У Великокопанівській ОТГ вже знають, як вирішувати проблеми громади

20 квітня у Великокопанівській ОТГ відбувся тренінг з теми «Інструменти подолання конфліктів в громадах» для представників влади, депутатів та громадських активістів. Мешканців громади навчали, як за допомогою механізмів демократії участі подолати та попередити конфліктні ситуації, які часто виникають між владою та громадянами, непорозуміння між центральною та периферійними громадами. 
Тренінг провели експерти херсонського Ресурсного центру з розвитку місцевої демократії Дементій Бєлий та Володимир Молчанов. Разом з учасниками заходу вони визначили, які є проблеми в громаді й чи можливо їх вирішити, яким чином це зробити, які інструменти для цього можна використати. 

Так, спочатку мешканці Великокопанівської ОТГ визначили 10 найбільш гострих проблем, які необхідно вирішити. Під час обговорення иявили в громаді таку тенденцію: влада інформує громадян, а вони незадоволені, адже очікують конкретного вирішення проблеми без зайвої «балаканини».  У результаті відсутній зв'язок, і напруження наростає. До речі, це типова ситуація для багатьох ОТГ. Мешканці Великолепетиської громади зробили перший крок до успіху – осмислили ситуацію, що склалася, почали шукати шляхи її вирішення.  

Врешті-решт учасники тренінгу виокремили 3 найактуальніші проблеми. По-перше, це брак місць в дитячому садочку. Хоча сільська влада зробила все для того, щоб черга була відкрита та прозора, це не вирішує проблему. Так, після обговорень було вирішено організувати громадські слухання за участі молодих батьків, які зможуть запропонувати свої ідеї виходу з цієї ситуації.

Друга проблема стосується благоустрою, зокрема стихійного сміттєзвалища. Для того, щоб врегулювати це питання, мешканці ОТГ планують проводити публічні консультації, збори за місцем проживання, внести правки в правила благоустрою. 

Й остання проблема стосувалася залучення молоді до життя села. Учасники тренінгу прийшли до розуміння того, що молодь є різна – починаючи від учнів старших класів, завершуючи молодими батьками, відповідно інтереси у них різні. Це треба враховувати. Учасники заходу вирішили, що активізувати молодь допоможе залучення грантової фінансової підтримки. 

Семінар був проведений експертами херсонського Ресурсного центру з розвитку місцевої демократії в рамках проекту «Посилення ролі периферійних населених пунктів в об’єднаних громадах Херсонської області», який здійснюється за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження».

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Берислав: зустріч з владою. «Громадське коло навколо Бериславської громади: стань архітектором відновлення».

В Бериславі обговорили екологічну ситуацію після Каховської катастрофи