Ключова проблема Виноградівської ОТГ - неефективна комунікація між населеними пунктами


19 квітня у Виноградівській ОТГ відбувся тренінг, на якому представників громади навчали використовувати процедури місцевої демократії для вирішення місцевих проблем та розв’язання конфліктів між центром громади та периферійними селами, яких там 6.
Суттєвою перевагою Виноградівської ОТГ є те, що там є всі умови для успішного вирішення проблем, адже активна громадськість та представники влади налаштовані на діалог, а це не мало важливо.

Під час дискусії на тренінгу, який проводили керівник херсонського Ресурсного центру з розвитку місцевої демократії Олександр Мошнягул та експерт Володимир Молчанов, з’ясувалося, що в громаді існує чимало проблем, які можуть призвести до конфлікту різного рівня напруги. Одразу учасники тренінгу назвали аж 14 таких проблем, але потім вони відкинули ті з них, які, на їх думку, не призведуть до конфліктів, а з переліку конфліктогенних вилучили ті, які неможливо вирішити навіть об’єднавши зусилля влади та громадськості.

Тоді залишилось декілька найзлободенніших проблем. Це засмучення в окремих частинах села, погане транспортне сполучення в межах громади, відсутність власних лікарів, погані комунікації між селами громади. Саме останню проблему учасники вважають найважливішою та найбільш конфліктогенною, особливо це стосується питання розподілу коштів міського бюджету: вже сьогодні деякі громадяни думають, що їх думка не враховується, рішення приймаються на користь центрального села, а що робиться для всіх інших сіл – люди не знають.

В ході дискусії учасники тренінгу та тренери дійшли до думки, що непоганим способом вирішення цієї проблеми буде впровадження механізму бюджету участі та процедур залучення громадян до процесу формування бюджету. Тож після тренінгу його учасники планують розпочати активну роботу в цьому напрямку, розроблять план інформаційної кампанії про бюджет участі й будуть переконувати керівництво громади прийняти відповідне рішення про впровадження цього механізму.

Семінар був проведений експертами херсонського Ресурсного центру з розвитку місцевої демократії в рамках проекту «Посилення ролі периферійних населених пунктів в об’єднаних громадах Херсонської області», який здійснюється за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження».

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Берислав: зустріч з владою. «Громадське коло навколо Бериславської громади: стань архітектором відновлення».

В Бериславі обговорили екологічну ситуацію після Каховської катастрофи