Анонс. Зустріч з владою: «Громадське коло навколо Бериславської громади: стань архітектором відновлення»

АНОНС-ЗАПРОШЕННЯ на зустріч з владою 

28 жовтня 2023 року, з 12.00 до 14.00  відбудеться  ЗУСТРІЧ  З ВЛАДОЮ в рамках Платформи громадської участі у відновленні Бериславської  громади з теми: «Громадське коло навколо Бериславської громади: стань архітектором відновлення». 
Робоча група з питань розробки і  реалізації Плану відновлення та розвитку Бериславської міської територіальної громади та громадська організація Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень (ПЦПСД) запрошують на ЗУСТРІЧ З ВЛАДОЮ  представників громадських організацій,  ініціативних груп, активістів громади, журналістів, волонтерів та всіх зацікавлених в житті Бериславської ТГ. 
Мешканці громади зможуть  послухати звіт влади про роботу за поточний рік, плани на майбутнє, поставити запитання, висловити пропозиції та критичні зауваження. 

Порядок денний ЗУСТРІЧІ З ВЛАДОЮ:

1) План відновлення та розвитку Бериславської міської територіальної громади на період 2023 – 2027 років. Що зроблено? Плани та перспективи? Першочергові  пріоритети? Сфери відновлення? Участь влади та громади – співпраця чи недовіра? 
Спікер: Алчієв Олександр Сергійович, начальник Бериславської міської військової адміністрації 

2) Запитання, пропозиції, зауваження, обговорення від представників громади. 

Модератор зустрічі:  Галина Бахматова – інформаційний менеджер ПЦПСД 

Захід організується завдяки фінансовій підтримці Уряду Великої Британії в рамках проекту «Ефективність процесів відновлення та відбудови в Україні через забезпечення участі громадян», який виконує ГО «Центр Доброчин» у партнерстві з громадським  організаціями «Громадська ініціатива Луганщини», «Фонд розвитку міста Миколаєва», «Чугуївська правозахисна група» та «Причорноморський центр політичних і соціальних досліджень» (Херсон).

З питань участі звертайтесь до: 
Олег Дядюн, менеджер ГО ПЦПСД, тел. +38(066)7895089    
Маргарита Гришко,  в.о. начальника відділення соціального захисту населення,  тел.  +38(066)552 79 13

ІНФОРМАЦІЙНА ДОВІДКА 
Активісти, громадські організації. «Все в твоїх руках» - право громадян на участь у процесі прийняття рішень щодо актуальних проблем інфраструктурного, соціального, економічного, культурного, екологічного, технологічного, безпечного та психологічного відновлення громади.
Місцева влада/депутати. Спів відповідальність за сьогодення та майбутнє громади. Покращення якості життя членів територіальної громади. Підвищення рівня громадської активності населення у вирішенні питань відновлення та безпеки. Більш повне задоволення потреб та інтересів жителів.
Жителі. Новий рівень мотивації та самоорганізації населення в  участі жителів громади в процесах відновлення.  

Мета: сформулювати аспекти та напрямки процесу відновлення в  громаді та обговорити їх.  Формування свідомості та відповідальності за місце, де живеш, розуміння важливості участі громадян у процесах відновлення (як при плануванні, так і реалізації планів/стратегій відновлення) у жителів пілотних громад Чернігівської, Харківської, Луганської, Миколаївської та Херсонської областей.  Спільні обговорення влади та громади сприяють  скоординованому внеску громадянського суспільства в проекти реконструкції та відновлення регіону,  врахуванню  потреб та побажань. Пріоритетні чи нові теми та порядок денний зустрічей генерують разом  місцеві регіональні експерти у співпраці з місцевими жителями та активістами.

Адвокація на національному рівні: презентація аналітичних записок та участь у заходах Міністерства розвитку інфраструктури України щодо реконструкції та відновлення, а також прозорості та підзвітності місцевої влади сприятиме процесу залучення скоординованого внеску громадянського суспільства до проектів реконструкції.

Методика роботи Платформи: Територіальні громади України по-різному постраждали від російського вторгнення, але спільним для них є потреба в ранній реконструкції та відновленні життя громад. Комплексне відновлення є орієнтованим на громадян, тобто людино-центричним. Територіальні громади розробляють комплексні програми відновлення і саме процес участі громадянського суспільства, бізнесу, інших зацікавлених сторін є важливим для забезпечення того, щоб різноманітні представники були змістовно включені та почуті. 
З початку повномасштабного військового вторгнення російської федерації в Україну звична взаємодія органів влади всіх рівнів з інститутами громадянського суспільства та процес залучення громадян до прийняття рішень суттєво змінилися.  Разом з тим, національне законодавство, воєнний стан та обмеження, пов’язані з ним, не забороняють повної участі громадян у місцевому самоврядуванні. Верховна Рада прийняла у першому читанні законопроєкт «Про внесення змін до ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні» та інших законодавчих актів України щодо народовладдя на рівні місцевого самоврядування».  Залежно від рівня безпеки і можливостей кожного регіону можна використовувати гнучкі форми участі: електронні консультації, дистанційні конференції, онлайн опитування мешканців тощо. Це сприятиме збереженню та забезпеченню громадської участі у процесі ідбудови громад, а також взаємодії «знизу-вгору» під час процесу відновлення в Україні.  

Галина Бахматова

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Берислав: зустріч з владою. «Громадське коло навколо Бериславської громади: стань архітектором відновлення».

Підсумкова діалогова Платформа в Бериславській громаді: надбання та перспективи