Берислав: зустріч з владою. «Громадське коло навколо Бериславської громади: стань архітектором відновлення».

28 жовтня 2023 року, з 12.00 до 14.00  відбулася  ЗУСТРІЧ  З ВЛАДОЮ в рамках Платформи громадської участі у відновленні Бериславської  громади з теми: «Громадське коло навколо Бериславської громади: стань архітектором відновлення». Мешканці громади змогли  послухати звіт влади про роботу за поточний рік, плани на майбутнє, поставити запитання, висловити пропозиції та критичні зауваження. 

Зустріч з владою була організована Робочою  групою  з питань розробки і  реалізації Плану відновлення та розвитку Бериславської міської територіальної громади та громадською організацією Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень (ПЦПСД).  Модератори обговорення – Олег Дядюн (менеджер ГО ПЦПСД) та Маргарита Гришко (в.о. начальника відділення соціального захисту населення) на початку роботи нагадали учасникам про проект «Ефективність процесів відновлення та відбудови в Україні через забезпечення участі громадян». 

Мета проекту:  сформулювати аспекти та напрямки процесу відновлення в  громаді та обговорити їх.  При цьому відбувається формування свідомості та відповідальності за місце, де живеш, розуміння важливості участі громадян у процесах відновлення (як при плануванні, так і реалізації планів/стратегій відновлення) у жителів пілотних громад Чернігівської, Харківської, Луганської, Миколаївської та Херсонської областей.  Спільні обговорення влади та громади сприяють  скоординованому внеску громадянського суспільства в проекти реконструкції та відновлення регіону,  врахуванню  потреб та побажань. Пріоритетні чи нові теми та порядок денний зустрічей генерують разом  місцеві регіональні експерти у співпраці з місцевими жителями та активістами. 

Принципи роботи Платформи громадської участі у відновленні громади: залучення громадян, посилення демократії, співпраця та партнерство, стійкий розвиток, освіта та підвищення обізнаності, інновації, адвокація, сприяння соціальній справедливості, забезпечення ресурсів, створення позитивного соціального впливу, розвиток між секторального діалогу,  підтримка культури участі, відновлення соціальних зав’язків в громаді, гендерна рівність, інклюзивність. 

У своєму виступі щодо Плану відновлення та розвитку Бериславської міської територіальної громади на період 2023 – 2027 років, напрямків розвитку та першочергових  пріоритетів відбудови інфраструктури заступниця міського голови Тетяна Борисенко нагадала, що розроблений ПЛАН  відновлення громади вже є на сайті міської ради у відкритому доступі. 

«Ми всі переживаємо за той край, звідки ми виїхали та куди хочемо провернутися!» - так життєствердно та рішуче розпочала свій виступ заступник Бериславського мера про досягнення, проблеми та перспективи розвитку громади вже зараз та в повоєнний час. 

Незважаючи на відсутність у нашої громади великої грантової  історії,  ми вже маємо перші успішні кроки на цьому шляху:  ми написали міні-проект та виграли грант на 150 тисяч для придбання двох  насосів для наших артезіанських свердловин, завдяки яким врятували ситуацію з питною водою. 

Ясно, що наразі нам не вистачає коштів державної субвенції, але ми можемо отримати гранти від різних міжнародних фондів, навіть від  міст-побратимів. Ми вирішили розпочати цей процес з того, що пишемо і надсилаємо в Посольства різних країн важливу інформацію про нас та про наші власні реалізовані проекти, наші здобутки та плани. Звісно, що зона бойових дій – це великий  тормоз для  нашої грантової історії, але ми не маємо тормозити. 

Велика Британія  обрала  4 громади для  допомоги в розробці Плану відновлення, навчання з фандрейзінгу  та написання проектів, серед яких була і наша громада. В рамках цієї ж допомоги ми отримали грант в  4 млн  грн  і зараз проводимо  тендер на придбання сміттєвоза.  

