міської ради прослідковується позитивна динаміка – не оприлюднили відомості щодо прийому громадян лише 4 депутати міської ради: 
-    Михайло Опанащенко, Антон Хмаро (фракція «Опозиційна платформа – За життя»);
-    Євгенія Бєла (фракція «Слуга народу»);
-    Ірина Ценкер (позафракційна). 

 
                      

Фактичне зменшення кількості депутатів, що не оприлюднили відомості щодо прийому громадян


Проте у нових профайлах вказані контактні дані перелічених депутатів, а саме – електронні поштові адреси.

Зателефонувати депутату
Зв’язатися за телефоном можна з 35 депутатами Херсонської міської ради VIII скликання, які оприлюднили відповідні відомості на профайлі міста:
-    Іван Глухов, Олександр Ложичев, Ігор Осауленко, Оксана Пастух, Оксана Погомій, Юрій Яцько (фракція «Європейська солідарність»);
-    Іван Бебко, В’ячеслав Білковський, Олександр Демчук, Андрій Дмитрієв, Андрій Калита, Ілля Карамаліков, Галина Лугова, Павло Манченко, Андрій Медведєв, Дмитро Поддубний, Юрій Рожков, Віктор Сухокобилін, Андрій Ткаченко, Євген Троцький (фракція «Нам тут жити»);
-    Олена Бреславець, Ігор Житченко, Олексій Заболотний, Тігран Мкртчян, Альона Ротова, Костянтин Сивак, Юрій Стельмашенко, Наталія Устинова (фракція «Опозиційна платформа – За життя»);
-    Олексій Петров, Володимир Сальдо, Ольга Співакіна (фракція «Блок Володимира Сальдо»);
-    Вадим Даник, Юрій Кирилов, Євген Пляс (фракція «Слуга народу»);
-    Роман Підперигора (позафракційний).

 
                          

Оприлюднення телефонних номерів у розрізі фракцій


Взагалі не оприлюднили телефоні номери 19 депутатів міської ради, а саме:
-    Віталій Йосипенко (фракція «Європейська солідарність»);
-    Віталій Бєлобров, Микола Дмитрієв, Алла Малицька, Андрій Сидоренко (фракція «Нам тут жити»);
-    Олена Мазур, Михайло Опанащенко, Антон Хмаро (фракція «Опозиційна платформа – За життя»);
-    Ігор Семенчев-старший, Ігор Семенчев-молодший (фракція «Блок Володимира Сальдо»);
-    Євгенія Бєла, Костянтин Кириченко, Олена Матвієць, Оксана Матусевич, Юрій Попутько, Сергій Харченко (фракція «Слуга народу»);
-    Ольга Виноградова, Ігор Пастух, Ірина Ценкер (позафракційні).


Депутат чи помічник?
Ще одним джерелом контакту з депутатом є його помічник. За даними нових депутатських профайлів можна побачити, що їх кількість збільшилась, й тепер сумарно становить 103. Максимальна кількість помічників на одного депутата міської ради – 5:
-    5 помічників у Павла Манченка (фракція «Нам тут жити»);
-    по 5 помічників у депутатів Ігоря Осауленка та Оксани Погомій (фракція «Європейська солідарність»);
-    5 помічників у Ігоря Семенчева-старшого (фракція «Блок Володимира Сальдо»). 

Також аналіз депутатських профайлів показав, що помічники відсутні у 11 депутатів міської ради: не мають їх два депутати фракції «Європейська солідарність» (Віталій Йосипенко, Оксана Пастух), два депутати фракції «Нам тут жити» (Микола Дмитрієв, Дмитро Поддубний), п’ять депутатів фракції «Опозиційна платформа – За життя» (Олена Бреславець, Олена Мазур, Михайло Опанащенко, Костянтин Сивак, Юрій Стельмашенко), один депутат фракції «Слуга народу» (Костянтин Кириченко), одна позафракційна (Ірина Ценкер).

15 депутатів Херсонської міської ради мають по одному зареєстрованому помічнику: Іван Глухов, Олександр Ложичев (фракція «Європейська солідарність»), Ілля Карамаліков, Галина Лугова (фракція «Нам тут жити»), Ігор Житченко, Олексій Заболотний, Тігран Мкртчян, Альона Ротова, Наталія Устинова, Антон Хмаро (фракція «Опозиційна платформа – За життя»), Юрій Кирилов, Пляс Євген, Юрій Попутько, Сергій Харченко (фракція «Слуга народу»), Ольга Виноградова (позафракційна).
 
У 10 депутатів є по двоє зареєстрованих помічників:
-    Юрій Яцко (фракція «Європейська солідарність»);
-    В’ячеслав Білковський, Андрій Калита, Юрій Рожков, Віктор Сухокобилін, Андрій Ткаченко (фракція «Нам тут жити»);
-    Євгенія Бєла, Вадим Даник, Олена Матвієць (фракція «Слуга народу»);
-    Ігор Пастух (позафракційний).

По три помічника зареєстровано у восьми депутатів Херсонської міської ради: 
-    Іван Бебко, Віталій Бєлобров, Андрій Дмитрієв, Алла Малицька, Андрій Сидоренко, Євген Троцький (фракція «Нам тут жити»);
-    Оксана Матусевич (фракція «Слуга народу»);
-    Роман Підперигора (позафракційний). 

По чотири помічника вказано у профайлах шести депутатів міської ради: у двох депутатів фракції «Нам тут жити» (Олександра Демчука, Андрія Медведєва), у чотирьох депутатів фракції «Блок Володимира Сальдо» (Олексія Петрова, Володимира Сальдо, Ігоря Семенчева-старшого, Ігоря Семенчева-молодшого).  

 
                        

Кількість помічників за розрізом фракцій

Проте окремо контакти помічників винесені лише у 8 депутатів Херсонської міської ради: Івана Бебка, Віталія Бєлоброва, Юрія Рожкова з фракції «Нам тут жити», Олексія Заболотного, Тіграна Мкртчяна з фракції «Опозиційна платформа – За життя», Ігоря Семенчева-молодшого з фракції «Блок Володимира Сальдо» та Олени Матвієць і Сергія Харченка з фракції «Слуга народу».  

У всякому разі – пишіть листи
Вперше за дві каденції абсолютно всі депутатські профайли з офіційного сайту міської ради мають контактні дані. На жаль, це не телефонні номери, а електронні поштові адреси. Та якщо іншого засобу зв’язку з депутатом немає, й електронна пошта стане виборцю у нагоді.  

Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад» за посиланням
За постійними оновленнями кампанії можна слідкувати: 
На веб-платформі Атестація депутатів місцевих рад
В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація» 

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 16 міських рад обласних центрів України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проєкт «Атестація депутатів місцевих рад» - ініціатива Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України», яка реалізується за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2018 році за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» було розроблено вебплатформу про діяльність місцевих депутатів http://attestation.in.ua  За реалізацію заходів проєкту в 15-ти регіонах відповідають представники партнерських громадських організацій.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Берислав: зустріч з владою. «Громадське коло навколо Бериславської громади: стань архітектором відновлення».

Підсумкова діалогова Платформа в Бериславській громаді: надбання та перспективи