Як Кочубеївській громаді отримати від бізнесменів максимум? Створити інвестиційний фонд

16 січня в Кочубеївській ОТГ експерти Причорноморського центру політичних та соціальних досліджень презентували розроблені ними документи  Зокрема експерт Причорноморського центру Володимир Молчанов презентував Положення про інвестиційний фонд громади та Порядок проведення закупівель за допомогою електронних редукціонів. Як цей механізм втілити в життя, експерт розповів детальніше. 

Інвестиційний фонд громади – це засіб сприяння реєстрації бізнесу на території ОТГ, легалізації ним робочих місць та виплати зарплат у «білий» спосіб. Він запроваджується в два етапи: 

- перший (і основний) етап полягає в стимуляції землекористувачів і землевласників до легалізації на території громади як бізнесу так і використання найманої праці.
- другий (можливий, але не обовязковий) етап полягає в заохоченні СГД, які ведуть діяльність поза межами громади, до реєстрації на її території, з подальшим започаткуванням на території громади і реального бізнесу.

Так, перший основний етап поділяється на підетапи. Спочатку здійснюється інвентаризація бази оподаткування платою за землю всієї території ОТГ та реєстрації платниками податку всіх землевласників і землекористувачів. Далі запроваджуються максимально дозволені законом на час прийняття ставки земельного податку для відповідних категорій власників/землекористувачів  та орендної плати з одночасним запровадженням пільги в розмірі половини сплаченого землевласником/орендарем/користувачем до сільського бюджету ПДФО з заробітної плати найманим працівникам, а також запровадження форм звітності, обліку, та контролю надходжень і прав на пільгу.

«Другий етап можливо запроваджувати лише після втілення першого, якщо доти не зміниться податкове законодавство: він передбачає довгострокові (50 років) низьковідсоткові (1% річних) кредити з бюджету громади особливій категорії СПД: суб’єктам, що зареєстровані в громаді, але не володіють на її території, та не орендують об’єктів нерухомості, включно з земельними ділянками, в розмірі не більше половини отриманих від таких суб’єктів за попередній період ПДФО», - пояснює експерт. 

Як розповів Володимир Молчанов, для зменшення ризиків завищення підрядниками та постачальниками ОМС громади цін закупівлі на товари, роботи і послуги, і уникнення підозр сторонніх користувачів інформації у проявах корупції,  запропоновано систему «допорогових» закупівель розпорядниками бюджетних коштів громади, користувачами, та комунальними підприємствами через електронний відкритий редукціон представників зацікавлених учасників у спеціально створеній фейсбук-групі сільської ради, адміністрованою уповноваженим на проведення закупівлі співробітником .

Документ був розроблений експертами Причорноморського центру політичних та соціальних досліджень в рамках проекту «Надання практичної допомоги  у впровадженні Стратегії сталого розвитку Кочубеївської ОТГ Херсонської області» за підтримки  Міжнародного фонду «Відродження». 

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Берислав: зустріч з владою. «Громадське коло навколо Бериславської громади: стань архітектором відновлення».

Підсумкова діалогова Платформа в Бериславській громаді: надбання та перспективи