Як зробити діалог із громадою системним? Досвід Присиваської громади

 

В Присиваській громаді затверджено План публічних консультацій. З початку року громадяни мали можливість пропонувати для обговорення за участю влади будь-яке важливе питання, яке хвилює мешканців їхньої громади. Всі пропозиції були внесені в План, який був затверджений розпорядженням сільського голови.

Відтепер, представники влади у зазначену заздалегідь дату запросять всіх бажаючих на обговорення проблеми. Рекомендації, що надійдуть від учасників обговорення будуть враховані в рішеннях або депутатів, або сільського голови. 

Затримка з затвердженням Плану пов’язана з посиленням проти епідеміологічних заходів на початку року, і небажанням наражати на ризик захворювання сільчан.

Публічні консультації із громадою є однією із важливих процедур демократії участі. Планування подібної діяльності допомагає владі стати передбачуваною для громадян та враховує думку громадян в тій чи іншій актуальній для громади проблеми. Непорозуміння, негаразди та конфлікти легше долаються в тих громадах, де представники влади збирають та враховують у поточній діяльності думки громадян. Розумні керівники щоб запобігати відкритим конфліктам запроваджують систему публічних консультацій.

Положення про публічні консультації працює в громаді вже майже 2 роки.
Розробили його за участі Громадського партнерства за прозорі місцеві бюджети. Експерт Партнерства Елла Петренко свого часу надала представникам Присівашшя докладні рекомендації щодо підготовки тексту документу, та практичні поради щодо його впровадження..

В цьому році допомагають в проведенні консультацій експерти Причорноморського центру політичних та соціальних досліджень, який, до речі, входить до Партнерства.

Керівник Центру Олександр Мошнягул на онлайн зустрічі із керівництвом та активом громади надав свої поради щодо формування плану консультацій до кінця року. Експерти Центру надали конкретні пропозиції до Плану.

За результатами підготовчої роботи до цьогорічного Плану публічних консультацій Присиваської громади включено близько двадцяти консультацій. Центральною подією, зрозуміло, є збирання пропозицій та ухвалення бюджету громади.  З серпня керівництво громади передбачило збір пропозицій від громадян до бюджету громади на 2022 рік. У жовтні планується формування пропозицій до бюджету участі, а в листопаді вже заплановано обговорення проєкту бюджету на наступний рік.

Серед актуальних тем, що хвилюють громадян, по яким заплановані обговорення, є обговорення проблеми сміттєзвалищ, пошук рішень що робити з опалим листям, пластиком та вирубкою лісосмуг. Однією з важливих сфер розвитку громади є зелений туризм. Питання розвитку зеленого туризму також заплановані до обговорення.

Ми можемо сказати, що керівництво громади зробила кілька важливих кроків до відкритості, прозорості та передбачуваності діяльності влади. Й один із основних механізмів демократії участі вже запрацював.


Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду "Відродження" у межах проекту «Запобігання та врегулювання конфліктів в громадах шляхом залучення мешканців до вирішення місцевих проблем» в рамках програмної ініціативи МФВ «Демократична практика». Матеріал відображає позицію авторів і не обов'язково збігається з позицією Міжнародного фонду "Відродження".

Контакти:

Херсон, Придніпровський узвіз, 1 оф. 8

Тел. +38 0552 34442

Факс +38 0552 34442 

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Берислав: зустріч з владою. «Громадське коло навколо Бериславської громади: стань архітектором відновлення».

В Бериславі обговорили екологічну ситуацію після Каховської катастрофи