Депутати Херсонської міської ради: окупація чи евакуація?

Ракетні обстріли, запеклі бої, самоорганізація замість паніки, згуртованість замість хаосу – саме так у нову сторінку історії увійшов Херсон. А як в історію увійдуть обранці міста? Як герої чи як колаборанти? Як активісти й волонтери або прості люди, частина народу, що їх обрав? Про це та інше - в нашому матеріалі. 

Депутати до  війни: підзвітність
Щоб розуміти, чи впливає депутатський бекграунд на подальший вибір, варто проаналізувати те, що найбільше цей бекграунд описує. Репрезентативною для аналізу є щорічна звітність депутатів, їхнє ставлення до процесу звітності саме в ключі підзвітності виборцям. Згідно з ч.1 ст. 16 закону "Про статус депутатів місцевих рад", "депутат місцевої ради періодично, але не рідше одного разу на  рік,  зобов'язаний  звітувати  про свою роботу перед виборцями відповідного виборчого  округу,   об'єднаннями   громадян". Проте за часів цієї каденції було оновлено Статут Херсонської територіальної громади, за яким щорічні звітування депутатів міської ради проходять не рідше разу на рік, але до 1 квітня року, що слідує за звітним (відповідно до статті 47 Статуту Херсонської міської територіальної громади, затвердженого рішенням міської ради від 03.09.2021 № 463). За логікою з кулуарів, основний масив звітів планувався на початок весни 2022 року. Чим і скористались депутати міської ради, майже проваливши звітування.  

Головною тенденцією у звітуванні для депутатів Херсонської міської ради VIII-го скликання стало заміщення персональних звітів партійними конференціями. Здебільшого в рамках таких заходів один представник політичної сили представляв інтереси своїх колег, що суперечить чинному законодавству. Де-факто ж за вимогами закону звітував лише один обранець, а інші присутні фіксувались як ті, хто звіт не проводили. 


Депутатські звіти – фракційний розподіл

Не зафіксовано річні звіти у 27 депутатів (50% міської ради): 5 депутатів від фракції «Нам тут жити» (В’ячеслав Білобровський, Дмитро Поддубний, Андрій Сидоренко, Віктор Сухокобилін, Євген Троцький), 1 депутатка від фракції «Європейська солідарність» (Оксана Пастух), 9 депутатів від фракції «Слуга народу» (Вадим Даник, Юрій Кирилов, Костянтин Кириченко, Олена Матвієць, Оксана Матусевич, Андрій Медведєв, Євген Пляс, Юрій Попутько, Сергій Харченко), 11 депутатів від ексфракції «Опозиційна платформа - За життя»(Михайло  Опанащенко, Олена Бреславець, Ігор Житченко, Олексій Заболотний, Олена Мазур, Тигран Мкртчян, Альона Ротова, Костянтин Сивак, Юрій Стельмашенко, Наталія Устинова, Антон Хмаро) та 1 позафракційний депутат (Роман Підперигора). 


Публікація звітів – фракційний розподіл

Не оприлюднили тексти звітів 41 депутат, з яких: 11 депутатів від фракції «Нам тут жити», 7 депутат від фракції «Слуга народу», 6 депутатів від фракції «Європейська солідарність», 10 депутатів від екс-фракції «Опозиційна платформа – за життя», 4 депутати від екс-фракції «Блок Сальдо» та 4 позафракційних депутати. Цікавим є те, що серед депутатів, які оприлюднили текст звіту, є такі, котрі звіт не проводили: Вадим Даник, Юрій Попутько, Сергій Харченко (фракція «Слуга народу»), Альона Ротова (ексфракція «Опозиційна платформа - За життя»). Це пов’язано з колективним форматом звітування партійних осередків «Опозиційної платформи - За життя» та «Слуги народу». На заході «Опозиційної платформи - За життя» звітував за всіх депутат обласної ради від партії. На заході «Слуги народу» звітувала депутатка міської ради Євгенія Бєла, також представляючи всю фракцію міської ради (і себе окремо). 

Згідно з ч.6 ст. 16 закону "Про статус депутатів місцевих рад", "депутат місцевої ради інформує раду та її виконавчі органи про результати обговорення його звіту, зауважень і пропозицій, висловлених виборцями на адресу ради та її органів, а також про доручення, дані депутатові у зв'язку з його депутатською діяльністю". Результатом цього є поява відповідного запису на офіційному сайті міської ради в розділі “Звіти депутатів міської ради перед виборцями”. Не проінформували міську раду 6 депутатів: Михайло Опанащенко (ексфракція “Опозиційна платформа - За життя”), Оксана Пастух (фракція “Європейська солідарність”), Дмитро Поддубний, Андрій Сидоренко, Віктор Сухокобилін, Євген Троцький (фракція “Нам тут жити”). 

Від вторгнення до окупації: виконком, трансляції, волонтерство, евакуація
Попри героїчну оборону Антонівського мосту та тривалих боїв на околицях міста, до кінця лютого армія загарбників взяла місто у кільце. Нова весна для херсонців почалась плинною окупацією. З першого дня окупанти почали проводити фільтраційні заходи проти містян. Основними цілями стали активісти, громадські діячі, військові та представники влади. 

З початку вторгнення не було проведено жодної сесії Херсонської міської ради VIII-го скликання, а також жодного засідання постійних депутатських комісій. Основна роль в управлінні містом відійшла до виконкому та заступників міської голови. Депутатам же залишись прямі ефіри у Facebook та волонтерська діяльність. 
 


