Низка конфліктів у Чаплинці вже не актуальні

11 квітня в Чаплинці експерти Причорноморського центру політичних та соціальних досліджень провели семінар, присвячений інструментам подолання конфліктів в громадах. 

Семінар складався з двох тренінгових сесій. Під час першої була проведена інтерактивна лекція щодо процедур демократії участі, які можна застосовувати для залучення громадян до вирішення місцевих проблем (громадські слухання, загальні збори громадян, місцеві ініціативи, ОСН тощо). 

Під час другої сесії був зроблений аналіз конфліктогенних проблем в громаді, які були виявлені під час фокус-групи, експертного опитування та моніторингу ЗМІ.

Учасники заходу також запропонували декілька проблем, які не згадувались раніше. Разом з експертами всі проблемні ситуації були докладно розібрані на складові, був зроблений аналіз можливості впливу на ситуацію з боку місцевої влади та громадськості, та можливість їх вирішення шляхом застосування процедур місцевої демократії. 

Завдяки проведеному заходу активісти з Чаплинки отримали загальні знання про механізми подолання конфліктів, проговорили всі конфліктні ситуації, в громаді, які їм відомі, та можливі шляхи їхнього подолання. 

Як розповів голова Причорноморського центру Олександр Мошнягул, в результаті обговорення було запропоновано деякі конфліктні ситуації вважати такими, що вже вичерпані. Так, на думку активістів, вже не має перспектив конфлікту ситуація з військовими, які розташовані в районі. Перепідпорядкування установ(поліція, податкова віднесені до міжрайонних в Генічеську) не призвели до скорочень штату або надання послуг і тому вже не мають ознак конфліктогенності.

Або ситуація з російським телебаченням, яка найближчим часом буде вирішена після встановлення додаткової телевізійної вежі. 

Але все ж таки, ряд проблем залишаються для громади, їх детальний аналіз та пошук шляхів вирішення будуть розглядатись на наступному тренінгу. 

Захід відбувся в рамках проекту «Впровадження механізмів демократії участі - шлях до вирішення проблем та подолання конфліктів», що здійснюється Причорноморським центром політичних та соціальних досліджень за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Берислав: зустріч з владою. «Громадське коло навколо Бериславської громади: стань архітектором відновлення».

Підсумкова діалогова Платформа в Бериславській громаді: надбання та перспективи