АНОНС-ЗАПРОШЕННЯ на 26 січня: діалогова Платформа громадської участі у відновленні Бериславської громади

 

26 січня   2024 року о 12.00  відбудеться  робоча зустріч Платформи громадської участі у відновленні Бериславської  громади з теми демократії участі: підсилення участі громадян у прийнятті владних рішень.  
Структура  обговорення:
Інтерактивна просвітницька  частина діалогової Платформи  для представників влади та активістів громади з обраних  тем:   «Основи місцевої демократії: як громада впливає на владу»;  «Інструменти демократії участі. Законодавчі засади». 
Дискусія: застосування процедури демократії участі на практиці в Бериславській громаді. Обговорення та ранжування місцевих проблем, як на їх вирішення впливає демократія участі, синергія влади та громади  - кейс-стаді, обговорення, мозковий штурм.  

Порядок денний роботи Платформи:
1) Інформація про зустріч експерта проекту  з Послом Великої Британії в Україні, яка відбулася 16 січня 2024 року. 
Спікер – Дементій Білий, голова ХОО КВУ, експерт ПЦПСД
2) Інтерактивна лекція з презентацією з теми демократії участі. 
Спікери  – Галина Бахматова, Дементій Білий 
3) Чи важливе для БериФславської міської територіальної громади застосування процедури демократії участі?
Спікер: Алчієв Олександр Сергійович – начальник Бериславської міської військової адміністрації
4) Які інструменти демократії участі використовуються у Бериславській міській територіальній громаді? 
Спікер: Борисенко Тетяна Анатоліївна – заступник міського голови з соціальних питань

Тези виступу Олександа Алчієва

Застосування процедур демократії участі є дуже важливим для громади з багатьох причин:  вони сприяють залученню громадян до прийняття рішень,  зростанню довіри між  владою та громадою, зміцненню легітимності прийнятих рішень, визначенню  пріоритетів  та проблем. 
Залучення громадян до прийняття рішень створює відчуття спільної відповідальності за майбутнє громади, активізує людей, поширює представництво різних груп в громаді,  наближує рішення влади до нагальних проблем. 
Цей процес є основою стійкого та сталого розвитку, оскільки враховує потреби та думки самих громадян, що забезпечує адаптивність до змін.
Застосування процедур демократії участі є ключовим чинником для розбудови сильних та життєздатних громад. 

Тези виступу Тетяни Борисенко 
Інструменти демократії участі можуть бути різноманітними і включати різні методи та засоби залучення громадян до прийняття рішень.  В умовах активних бойових дій на території Бериславської міської територіальної громади не всі інструменти можна використовувати у зв’язку із дотриманням безпекових заходів. 
З метою вивчення громадської думки Бериславська місцева влада обирає таку форму, як онлайн-платформи для обговорень: офіційний сайт міської ради, сторінка у соціальній мережі Facebook (шляхом публікації постів та їх обговорення), заповнення гугл-форми, де громадяни можуть обговорювати та голосувати за різні питання, вивчається питання про використання мобільних додатків
Ще один спосіб забезпечення зручного і доступного способу для громадян висловлювати свої думки – це участь у робочих групах та комітетах. 
Для вивчення різних питань соціального та гуманітарного характеру працівники військової адміністрації та міської ради використовували такі форми, як анкетування та опитування. 
Ми вже вп’яте проводимо Платформу участі громадськості у відновлення громади, де населення громади додатково має можливість отримати громадські консультації як від спеціалістів виконкому міської ради, так і від залучених експертів.
Всі ці інструменти можуть використовуватися окремо чи комбінуватися для створення комплексних механізмів демократії участі, що враховують різні потреби та особливості конкретної громади.

Модератор Платформи:  Галина Бахматова – інформаційний менеджер ПЦПСД 
З питань участі звертайтесь до:  Олег Дядюн, менеджер ГО ПЦПСД,  +38(066)7895089; Маргарита Гришко,  в.о. начальника відділення соціального захисту населення,  +38(066)552 79 13

Захід зорганізується завдяки фінансовій підтримці Уряду Великої Британії в рамках проекту «Ефективність процесів відновлення та відбудови в Україні через забезпечення участі громадян», який виконує ГО «Центр Доброчин» у партнерстві з громадським  організаціями «Громадська ініціатива Луганщини», «Фонд розвитку міста Миколаєва», «Чугуївська правозахисна група» та «Причорноморський центр політичних і соціальних досліджень» (Херсон).

ІНФОРМАЦІЙНА ДОВІДКА ЩОДО ПРОЕКТУ ДІАЛОГОВИХ ПЛАТФОРМ

Мета: сформулювати аспекти та напрямки процесу відновлення в  громаді та обговорити їх.  Формування свідомості та відповідальності за місце, де живеш, розуміння важливості участі громадян у процесах відновлення (як при плануванні, так і реалізації планів/стратегій відновлення) у жителів пілотних громад Чернігівської, Харківської, Луганської, Миколаївської та Херсонської областей.  Спільні обговорення влади та громади сприяють  скоординованому внеску громадянського суспільства в проекти реконструкції та відновлення регіону,  врахуванню  потреб та побажань. Пріоритетні чи нові теми та порядок денний зустрічей генерують разом  місцеві регіональні експерти у співпраці з місцевими жителями та активістами.

Реконструкція території: окрім фізичної та матеріальної складової, має включати також і  соціальну, духовну, культурну  реконструкцію та відродження громади. Презентація аналітичних записок та участь у заходах Міністерства розвитку інфраструктури України щодо реконструкції та відновлення, а також прозорості та підзвітності місцевої влади сприятиме процесу залучення скоординованого внеску громадянського суспільства до проектів реконструкції.

Методика роботи Платформи:
Територіальні громади України по-різному постраждали від російського вторгнення, але спільним для них є потреба в ранній реконструкції та відновленні життя громад. Комплексне відновлення є орієнтованим на громадян, тобто людино-центричним. Територіальні громади розробляють комплексні програми відновлення і саме процес участі громадянського суспільства, бізнесу, інших зацікавлених сторін є важливим для забезпечення того, щоб різноманітні представники були змістовно включені та почуті. 

Галина Бахматова 

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Берислав: зустріч з владою. «Громадське коло навколо Бериславської громади: стань архітектором відновлення».

Підсумкова діалогова Платформа в Бериславській громаді: надбання та перспективи