Об’єднання та конфлікти. У двох громадах області відбулись навчальні семінари


У Присиваській та Виноградівській громаді пройшли два семінари-зустрічі для представників місцевої влади та громадського активу. Тема семінарів – конфліктогенні ситуації  та напруження в громадах, виявленні під час досліджень Причорноморського центру політичних і соціальних досліджень. 

  Проводжали старий рік та конфлікти у с. Виноградове. На заході обговорили найбільш гострі проблеми та конфліктні ситуації у сферах життєдіяльності громади. 

Експерти Причорноморського центру разом з учасниками семінару присвятили велику частину часу на пошук напрямків розв’язку проблем.  Під час цієї секції з’являлись дуже цікаві пропозиції. Прикладом, є ідея «зшивання комунікативної прірви», шляхом впровадження сервісу СМС-інформування мешканців громади, що, на відміну від Інтернет-ресурсів, є доступним для громадян похилого віку.

 

Результатом спільної роботи учасників семінару є визнання основною перепоною для громади проблему комунікації (відсутність якісної інформації, пояснень про дії влади, обговорення гострих проблем тощо), що створює чинні осередки загострень. Тобто гострі питання громади мають природу інформаційної розбіжності, отже і їх вирішення теж універсальнепросвітництво та налагодження зв’язку (між владою та мешканцями, між внутрішніми громадами). 


У вже новий рік з новими ідеями експерти Причорноморського центру увійшли у Присиваську ОТГ. Попри чудову нормативну базу та якісну роботу місцевої влади, у громаді наявний ряд загострень, таких як створення опорної школи, оптимізація медичної мережі тощо. Однак, дослідження показало, що й локальний патріотизм внутрішніх громад не є першопричиною цих загострень. Учасники семінару погодились, що під час обговорень цих складних питань у своїх селах (питань оптимізації освіти, розташування амбулаторії) відбулось заміщення «холодного розуму» емоціями, що є неприпустимим. Та, якби перед прийняттям рішень була забезпечений належний рівень комунікації, то ці питання могли бути вирішеними безболісно та безконфліктно


Результатом спільної роботи учасників заходу та експертів центру став висновок, що корінь проблеми та її вирішення лежать в одній площині – комунікаційній. Та, на відміну від Виноградівською ОТГ, засоби її вирішення відрізняються. Якщо у Виноградовській ОТГ необхідне використання механізмів консультування мешканців громади владою, пояснення владних дій, то для Присиваської громади ці дії цілком протилежні. Є запит щодо налагодження двосторонніх зв’язків між депутатським корпусом (представниками внутрішніх громад-сіл) та мешканцями цих внутрішніх громад-сіл. Для цього, потрібен запуск механізму публічного звітування депутатів сільської ради перед виборцями громади, а також налагодження регулярного прийому виборців. Паралельно, буде створена ініціативна група, діяльність якої спрямована на контролі у досягненні мети та можливого спостереження за безконфліктним розподілом ресурсів у громаді


Наявність спільного комунікаційного кореню конфліктів у обох громадах свідчить про єдине – учасники конфліктів стикаються на рівні позицій, від верхівки «айсбергу» до точки зіткнення. Глибинні причини, часом, залишаються поза увагою. Проте, іноді, навіть простого спілкування достатньо для зрушень загострень. Прикладом слугує один з перших позитивних результатів у Виноградівській ОТГ. Під час дослідження було озвучена проблема з відсутністю потрібних ліків у аптеках смт. Брилівка, зі слів респондентів дешевше доїхати до обласного центру та купити там. Присутні представники медичної сфери цю проблему почули та запровадили механізм, що не є компромісом, а консенсусом. Тепер у аптеках можливо передзамовити необхідні ліки за символічний аванс. Зі слів власників аптек, це є вигідним їм, бо знижає витратну складову на закупку ліків, та це є вигідним для мешканців, бо економить їм як час, так і гроші.


Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» у  межах проекту «Залучення мешканців об’єднаних громад до реалізації реформ, шлях до розв’язання конфліктів». Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково збігається  з позицією Міжнародного фонду  «Відродження»

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Берислав: зустріч з владою. «Громадське коло навколо Бериславської громади: стань архітектором відновлення».

В Бериславі обговорили екологічну ситуацію після Каховської катастрофи