Як стимулювати медиків та освітян в Кочубеївській громаді? Допоможе програма «Стимул»

16 січня в Кочубеївській ОТГ експерти Причорноморського центру політичних та соціальних досліджень презентували розроблені ними документи. Зокрема Програму «Стимул» для працівників галузі освіти та Програму «Стимул» для працівників медичних закладів, які  направлені на те, щоб створити в громаді привабливі умови для кадрів. Більш детально про мету та суть цих документів розповів експерт ПЦПСД, який їх розробив, Артем Чайковський.

Медична реформа передбачає докорінного змінення структури закладів з надання медичної допомоги. Необхідні перетворення базуються на принципах Залучення, Адаптація, Утримання, Звільнення. 

Як розповів експерт, основною метою програми «Стимул для працівників медичних закладів» є створення комфортних для ефективної діяльності працівників медичних закладів громади та для подолання проблеми браку кадрів.

«Завданнями Програми є проведення інформаційної кампанії з покращення привабливості медичних спеціальностей у молоді громади, реалізація цільового направлення на навчання молоді у медичних коледжах та університетах, забезпечити житлом молодих спеціалістів», - прокоментував Артем Чайковський. 

Що стосується освіти, у зв’язку з демографічною кризою у громаді де превалює населення похилого віку, школи громади заповненні на 20% (238 учнів на 1205 місць). В зв’язку з тим, співвідношення вчителів до учнів 1 к 5. Середня кількість людей у класі – 6 учнів. В сукупності з низькою матеріально-технічною базою закладів освіти, спостерігається падіння рівня якості освіти. У рамках об’єднання Кочубеївської громади змінюється концепція закладу середньої освіти – перехід до опорної школи, що потребує інтенсифікації навчального процесу і підвищення рівня підготовки педагогічних робітників. 

Подібні перетворення базуються на тих чотирьох ключових принципах, що й в медичній сфері. 

Основною метою програми «Стимул для працівників галузі освіти» є створення комфортних умов для залучення молодих вчителів та збереження активу працівників галузі освіти у громаді.

За словами експерта, основні завдання цієї Програми - проводити інформаційні кампанії з покращення привабливості педагогічних спеціальностей у молоді громади, реалізувати цільові направлення на навчання молоді у педагогічних коледжах та університетах, проводити інформаційні кампанії для діючих педагогів громади з інформування щодо змін у чинному законодавстві з питань освіти, забезпечити житлом молодих спеціалістів, забезпечити післядипломну підготовку вчителів: курси підвищення кваліфікації, тематичні тренінги, семінари.

Документи були розроблені експертами Причорноморського центру політичних та соціальних досліджень в рамках проекту «Надання практичної допомоги  у впровадженні Стратегії сталого розвитку Кочубеївської ОТГ Херсонської області» за підтримки  Міжнародного фонду «Відродження». 

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Берислав: зустріч з владою. «Громадське коло навколо Бериславської громади: стань архітектором відновлення».

Підсумкова діалогова Платформа в Бериславській громаді: надбання та перспективи