Тягинська громада Херсонської області: відновлення та життя взимку

Тягинська громада Херсонської області працює над відновленням, життя  продовжується і під час воєнної зими. Проект «Сприяння залученню жителів Тягинської громади до процесів відбудови», розроблений громадською організацією «Причорноморський центр політичних і соціальних досліджень» (ПЦПСД)  продовжує свою роботу.  

Мета проекту: Сприяти швидкому та ефективному відновленню Тягинської сільської громади Херсонської області шляхом активного залучення жителів до розробки та широкого обговорення відповідних програмних документів; підвищення фахового рівня посадовців місцевої влади  та активістів. Тягинська громада активно долучається до загальноукраїнських процесів відновлення держави в кожному населеному пункті за допомогою громадських експертів та міжнародних донорів. Створено Консультаційний центр, в межах якого експерти проекту надаватимуть представникам Тягинської громади консультації по питанням місцевого розвитку, відновлення та розвитку громадянського суспільства. 

Незабаром буде створено Громадську Раду з Відновлення (ГРВ) Тягинської сільської територіальної громади. Це буде тимчасовий консультативно-дорадчий орган на період розробки та втілення Плану комплексного відновлення Тягинської сільської громади.  Програма Комплексного відновлення громад  – це документ, розроблений експертами програми «ДОБРЕ» USAID, з метою планування заходів і коштів, необхідних для відновлення громади у спроможному вигляді. 

Метою діяльності Громадської Ради  є залучення жителів Тягинської сільської громади включно з внутрішньо переміщеними особами, які тимчасово проживають за її межами, до збору пропозицій до Плану комплексного відновлення, оцінки та уточнення проєкту цього Плану, громадський контроль його виконання.

Експерти Громадської Ради проведуть  анкетування жителів,  громадські обговорення, збиратимуть пропозиції від громадян в різних формах (на зустрічах та на сайті), здійснять  напрацювання пропозицій, які є обов’язковими до розгляду Тягинською сільською військовою адміністрацією, старостами,  іншими органами державної влади України. 

Одночасно з роботою ГРВ буде оновлено і  Раду ВПО, куди включать  трьох експертів проєкту  ПЦПСД та ВПО за межами громади. 

Життя в громаді продовжується, під обстрілами, під час другої воєнної зими. Рашисти не залишають у спокої визволену правобережну Херсонщину, їхня помста не зупинить життя громад та людей. 

На сторінках  у Фейсбук, які веде Тягинська сільська рада, можна побачити багато трагічної, але і життєво стверджувальної   інформації. Через обстріл Тягинської громади армією РФ знищена будівля сільради, модульні будиночки, склад з гуманітарною допомогою, приватні автівки… Російська армія вдарила трьома безпілотниками типу “Shahed” по  селу Високому Тягинської громади, удари прийшлися по адміністративній будівлі та модульному містечку…  

"Нас не зламає ніяка Герань"- кажуть жителі Тягинки.

Але все одно напередодні Нового року 28 грудня 2023 року команда гуманітарної місії @wck доставила новорічні подарунки до прифронтового села Високе Тягинської громади, де  81 дитина  отримала не лише смаколики, а й позитивні емоції і новорічний настрій. Американський некомерційний фонд з гуманітарної місії World Central Kitchen @ wckitchen, підтримує та годує українців під час війни росії в Україні. В грудні місяці Тягинська громада отримала 918 продуктових наборів для населення, а за рік  це 20025 продуктових наборів. Гуманітарний штаб Херсонської обласної військової адміністрації надав жителям Тягинської громади 3500 штук світлодіодних LED 8W лампочок для мешканців громади, організацій, пунктів незламності. Відбулась зустріч з дільничним Тягинської громади, який провів бесіду з громадськістю з питання "Запобігання та протидії домашнього насилля".  Життя іде, і люди живуть мужньо і підтримуючи один одного. 

Тягинка, як і вся Херсонщина – незламна, продовжує жити та готувати плани відновлення громади після Перемоги так впевнено, наче вже завтра не буде ворога-супостата на нашій українській землі. І кожен рашист відповість за своє зло. 

Матеріал підготовлено за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в рамках спільної ініціативи «Європейське Відродження України». Матеріал представляє позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу чи Міжнародного фонду «Відродження».

Галина Бахматова 

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Берислав: зустріч з владою. «Громадське коло навколо Бериславської громади: стань архітектором відновлення».

Підсумкова діалогова Платформа в Бериславській громаді: надбання та перспективи