Кочубеївська ТГ: «Ми вирішуємо екологічні проблеми, доки інші зволікають»

22 вересня в медіа центрі «ІРС-Херсон» відбулась прес-конференція «Вирішення екологічних проблем в територіальних громадах Херсонської області». Спікерами виступили експерти ГО «Причорноморський центр політичних і соціальних досліджень» та сільська голова Кочубеївської територіальної громади. На заході були розглянуті як досягнення Кочубеївської громади в реалізації екологічної складової Стратегії сталого розвитку, так і загально-екологічні проблеми регіону з можливими варіантами їх вирішення.  

Експерти Причорноморського центру політичних і соціальних досліджень все більше стали приділяти увагу екологічним проблемам в регіоні, громадах. Хоч ці проблеми виникають постійно, вони мають різний рівень проблематики. Це залежить як від соціально-екологічного стану регіону, так і від розвитку конкретної громади, активності громадян та інтересів влади. Здебільшого, переважна частина територіальних громад (не тільки сільських) відкладають екологічні проблеми, проблеми парків, лісосмуг, довкілля в цілому у противагу нагальним соціально-економічним: дорогам, медицині, освіті. Влада приділяє увагу тому, що вважають базовими потребами у житті громади та громадян. Та є такі, що не зважаючи на складні часи, продовжують процес впровадження реформ. В цих громадах, керівництво приділяє увагу збалансованому розвитку. Бо захист екології – це перш за все потреби першого рівня, знакові питання з безпеки громадян, зауважив керівник Причорноморського центру Олександр Мошнягул.

Більшість територіальних громад області – типові, невеликі та аграрні. І проблеми вони також мають типові для таких громад, які за досвідом, вирішується. Першою суцільною проблемою в регіоніє сміття та поводження з ним – пластикові пляшки розкидані по лісосмугам, пластикові пакети літають над полями, де їх потім знаходять свійські тварини. Другою типовою проблемою є знеліснення – складна економічна ситуація в країні, відсутність доступу до природнього газу спонукають людей вирізати лісосмуги та посадки на паливо. В свою чергу це погіршує як кліматичні умови, так і якість повітря, бо з деревиною час-від часу опалюються й пластиком. За фактом аналітичної роботи Причорноморського центру, був отриманий невтішний висновок: у більшості громад регіону не тільки немає централізованого роздільного збору сміття, а й власне бажання цей збір запроваджувати. І це незважаючи на дуже непоганий фінансовий стан деяких громад.  Як зауважив Олександр Мошнягул, це нескладно реалізувати, проте у вирішенні цих проблем не бачать сенсу, бо всі звикли до такого положення.

Й на питання «Так що ж робити?» допомогла відповісти сільська голова Кочубеївської ТГ, Людмила Костюк. З початком децентралізації, створення громад почались перші розробки Стратегій сталого розвитку. Здебільшого, в цих документах є екологічні блоки, та вони не реалізовуються – відкладені. Та не в Кочубеївській громаді, що також – типова, проте, одна з найменших в регіоні. Бюджет громади не перевищує 24 млн. грн, з яких власних надходжень не більше половини. Проте, після об’єднання в 2015-ому році, влада громади приклала всі зусилля для вирішення нагальних проблем. Стратегічний план ставив на меті вирішення трьох основних питань – як підвищити економічний потенціал громади, як створити можливості для особистісного росту громадян, та як зберігати та покращити екологічне становище в громаді. І саме 2020-ий рік став поштовхом для розгляду та вирішення екологічних проблем громади, пояснює пані Людмила. Також, на з мешканцями лунали питання щодо вивозу сміття, та чи це буде робитися централізовано. Тому, влада громади погодилася залучити на допомогу у реалізації спільного екологічного проекту експертів з Причорноморського центру політичних і соціальних досліджень, спів-авторів Стратегії сталого розвитку. На першому фокус-груповому дослідженні учасники перелічили прогнозовані проблеми – несанкціоновані сміттєзвалища, проблему вивозу сміття, вирубку лісосмуг та проблеми з водопостачанням. Найскладніше виявилось питання якості води та її подачі в цілому. Проблема не тільки в застарілому обладнанні, а й в зовнішніх чинниках – таких як приватні водосховища на території Кривбасу. Проаналізувавши стан проблем, кочубеївці прийшли до висновку, що проблему з водою – власними силами не вирішити, ділиться враженнями Людмила Костюк. Тому, було прийняте рішення – направити всі зусилля на проблему сміття та акції з відновлення зелених насаджень.

Першим кроком влада Кочубеївської ТГ подбала про залучення якомога більшої кількості населення до вирішення цих проблем. На офіційному сайті громади розмістили оголошення, в якому запрошувалось долучитись до діалогової групи з вирішення екологічних питань.

Другим кроком влада громади подбала про продецурність процесу. Хоча станом на грудень 2020 року затвердили програму з охорони середовища, вона не мала фінансових прорахунків – була здебільшого інформаційною. В партнерстві з експертами Причорноморського центру були напрацювали зміни до програми, у тому числі й фінансування заходів на суму близько 115 тис. грн. Ці зміни були підтримані депутатами сільської ради та передбачали певні трати на матеріально-технічне забезпечення майбутньої послуги. А саме - закупівлі контейнерів та першочергові витрати на централізований збір сміття. Запровадження нової послуги послуги з централізованого збору сміття передбачало впровадження нового документу – Положення про поводження з твердими побутовими відходами. Разом з напрацюваннями Положення, влада громади разом з діалоговою групою провели громадські обговорення, залучивши до них експертів Причорноморського центру. Зустрічі охопили всі старостинські округи, на них велись жваві дискусії що до нової послуги, формату та коли її впроваджувати. І хоча в громаді є й інші типові проблеми соціально-економічного, від населення є, зауважила пані Костюк. Мешканці свідомо дійшли до того, що на першому місці, все ж таки, екологічні проблеми.

Процедури зараз – процедури завжди. В серпні Положення про порядок поводження з твердими побутовими відходами було затверджено на сесії сільської ради. А вже сьогодні кочубеївці готують конкурс на надавача нової послуги. І далі громаду знову чекає процедурний процес – робота діалогової групи, громадське обговорення з визначення тарифу, розгляд на сесії. Зі слів сільської голови, це, фактично, займає рік, та до нового року – початку 2022-го вже буде впроваджена послуга централізованого збору сміття. Проте, вже зараз зусиллями комунальної техніки було проведено пробні вивози, абсолютно безкоштовні для громадян – щоб ще раз визначити необхідність послугу. А тепер мешканці громади цікавляться, коли впровадять послугу на постійній основі.

Наостанок, експерт з економічних питань Причорноморського центру, Володимир Молчанов, розповів про нормативні та технічні деталі впровадження нової для мешканців громади послуги з сортування та вивезення твердих побутових відходів.


Контакти ГО «Причорноморський центр політичних і соціальних досліджень»:  

Херсон, Придніпровський узвіз, 1 оф. 8, тел. +38 0552 34442, факс +38 0552 34442 

За постійними оновленнями роботи організації можна слідкувати за посиланням:

На веб-платформі www.pcpsd.org.ua

В соціальній мережі www.facebook.com/pcpsd.org.ua

 

Матеріал підготовлено за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в межах грантового компоненту проєкту EU4USociety .

Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу».

 

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Берислав: зустріч з владою. «Громадське коло навколо Бериславської громади: стань архітектором відновлення».

В Бериславі обговорили екологічну ситуацію після Каховської катастрофи