Фракції-клони та безпартійні директори: яка вона, Херсонська міська рада VIII скликання?

Настоятель церкви, чотири директори шкіл та гімназій, ректор вишу та ціла плеяда керівників державних та приватних установ: за результатами виборів до Херсонської міської ради обрано 54 депутати від п’яти політичних сил, з яких 12 були депутатами минулого скликання. Рада нового скликання дуже оперативно включилась до роботи: вже відбулись дві сесії та на 24 грудня заплановано третю, бюджетну. 

Розглянемо основні біографічні відомості обранців та складемо усереднений портрет депутата Херсонської міської ради VIII-скликання

 Партійність та фракції.

Відповідно до оголошених ТВК результатів, до Херсонської міської ради VIII скликання увійшли 17 депутатів від Партії Ігоря Колихаєва "Нам тут жити!", 11 депутатів від  «Опозиційної платформи – За життя», 10 депутатів від «Слуг народу», 9 депутатів від «Блоку Володимира Сальдо», 7 депутатів від «Європейської солідарності». При цьому безпартійними є 30 депутатів:  10 з 10 депутатів від «Слуг народу» (Євгенія Бєла, Вадим Даник, Юрій Кирилов, Костянтин Кириченко, Олена Матвієць, Оксана Матусевич, Андрій Медведєв, Євген Пляс, Юрій Попутько, Сергій Харченко), 2 з 11 депутатів від «Опозиційної платформи – За життя» (Олена Мазур, Альона Ротова), 10 з 17 депутатів від Партії Ігоря Колихаєва "Нам тут жити!" (Віталій Бєлобров, В’ячеслав Білковський, Андрій Дмітрієв, Микола Дмитрієв, Андрій Калита, Ілля Карамаліков, Алла Малицька, Андрій Сидоренко, Віктор Сухокобилін, Андрій Ткаченко), 8 з 9 депутатів «Блоку Володимира Сальдо» (Ольга Виноградова, Ігор Пастух, Олексій Петров, Роман Підперигора, Володимир Сальдо, Ігор Семенчев, Ігор Семенчев-молодший, Ірина Ценкер). В «Європейській солідарності» всі депутати є членами політичної партії «Європейська солідарність».
 
 
На другій сесії міської ради було сформовано п’ять фракцій. За винятком «Блоку Володимира Сальдо» всі політичні сили сформували фракції в тому ж складі, в якому були обрані до ради. На пленарному засіданні було подано до реєстрації дві окремі фракції «Блоку Володимира Сальдо», проте легітимізували лише одну з них. Причини розколу у політичній силі публічно не коментувались. Депутати Ольга Виноградова, Ігор Пастух, Роман Підперигора, Ірина Ценкер станом на 11 грудня 2020 року стали позафракційними. 
 

Гендерний та віковий розподіл

Гендерна складова у Херсонській міській раді VIII скликання майже не змінилася порівняно з попередньою. З 54 депутатів лише 14 – жінки (приблизно 26% проти 22% у минулому скликанні). Найбільша абсолютна кількість жінок у фракції «Опозиційної платформи – за життя»: 4 з 11 (Олена Бреславець, Олена Мазур, Альона Ротова, Наталія Устинова). На другому місці за представленням жінок – фракція «Слуга народу». Їх у фракції 3 з 10 (Євгенія Бєла, Олена Матвієць, Оксана Матусевич). Фракції «Європейська солідарність» (Оксана Пастух, Оксана Погомій), «Нам тут жити» (Галина Лугова, Алла Малицька) представлені однаковою кількістю жінок - по 2 з 7 і 17 від загальної кількості представників фракцій. Фракцію «Блок Володимира Сальдо» представляє Ольга Співакіна. Ольга Виноградова та Ірина Ценкер залишаються позафракційними. 

Проте трохи іншою виглядає картина у процентному співвідношенні до чисельності фракції: «Опозиційної платформи – За життя» - 36%, «Слуга народу» - 30%, «Європейська солідарність» - 29%, «Блок Володимира Сальдо» - 20%, «Нам тут жити!» -  12%.
Середній вік депутата VIII скликання – 42 роки. Наймолодшими є три депутати - 29 років Ользі Виноградовій (позафракційна), Юрію Стельмашенку (фракція «Опозиційної платформи – За життя»), Сергію Харченку (фракція «Слуга народу»). Найстаршим є Володимир Сальдо (фракція «Блок Володимира Сальдо»), якому 64 роки. В цілому по раді картина така: до 29 років включно – 3 депутати, від 30 до 39 років – 21 депутат, від 40 до 49 років – 18 депутатів, від 50 до 59 років – 9 депутатів, та від 60 років – 3 депутати. 
 

У розрізі фракції картина дещо інша: середній вік депутата фракції «Блоку Володимира Сальдо» – 50 років, середній вік депутата фракції «Європейська солідарність» - 43 роки, середній вік депутата фракції «Нам тут жити» - 42 роки, середній вік депутата фракції «Опозиційна платформа – За життя» - 43 роки, середній вік депутата фракції «Слуга народу» - 39 років. 

Місце роботи та освіта

Більше 50% депутатів VIII скликання займають керівні посади як у комунальних, так і в приватних підприємствах. 

Тимчасово не працюють 4 депутати: Віталій Бєлобров, Андрій Ткаченко (фракція «Нам тут жити!»), Ольга Виноградова, Ігор Пастух (позафракційні). 

З цікавого: до міської ради увійшов настоятель церкви Святої Мучениці Олександри міста Херсона Андрій Калита (фракція «Нам тут жити»), 4 директори міських шкіл та гімназії – Олександр Демчук, Галина Лугова (фракція «Нам тут жити»), Олексій Петров (фракція «Блок Володимира Сальдо), Наталія Устинова (фракція «Опозиційна платформа – За життя») та ректор вишу –  Юрій Кирилов (фракція «Слуга Народу»). 


Лише один депутат має професійно-технічну освіту – Оксана Матусевич (фракція «Слуга народу»). Всі інші депутати мають вищу освіту. 

Портрет депутата VIII-го скликання – усереднений огляд

Офіційні матеріали щодо біографічних відомостей нового скликання з’явились на сайті ради після першої, установчої сесії. Цікавим є те, що на сайті ради не відображено навіть ті дані, що є відкритими на ресурсі ЦВК: система «Вибори» передбачає наявність відомостей про громадянство, дату народження, освіту, партійне членство, місце роботи та місце проживання. Традиційно записи на сайті Херсонської міської ради здебільшого формальні – наявні фотокартки, ПІБ, та місця депутатських прийомів.

Отже, за отриманою інформацією з офіційних відкритих джерел та відповідей Херсонської ТВК, можемо скласти портрет депутата цієї каденції. Це 42-річний чоловік, безпартійний, проте є членом певної фракції. Також він працює керівником установи – державної чи приватної, та не був депутатом міської ради минулого скликання. 

Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад» за посиланням. 
За постійними оновленнями кампанії можна слідкувати: 
На вебплатформі Атестація депутатів місцевих рад
У соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація» 
У розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком»

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 16 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проєкт «Атестація депутатів місцевих рад» - ініціатива Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України», яка реалізується за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). З 2018 році за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» було розроблено вебплатформу про діяльність місцевих депутатів http://attestation.in.ua  За реалізацію заходів проєкту в 16-ти регіонах відповідають представники партнерських громадських організацій.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Берислав: зустріч з владою. «Громадське коло навколо Бериславської громади: стань архітектором відновлення».

Підсумкова діалогова Платформа в Бериславській громаді: надбання та перспективи