Присиваська громада обговорила порядок врегулювання конфлікту інтересів


Днями в Присиваській сільській раді обговорювали тему конфлікту інтересів в діяльності депутатів. Обговорення відбулося за ініціативи керівництва сільської громади та за участі експертів Причорноморського центру політичних та соціальних досліджень..

Потреба в дискусії виникла через зміни в законодавстві про запобігання корупції та про місцеве самоврядування щодо більш широкого трактування конфлікту інтересів та більш жорстких правил поведінки депутатів під час пленарних засідань. Ці нововведення призвели до напруження всередені депутатського корпусу сільської ради. Депутати не знали як правильно їх застосовувати. Почалися звинувачення в порушенні антикорупційного законодавства.

Щоб запобігти подальшій ескалації напруження керівництво сільської громади організувало публічні консультації на цю тему та запросило експертів Причорноморського центру політичних та соціальних досліджень.

 Експерти розповіли про новації в законодавстві, які стосуються скасування можливості врегульовувати конфлікт інтересів шляхом повідомлення про нього на пленарному засіданні. Нагадали про розширення кола близьких осіб і наголосили на необхідності відтепер для участі у розгляді питань ретельно досліджувати і з'ясовувати наявність чи відсутність стану конфлікту інтересів, ознайомили учасників з рішеннями уповноваженого органу (НАЗК) за конкретними кейсами, обговорили тему подарунків, актуальну для працівників бюджетної сфери, які є депутатами, чи близькими особами депутатів, що в реаліях села розповсюджується на всіх депутатів без виключення.

В ході обговорення,  було запропоновано призначити Уповноваженого із запобігання корупції у виконавчих органах (за сумісництвом) із розробкою посадової інструкції.

Всі ці пропозиції експерти Причорноморського центру запропонували врахувати в Порядку  врегулювання конфлікту інтересів, який вже 2 роки діє в громаді, але вимагає доопрацювання. Зазначений Порядок був розроблений за участю громадського Партнерства за прозорі місцеві бюджети. Безпосередні рекомендації по розробці документу надала експерт Партрерства Ела Петренко.

Присутня на заході заступник сільського голови Таміла Зозулінська анонсувала винесення на найближчу чергову сесію сільської ради змін до Порядку і призначення (покладання обов’язків за сумісництвом) Уповноваженого з запобігання корупції, чия посадова інструкція буде розроблена у відповідності до положень Порядку.   

Контакти:

Херсон, Придніпровський узвіз, 1 оф. 8

Тел. +38 0552 34442

Факс +38 0552 34442 

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду "Відродження" у межах проекту «Запобігання та врегулювання конфліктів в громадах шляхом залучення мешканців до вирішення місцевих проблем» в рамках програмної ініціативи МФВ «Демократична практика». Матеріал відображає позицію авторів і не обов'язково збігається з позицією Міжнародного фонду "Відродження".




Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Берислав: зустріч з владою. «Громадське коло навколо Бериславської громади: стань архітектором відновлення».

Підсумкова діалогова Платформа в Бериславській громаді: надбання та перспективи