Присиваська громада: депутати зробили крок на зустріч виборцям

 

Депутати Присиваської сільської територіальної громади ухвалили «Порядок регулярного прийому виборців та звітування депутатів». Таким чином вони визнали необхідність проведення системної роботи із виборцями, створення механізму консультацій та зворотного зв’язку. Це рішення стало важливим кроком до консолідації громади та подолання  протиріч й конфліктних ситуацій.

Починався цей процес більше року тому, коли внутрішні протиріччя між селами, що увійшли до Присиваської об’єднаної громади, не дозволили ОТГ отримати гарантовані кошти субвенції на ремонт будівлі ФАПа. В той період діагностика конфліктів, яку провели експерти Причорноморського центру політичних та соціальних досліджень, показала високий рівень незадоволення, що вирував між сільськими громадами, між виборцями та депутатами, між керівництвом та депутатами. Всій громаді повинен був діалог.

Через обговорення внутрішніх проблем, які організували експерти Причорноморського центру в селах громади та за круглими столами з представниками влади та громадськості, депутати дійшли згоди, що їм потрібна системність зворотного механізму, постійні консультації та діалог.

 Важливо, що необхідність подібних кроків підтримало керівництво громади. А процес діалогу почав депутатський корпус минулого скликання та завершили вже депутати цього скликання.   

Ми сподіваємося, що озвучені, продискутовані та внутрішньо погоджені норми комунікації, деталізація та унормування діалогу, допоможуть зменшити напруженість та швидше знаходити спільну мову між владою та громадою.

Тепер цей документ набув статусу невеличкої конституції, що унормує спілкування між депутатами та виборцями, між депутатами та владою та у міждепутатському спілкуванні.

Положення описує дві важливі процедури - порядок регулярного прийому виборців та звітування депутатів й складається з трьох розділів, які детально описують правила та норми, яких необхідно дотримуватися депутатам при підготовці та проведенні звітів перед виборцями, публікації текстів звітів, їхнього доступу, а також при організації регулярного прийому виборців.

Таким чином, депутатський корпус взяв на себе зобов’язання дотримуватися правил публічності, доступності та прозорості у своїх комунікаціях із виборцями. При цьому ми повинні розуміти, що це рішення хоча й продумане, прописане й погоджене, але  воно може не спрацювати, якщо залишиться на папері  «добрими намірами».

Тепер депутати повинні показати серйозність своїх намірів та реалізувати їх на практиці. При цьому ми розуміємо, що у громади немає іншого шляху, ніж починати системну роботу із виборцями.

Із документом, який був ухвалений депутатами,  можна ознайомитися за посиланням. 

https://rada.info/upload/users_files/04402445/bd4ea558c06d008aebe4464fb1c6940f.doc

 

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду "Відродження" у межах проекту «Запобігання та врегулювання конфліктів в громадах шляхом залучення мешканців до вирішення місцевих проблем» в рамках програмної ініціативи МФВ «Демократична практика». Матеріал відображає позицію авторів і не обов'язково збігається з позицією Міжнародного фонду "Відродження". 

 

Контакти:

Херсон, Придніпровський узвіз, 1 оф. 8

Тел. +38 0552 34442

Факс +38 0552 34442 

 

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Берислав: зустріч з владою. «Громадське коло навколо Бериславської громади: стань архітектором відновлення».

В Бериславі обговорили екологічну ситуацію після Каховської катастрофи