Проект   ULEAD з Європою теж допомагає нам на трьох рівнях: ми навчаємось писати проекти для міжнародних донорів, ми  отримаємо на 2 млн грн будівельних матеріалів на відновлення   соціального центру,  технічна допомога громаді включатиме  ще надання самоскида з краном. 
Фонд USAID в рамках програми «Добре» допоможе нам написати повну комплексну Програму відновлення та розвитку нашої громади вже зараз. Поки що ми маємо лише План – це як  ескіз для майбутньої Програми. 

Наші постійні партнери – громадська організація ПЦПСД та її експерти  розробили для нас абсолютно унікальну Програму з  Екології нашого краю, вона єдина в Україні, створена для екологічного відновлення громади та стартує  з 1 січня 2024 року.

Робота міської ради в рамках Програми  ВПО теж відрізняється першістю в створенні Ради  ВПО, головне завдання якої полягає в створенні умов для  повернення всіх наших ВПО додому.
  
Наші комунальні підприємства – лікарні та заклади освіти, яких постійно бомблять та знищують російсько-фашистські загарбники, продовжують свою роботу завдяки героїзму наших фахівців.  Дітей з дитячого будинку вихователі під час окупації змогли вивезти на вільну територію України. Всі наші діти підпадають наразі під статус дітей, які постраждали від окупації або бомбардувань, у цих дітей є і будуть надалі зростати різні пільги. Для наших сімей з територій, які живуть в небезпеці від обстрілів ворога, є можливості безкоштовного виїзду та проживання повністю безкоштовного та вільних територіях. 

Пошкоджене житло створює великі проблеми, в деяких прибережних селах знищено або зруйновано до 80-ти відсотків житлових будинків Для відновлення житла та компенсації діє  державна програма єВідновлення - це грошова допомога від держави на ремонт житла, пошкодженого через бойові дії. Максимальна сума - 200 тис грн.,  кошти у держави на це є, необхідно відправити заяву про отримання виплати в застосунку Дія. Наразі кожному мешканцю громади треба ввести свої дані у відповідний реєстр. 

Питна вода постала як гостра проблема після підриву окупантами Каховської ГЕС, але влада робить все можливе для вирішення цього питання. Запустили нещодавно законсервовану свердловину, поглиблюємо старі, ведемо переговори про  створення нових свердловин, написали заявку на  грантову допомогу в придбанні нових  насосів разом  з обладнанням. 

В процесі обговорення виступила Людмила Олександрівна Крилова, державний кадастровий реєстратор відділу державної реєстрації виконавчого комітету Бериславської  міської ради. Вона розповіла про свою роботу  для мешканців в цьому питанні. Людмила Олександрівна розробила спеціальну покрокову інструкцію на основі законодавчої бази, що саме треба зробити для отримання компенсації на ремонт пошкодженого житла або  Сертифікату на повністю знищене житло для придбання нового. Вона  надала свої контакти для отримання консультації. Є також можливість для отримання державної грошової допомоги замість .Сертифікату, якщо людина не хоче купувати нове житло, а хоче  збудувати нове на тій самій ділянці, де був зруйнований її рідний дім. Для цього теж є певний нескладний алгоритм дій. 

У підсумках модератор зустрічі Маргарита Гришко,  в.о. начальника відділення соціального захисту населення,  подякувала громадській організації ПЦПСД за  активну співпрацю та допомогу в організації таких діалогових Платформ влади та громади, запросила громадян звертатись з пропозиціями щодо дискусійних тем на майбутніх Платформах, що вже стали доброю регулярною традицією для Бериславської територіальної громади. 

Захід організується завдяки фінансовій підтримці Уряду Великої Британії в рамках проекту «Ефективність процесів відновлення та відбудови в Україні через забезпечення участі громадян», який виконує ГО «Центр Доброчин» у партнерстві з громадським  організаціями «Громадська ініціатива Луганщини», «Фонд розвитку міста Миколаєва», «Чугуївська правозахисна група» та «Причорноморський центр політичних і соціальних досліджень» (Херсон).

Галина Бахматова


Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Підсумкова діалогова Платформа в Бериславській громаді: надбання та перспективи