Від інституціональної «екологічності» до реальної: Кочубеївська громада робить наступний крок за Стратегією розвитку

 

Формувати стратегічне бачення кочубеївці почали в квітні 2016-го року. Саме в цей час була створена робоча група, до складу якої увійшли представники виконкому, комунальних установ, бізнесу, місцеві громадські активісти та експерти Причорноморського центру політичних та соціальних досліджень. Результатом напрацювання стало прийняття сільською радою Стратегії сталого розвитку громади до 2027 року, що складається з трьох розділів, один з яких – екологічний. За визначеною робочою групою «дорожньою картою» Стратегії, вирішення екологічних проблем громади мало менший пріоритет, ніж економічний та соціальний напрямки. Проте, виклики 2020-го року спонукають громаду переглянути кроки виконання Стратегії та актуалізувати саме екологічний напрям. В громаді існує чимало проблем пов’язаних з охороною довкілля. Їх усунення, згідно Стратегії заплановано розпочати в 2021 році. Вирішення цієї складної задачі лягає на плечі VIII-го скликання Кочубеївської сільської ради.    

Про які саме проблеми йде мова?

Стихійні сміттєзвалища, відсутність легальних полігонів відходів. Мешканці просто вивозять сміття за межі своїх сіл і викидають його. Стратегія передбачає створення  легальних полігонів та запровадження в громаді роздільного збору сміття.

Нестача в громаді зелених насаджень. Громада знаходиться в зоні спекотного степу, відповідно брак зелених насаджень призводить до багатьох екологічних проблем. Так, в громаді багато ярів, брак зелених насаджень призводить до їх розширення, тобто зменшення площа придатних для ведення господарства земель. Відбувається ерозія ґрунтів. Зріджені або знищені лісопосадки також сприяють погіршенню якості ґрунтів. Стратегією передбачено збільшити частку території громади, засаджену деревами.

Нерозвиненість зеленого туризму. Громада має природні, матеріальні та людські ресурси для розвитку зеленого туризму, але практично нічого не робить в цьому напрямку. Крім вирішення проблем довкілля, розвиток зеленого туризму сприятиме економічному розвитку громади.

Саме зараз –  час для реалізації екологічних завдань Стратегії!

 Експерти Причорноморського центру планують провести детальний аналіз названих екологічних проблем та  розробити на його підставі комплексну програму «Екологія». Ця програма буде обговорена на громадських слуханнях і після цього передана на затвердження сесії сільської ради.

Паралельно, в громаді планується створити громадську коаліцію «За чисте довкілля», до якої будуть залучені представники Молодіжної Ради, місцевих громадських організації та ініціативних груп із сіл. Ця коаліція буде залучатись до підготовки та проведення заходів проекту та проводитиме заходи по привертанню уваги мешканців до питань довкілля.

Експерти Причорноморського центру надаватимуть працівникам громади та громадянам консультації по екологічній тематиці, в тому числі допоможуть в розробці екологічної оцінки стратегічних документів.

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду "Відродження" у межах проекту «Сприяння в реалізації завдань Стратегії розвитку Кочубеївської ОТГ щодо охорони довкілля» в рамках програмної ініціативи МФВ «Демократична практика». Матеріал відображає позицію авторів і не обов'язково збігається з позицією Міжнародного фонду "Відродження". 

Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень це громадська організація, що протягом 13 років вивчає найбільші проблемні питання розвитку регіону та розробляє пропозицій щодо їх вирішення. Від початку реформи децентралізації, організація активно співпрацює з об’єднаними громадами, успішно впроваджуючи різноманітні документи необхідні громадам для розвитку, інноваційні практики , програми забезпечення безоплатної первинної правової допомоги.   


Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Берислав: зустріч з владою. «Громадське коло навколо Бериславської громади: стань архітектором відновлення».

Підсумкова діалогова Платформа в Бериславській громаді: надбання та перспективи