Місцеве самоврядування потребує реформації, а не косметичних змін

Ключовим питанням на засіданні громадської ради, яке нещодавно відбулося в Херсоні, була «Концепція реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні», запропонована адміністрацією Президента. Більшість присутніх висловили невдоволення «Концепцією».

Громадський активіст Володимир Макуха виступив з рядом зауважень щодо документа та прикладами негативних обмежень, які в ньому закладені. Наприклад, в «Концепції» районні ради позбавлені повноважень висловлювати недовіру головам адміністрації.

Також виступив експерт ХОО КВУ Олександр Мошнягул, на думку якого даний документ – концепція адміністрування, а не реформування. Самоврядування в Україні дійсно потребує реформування, але воно повинне будуватися на децентралізації повноважень влади (зокрема й на децентралізації фінансування), вибраності голів місцевих адміністрацій, формуванні виконкомів, розширенні повноважень на рівні громади, тобто розширення повноважень інститутів, в яких бере участь населення. Олександр Мошнягул висловив думку, що Концепція, запропонована адміністрацією Президента, передбачає лише косметичні зміни, а не справжнє реформування, необхідне державі.

На громадській раді виступав також депутат херсонської міської ради, херсонський активіст Сергій Кириченко. Він навів багато прикладів занепаду системи самоорганізації населення, висловив пропозиції, наприклад, проводити вибори відкритим голосуванням.

В ході громадської ради було сформовано загальний висновок, що така Концепція не в повній мірі відповідає потребам громадян. Нині херсонські громадські діячі готують документ-відновідь зі своїми уточненнями, побажаннями та пропозиціями.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Берислав: зустріч з владою. «Громадське коло навколо Бериславської громади: стань архітектором відновлення».

Підсумкова діалогова Платформа в Бериславській громаді: надбання та перспективи