АНОНС-ЗАПРОШЕННЯ: захист та соціальна інтеграція ВПО (Бериславська і Милівська громади)


30 січня   2024 року, о 13:00   відбудеться   регіональний круглий стіл (онлайн) з теми «Особливості сприяння і захисту ВПО в громадах Херсонської області. Обмін досвідом»: Бериславська та Милівська територіальні громади. 

Громадська організація Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень (ПЦПСД) та Рада ВПО Бериславської громади  запрошують представників влади, громадських організацій,  ініціативних груп, активістів громади, журналістів, волонтерів та всіх зацікавлених взяти участь в обговоренні теми соціальної  інтеграції ВПО. 

Завдання круглого столу: Обмінятися досвідом перших півроку діяльності рад ВПО у звільнених громадах Херсонщини: 
- способи виявлення проблем і потреб ВПО; 
- важливі відмінності значення ВПО у прифронтових громадах від решти України; 
- обговорення цільових програм сприяння ВПО на прикладі таких програм Бериславської та Милівської громад з урахуванням того, що ВПО в громаді переважно переселились в межах однієї громади, або з сусідніх громад, або навіть в межах населеного пункту із зруйнованого житла. З іншого боку від 60 до 90% жителів населених пунктів громад виїхали в безпечніші місця і мають статус ВПО там. Попри фінансування їх потреб бюджетами у місцях тимчасового перебування, а також передбачену Національною стратегією сприяння і захисту ВПО задачу інтеграції ВПО в нових громадах, для прифронтових громад Херсонщини питанням власного збереження та існування є повернення ВПО додому. Тому увагу в цільових програмах приділено підтримці комунікації з ВПО, які виїхали з громади, та постійній актуалізації умов, за яких вони повернуться додому. 

Спікери:    
1) Тетяна Борисенко, перший заступник міського голови м.Берислав
2)  Володимир Молчанов, експерт Причорноморського центру політичних і соціальних досліджень
3) Дементій Білий, експерт Причорноморського центру політичних і соціальних досліджень

Порядок денний роботи круглого столу:
1) Діагностика громад. Результати експертної діагностики стану ВПО в Бериславській та Милівській громадах Херсонської області:   першочергові потреби,  проблеми, шляхи вирішення. 
2) Ради ВПО. Створення та робота  Рад ВПО в обох громадах за коуч-підтримки експертів ПЦПСД,  умови для соціальної інтеграції ВПО, участі в громадському житті, для врахування їхньої позиції у процесі розробки та реалізації місцевих політик (як приклад для інших громад правобережжя Херсонщини). 
3) Програми підтримки ВПО. Плани заходів Комплексної програми соціальної підтримки, адаптації та інтеграції внутрішньо переміщених осіб в Бериславській міській та Милівській сільській  територіальних громадах на 2024-2025 роки. Основні показники та оригінальні рішення. 
4) Робота Рад ВПО в Бериславськиій та Милівській громадах як  використання інструментів демократії участі, інституційної підтримки в питаннях залучення до прийняття рішень. 
5) Прийняття спільного рішення круглого столу – Резолюція зі зверненням до Кабінету міністрів 

Модератор круглого столу:  Галина Бахматова

Посилання на зум-конференцію: 
Володимир Молчанов is inviting you to a scheduled Zoom meeting.
Topic: Круглий стіл "Особливості сприяння і захисту ВПО в громадах Херсонської області. Обмін досвідом" 
Time: Jan 30, 2024 01:00 PM Kyiv
Join Zoom Meeting
https://us04web.zoom.us/j/78277365698?pwd=prbmPTfuofMMb8QACIkWg45mbNIobF.1
Meeting ID: 782 7736 5698
Passcode: 9rYRxi

З питань участі звертайтесь до контактної особи:  Олег Дядюн, менеджер ГО ПЦПСД,  +38(066)7895089    

Круглий стіл проводиться за планом  проекту «Сприяння соціальній інтеграції ВПО в громадах Херсонської області», в  рамках програми «Демократія і належне врядування за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в рамках спільної ініціативи «Європейське Відродження України». 

Галина Бахматова 

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Берислав: зустріч з владою. «Громадське коло навколо Бериславської громади: стань архітектором відновлення».

Підсумкова діалогова Платформа в Бериславській громаді: надбання та перспективи