Рада ВПО в Милівській сільській територіальній громаді продовжує роботу

 

В Милівській сільській територіальній громаді турбуються про ВПО 

Створення громадських рад ВПО -   це одна з форм допомоги внутрішньо переміщеним особам у процесах інтеграції та  активізація їхньої участі у прийнятті владних рішень. 

20 вересня 2023 р. відбулося друге засідання Ради  (онлайн) з питань внутрішньо переміщених осіб при виконавчому комітеті Милівської сільської ради  Бериславського району Херсонської області (далі – Рада ВО). 

Провела  засідання секретар  Ради Юлія Шпитальна, яка ознайомила членів Ради ВПО  з планом роботи на ІІІ та  ІV квартали 2023 року. В плані були закладені різні форми вивчення потреб ВПО,  залучення до покращення їхнього стану  різних соціальних державних установ та волонтерських центрів, освітніх закладів. 

При обговоренні плану роботи Ради   додатково внесли соціологічне опитування ВПО шляхом анкетування.  Зміст анкети щодо визначення проблем, з якими вони стикнулися, також активно обговорили, додавши до нього окремі питання для категорії осіб з інвалідністю та осіб з дітьми. 

Розглянули пропозиції щодо створення на місцевому рівні Програми підтримки ВПО та створення умов для їх повернення до постійного місця проживання. Методичну допомогу  при складанні Програми підтримки ВПО будуть надавати  експерти Причорноморського центру політичних та соціальних досліджень в рамках проекту «Сприяння соціальній інтеграції ВПО в громадах Херсонської області» (за підтримки Міжнародного фонду Відродження). Буде проведено  всебічну діагностику стану ВПО,  а потім навчання влади та громади з демократії участі.  В грудні буде презентована  ця Програма для громадського обговорення. 

Наприкінці засідання члені ради погодили звернення до Обласної військової адміністрації щодо відновлення греблі та  Каховського  водосховища для оновлення необхідного для життя громади  водопостачання, без чого про повернення ВПО додому не буде сенсу і говорити. 

Програма повернення ВПО  додому фактично  стане і програмою післявоєнного відновлення громади. Саме осмислена та цілеспрямована робота в різних сферах життя для розбудови нових і  кращих умов для  людей може привернути інтерес жителів Берислава до повернення. 

В Милівській сільській територіальній громаді Рада внутрішньо переміщених осіб була створена 15 серпня 2023 року. Цей дорадчо-консультативний орган буде діяти при сільській раді. Головна мета: сприяння інтеграції внутрішньо переміщених осіб, надання методичної, організаційної та консультативної підтримки як органам влади, так й ВПО в питаннях соціальної адаптації та інтеграції. Рада буде захищати права ВПО, надавати міському голові для розгляду пропозиції, висновки, аналітичні матеріали та проєкти НПА щодо вирішення питань у сфері захисту прав внутрішньо переміщених осіб. Поступово буде розроблена Комплексна програма для сприяння вирішення потреб та проблем ВПО. 

Додаткова інформація: Милівська сільська об'єднана територіальна громада — об'єднана територіальна громада в Україні, в Бериславському районі Херсонської області, утворена 15.07.2019 року шляхом  об'єднання Качкарівської сільської та Милівської сільської ради. Адміністративний центр - село Милове. Населення громади - 3283 осіб, площа громади - 267,71 км². До складу громади входять 10 сіл: Дудчани, Качкарівка, Милове, Нова Кам'янка, Новогригорівка, Новокаїри,  Республіканець, Саблуківка, Суханове та Червоний Яр.

Матеріал підготовлено за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в рамках спільної ініціативи «Європейське Відродження України». Матеріал представляє позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу чи Міжнародного фонду «Відродження».

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Берислав: зустріч з владою. «Громадське коло навколо Бериславської громади: стань архітектором відновлення».

Підсумкова діалогова Платформа в Бериславській громаді: надбання та перспективи