Депутати під час війни – зведений графік

Зафіксовано ведення депутатських прийомів у вигляді прямих ефірів у Facebook трьома депутатами міської ради: Іллею Карамаліковим (фракція «Нам тут жити»), Юрієм Стельмашенком (ексфракція «Опозиційна платформа – За життя»), Євгенією Бєлою (фракція «Слуга народу»). 

Волонтерством, у тому чи іншому вигляді, займались 43% депутатів ради. З плином окупації і посилення фільтраційних заходів кількість депутатів, залучених до волонтерської діяльності, зменшилась. 

А ось про вступ до лав ЗСУ офіційно відомо щодо двох депутатів: Івана Бебка і В’ячеслава Білковського (фракція «Нам тут жити»). Про це депутати повідомили на своїх сторінках в соціальних мережах та вже потрапили до «списків» на пропагандистських ресурсах ворога. 

Зважаючи на ризики для життя представників офіційної місцевої влади на окупованій території, не дивно, що певна кількість депутатів покинула місто. Інші, що залишились, – вимушені переховуватись або не афішувати свою проукраїнську діяльність. Достеменно відомо, що поза межами окупованого міста з тих чи інших причин знаходяться 25% депутатського корпусу міської ради. З плином часу кількість тих, хто виїхав стає тільки більше. Також, за чутками, ця кількість набагато вище означеної. 

Герої та зрадники: хто є хто в Херсонській міській раді?
Герої з перших днів. Мужність деяких депутатів Херсонської міської ради складно оцінити простими словами. На жаль, більшість з героїв депутатського корпусу ще знаходяться в окупації. І про них, на відміну від зрадників, не можна говорити багато, щоб не зашкодити їхній діяльності та не наразити на більшу небезпеку. 

Але пару прикладів ми наведемо. 

Тігран Мкртчян, ексфракція «Опозиційна платформа – За життя». Разом з в.о заступника міського голови Сергієм Циганком, тримаючи білий прапор з червоним хрестом, пішки вивели понад 100 мешканців Антонівки (район Антонівського моста, де точились основні бої). Також депутат займався евакуацією людей з інших гарячих точок передмістя. 

Євгенія Бєла, фракція «Слуга народу». Разом з Віталієм Бєлобровим (фракція «Нам тут жити») та ініціативою «Котики-патріотики» забезпечували медичні заклади міста життєвонеобхідними ліками під час гуманітарної блокади міста. 
 


Зрадники та хамелеони.
Станом на початок червня 2022 року, підозри у державній зраді отримали чотири депутати Херсонської міської ради VIII-го скликання: Володимир Сальдо, Ігор Семенчев-молодший (ексфракція «Блок Сальдо»), Альона Ротова (ексфракція «Опозиційна платформа – За життя») та Ілля Карамаліков (фракція «Нам тут жити»).
 

 


29.04.2022 підозру про держзраду отримав Володимир Сальдо. Депутат разом з Ігорем Семенчевим-молодшим взяли участь у формуванні проросійського «Комітету порятунку за мир та порядок». Також вони відзначились на проросійському мітингу на підтримку окупантів. Після остаточного відсторонення української влади від керування містом та областю окупанти призначили Володимира Сальдо керівником області. Покладені на нього обов’язки колаборант виконує понині.
 

 


09.06.2022 підозру про держзраду отримала Альона Ротова. Їй інкримінують збір інформації про підрозділи ЗСУ. Також депутатка співпрацюючи з ворогом, зберегла свій бізнес і наразі продовжує збагачуватися на стражданнях херсонців.
 

 

20.04.2022 за підозрою про держзраду був затриманий Ілля Карамаліков. У ході досудового розслідування Служба безпеки України з’ясувала, що депутат був завербований співробітниками ФСБ РФ. Після початку вторгнення він надавав допомогу окупантам у здійсненні розвідувально-підривної діяльності. Крім того, особисто виконував завдання представників окупантів по конспіративному розміщенню військовослужбовців збройних сил РФ і патрулюванню території населеного пункту.

Сам Ілля Карамаліков заперечує звинувачення і заявив про застосування до нього фізичного вплву після затримання.

Партії заборонили: що далі? 20 березня Президент України ввід у дію указ РНБО про припинення діяльності низки проросійських партій, до яких належать «Опозиційна платформа – За життя» та «Блок Сальдо». Але ще 16 березня голова фракції «Опозиційна платформа – За життя» в Херсонській міській раді Юрій Стельмашенко повідомив про саморозпуск фракції. Щодо «Блоку Сальдо» ніяких дій в міській раді зафіксовано не було. Єдиною санкцією стало виключення членів фракції з координаційного чату міської ради. 

Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад» за посиланням
За постійними оновленнями кампанії можна слідкувати: 
На веб-платформі Атестація депутатів місцевих рад
В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація» 

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 16 міських рад обласних центрів України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проєкт «Атестація депутатів місцевих рад» - ініціатива Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України», яка реалізується за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2018 році за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» було розроблено вебплатформу про діяльність місцевих депутатів http://attestation.in.ua  За реалізацію заходів проєкту в 15-ти регіонах відповідають представники партнерських громадських організацій.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Берислав: зустріч з владою. «Громадське коло навколо Бериславської громади: стань архітектором відновлення».

Підсумкова діалогова Платформа в Бериславській громаді: надбання та перспективи