Олександр Прокудін ініціював громадське обговорення стратегічних напрямків відновлення Херсонщини



 Сьогодні голова Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін провів громадське обговорення стратегічних напрямків розвитку Херсонщини.  

До обговорення були запрошення керівники херсонських вищих учбових закладів, представники авторитетних громадських організацій, волонтери, активні громадяни, які в ході мозкового штурму пропонували стратегічні напрямки розвитку області, завдання, які треба вирішувати. 

Говорили про економіку, соціальний розвиток, людський капітал. Вийшла цікава розмова. 

Експерт Причорноморського центру політичних та соціальних досліджень Дементій Білий у своєму виступі акцентував увагу на проблемах комунікації між владою та громадою: обласна військова адміністрація, влада докладає надзвичайних зусиль для подолання неймовірних проблем, що стоять перед нашою областю. При цьому часто з боку громадян лунає критика. В соціальних мережах можна почути незадоволення та розчарування. Іноді виникає враження, що всюди суцільна "зрада". Частково, це може бути так, бо не бачимо ефективного зворотного зв'язку: громадяни в повній мірі не знають, що робить влада. А влада часто не встигає оперативно відреагувати на проблеми, що хвилюють громадян.  

На думку нашого експерта, надзвичайно важливим є створення постійно діючого механізму зворотного зв'язку між владою та громадянами. Щоб не скандальні публікації в телеграм-каналах виключно формували ставлення жителів області до влади. А щоб влада змогла створити умови для отримання актуальної об'єктивної інформації про проблеми громад області, не доводячи ситуацію до скандалів.  

Зворотній зв'язок це, по-перше, постійне проведення громадських обговорень по всім гострим питанням: в онлайн або офлайн форматах. Так, щоб кожен громадянин мав би можливість долучитись до обговорення, висловити свою думку. Й його думка була б зафіксована та вивчена. 

Друге, треба підтримати зусилля Фонду громади Херсона "Захист" та впровадити регулярні соціологічні опитування по гострим проблемам сьогодення. Щоб знати, що думають містяни, які проблеми хвилюють їх в першу чергу. Чи довіряють вони владі.  

Третє, відродити дієвий механізм роботи громадських рад - консультативно-дорадчих органів при владі, які б могли б акумулювати проблеми та давати зворотній зв'язок. 

На зустрічі багато говорилось про заходи щодо повернення внутрішньо переміщених осіб на Херсонщину. Для цього треба створювати умови та долати місцеві проблеми. Й про це багато згадувалось під час обговорення. В кожній громаді області - свої проблеми, про які знають місцеві. Тому, треба створювати громадські ради ВПО при кожній громаді. Вивчати місцеві потреби та проблеми, складати їхній актуальний перелік та поступово долати, інформуючи про це переміщених осіб. Люди повинні знати, що їх чекають вдома. 

Також, експерт нашого центру приділив багато уваги необхідності в системному підході до політики пам'яті та утвердженню "українського світу" на звільнених територіях. Треба кардинально змінювати публічний простір, впроваджувати постійні кампанію з інформування про маловідомі сторінки нашої історії, проводити заходи, що б популяризували наших героїв. А також треба вже зараз думати про те, як рятувати тих, хто зараз знаходиться на тимчасово окупованій території та піддається неймовірному пропагандистському тиску з боку російських окупантів.

Ще одним з важливих напрямків стратегічного розвитку є системна робота по висвітленню подій в Херсонській області. "Херсонщина повинна бути видимою" - цей лозунг повинен стати девізом кожного активного херсонця. Щоб проблеми області не замовчувалися, щоб для вирішування конфліктних ситуацій підключалися й центральні органи влади. Для цього у тому числі треба залучати й наших народних депутатів, й херсонських журналістів, які зараз працюють в Києві та в інших регіонах країни. 

Причорноморський центр вітає Херсонську обласну військову адміністрацію з важливою ініціативою та сподівається, що робота по стратегуванню буде продовжена.   

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Берислав: зустріч з владою. «Громадське коло навколо Бериславської громади: стань архітектором відновлення».

Підсумкова діалогова Платформа в Бериславській громаді: надбання та перспективи