Депутати частіше пропускають пленарні засідання сесій


 Херсон увійшов в Новий Рік без бюджету, вперше не знаю за скільки років. Сьогодні в місті про це багато пишуть та обговорюють негативні наслідки, але досі не розуміло, коли ж все таки бюджет затвердять.


Причин, чому не приймають бюджет називають декілька. Частина обранців вже в виборчому процесі, вони вважають проект бюджету вкрай недосконалим, наприклад, через  надмірне фінансуванням комунальних підприємств. У інших більш меркантильні підстави. Кажуть, частина обранців підтримує нову структуру міської інспекції з благоустрою та її керівника Олену Мазур (фракція УКРОП), яка, нібито, вимагає передати до інспекції левову частку повноважень Департаменту ЖКГ (благоустрій), зрозуміло, з фінансуванням. Саме через неприйняття структури інспекції 21 грудня, не був підтриманий бюджет 26 грудня.


Але мало хто звертає увагу на більш прозаїчну та просту причину, і вона стосується не тільки бюджету, а й інших важливих для міста рішень. Депутати втрачають елементарну мотивацію працювати і просто пропускають пленарні засідання.


Достатньо глянути на результати голосування. На сесії 21 грудня за нову структуру інспекції з благоустрою голосували двічі. Обидва рази питання підтримали 26 обранців, тобто не вистачило всього 2 голоси. Але голосуючих спочатку було 32, а другого разу 31 з 52 діючих обранців.

Тепер про депутатську дисципліну. Слід відразу зазначити що цього року відвідання пленарних засідань суттєво погіршилось. Якщо в минулому році за 13 засідань депутати мали 121 пропуск, тобто в середньому 9,3 пропусків за засідання, то в цьому році 298 пропусків за 22 засідання (13.5 за засідання). Згадаємо, що в перший рік каденції депутати майже не пропускали засідання.

В минулому році тільки один обранець, Сергій Жуйков (Солідарність) пропустив більше половини засідань (9 з 13) і на межі «червоної зони» був також один Сергій Собчук (Опозиційний Блок). Як ми пам’ятаємо, пропуск більш ніж половини пленарних засідань є підставою для дострокового припинення повноважень депутата.

В цьому році більше половини засідань пропустили вже 5 депутатів: Валерій Боржков (УКРОП) 13 засідань з 22; той же Сергій Жуйков (21), Юрій Кирилов (Солідарність), Віктор Шевчук (Наш Край) 20 та позафракційний В’ячеслав Яременко (13).

«На межі» (ті що пропустили половину засідань) були Андрій Дмитрієв (Самопоміч), Олександр Кривчун (Солідарність), та позафракційний Аркадій Подлєсний.

З іншого боку суттєво зменшилась кількість депутатів які не пропустили жодного засідання. Звичайно не пропустити жодного з 13 набагато легше ніж з 22, але результат занадто показовий.

В 2018 році не мали пропусків 14 депутатів, минулого тільки 6. Я думаю їх потрібно перелічити персонально. Олена Мазур (УКРОП), Віталій Урбанський (Свобода), Катерина Пушкарьова (Батьківщина), Ольга Маренчук та Ігор Семенчев (обидва Наш Край). Як бачимо, дисципліна відвідувань сесій катастрофічно погіршується.

І ще один наглядний показник. На 12 з 22 засідань в 2019 році були відсутні 15 і більше обранців, через що суттєво зростав ризик не прийняття рішень. Минулого року таких засідань було тільки 3 з 13. І в 2017 році «критичних» засідань було 3, але з ….. 27 за рік!!! Це є незаперечним прикладом того, як зниження депутатської активності впливає на прийняття рішень. А що буде далі?

Депутати відверто втрачають мотивацію. Можливо власну, не бачать для себе реалізації, можливо розчаровані в загальній діяльності ради. Як би там не було, від цього страждає прийняття важливих для міста рішень, а цьому депутатському корпусу працювати на місто ще майже рік.

За додатковою інформацією про здійснення ініціативи в місті Херсоні звертайтесь до: Причорноморського центру політичних та соціальних досліджень, тел. +38 (050) 396 6752, e-mail admos@ukr.net

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати. Атестація».

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Берислав: зустріч з владою. «Громадське коло навколо Бериславської громади: стань архітектором відновлення».

Підсумкова діалогова Платформа в Бериславській громаді: надбання та перспективи