В Тягинській громаді ділились враженнями від перших місяців спільного розвитку


Днями відбулась перша зустріч представників Тягинської територіальної громади з експертами Причорноморського центру політичних та соціальних досліджень. Говорили про проблеми розвитку та про конфлікти, які мають місце, або можуть виникати. 

Участь в зустрічі взяли представники майже всіх населених пунктів. За попередньою домовленістю вона пройшла без представників влади, тому дискусія вийшла емоційною та відвертою.

Громада була створена під час останніх місцевих виборів (жовтень  2020 року) в результаті об'єднання  шести сільських рад: Тягинської, Львівської, Бургунської, Відрадокам’янської, Ольгівської та Високівської.  Об’єднання відбулось примусово, згідно Розпорядження Кабміну, і всупереч бажанню декількох громад, які були категорично проти такого формату об’єднання.

Напередодні виборів в селах вирували неабиякі пристрасті, облдержадміністрація навіть створила спеціальну погоджувальну групу з представників сільських рад, що об’єднувалися.  Відбулося кілька засідань, однак група так й не змогла ухвалити жодного рішення.

І ось тепер, через вісім місяців, прийшов час зробити перші висновки.

Відповіді на перше питання, яке поставили експерти, чи справдились очікування від об’єднання, як правило були негативними. В громаді залишається безліч проблем, які поки що не вирішуються. 

Мешканці сіл незадоволені якістю фахівців, які працюють в громаді, особливо фінансових. Жителі Бургунки та Кам'янки незадоволені затримкою із виплатою зарплат освітянам, якістю послуг, які надають  місцеві комунальні підприємства. Кажуть, інколи неможливо додзвонитись відповідним посадовцям до сільради та поставити термінове питання. 

Між селами громади погана комунікація: жахливий інтернет-зв'язок, відсутнє транспортне сполучення, кожне село, поки що, живе своїм окремим життям. 

Але дуже важливо, учасники зустрічі не звинувачують в існуючих проблемах  керівництво громади. Сільська голова Раїса Пономаренко ще має достатній кредит довіри, а проблеми вважають тимчасовими труднощами становлення громади.

Крім того, центр громади Тягинка намагається дотримуватися балансу інтересів з усіма селами, що дозволяє уникати небезпечних ситуацій. З нашого досвіду відомо, що конфлікти між центром та внутрішніми громадами є самими небезпечними. 

В сільській раді немає сталої більшості, кожне село представлене кількома депутатами. Тому, всі принципові питання, той же бюджет, спочатку ретельно обговорюються. Аби отримати позитивне голосування намагаються врахувати думку депутатів від всіх сіл. Не завжди враховують всі, але стараються.

А ось комунікація представників влади з жителями поки що залишає чекати на краще. Депутати недостатньо працюють з виборцями, як правило, не ведуть особистий прийом. 

Механізми зворотного зв’язку з населенням недостатні. Інколи застосовується практика проведення сходок, збору підписів. З жителями порадились щодо призначення старост в селах. Але, практика проведення консультацій з громадянами при розгляді резонансних питань все ще не є сталою.

В цьому контексті є дуже цікавою ініціатива мешканців Відрадокам’янки створити вуличний комітет, тобто ОСН. Експерти Причорноморського центру пообіцяли надати повну підтримку в цьому питанні.

Розповіли учасники зустрічі й про проблеми в конкретних галузях життя громади: в освіті, охороні здоров’я, благоустрої, безпеці тощо. В громаді існує низка проблем із захистом довкілля (погана якість води, відсутність вивозу та утилізації сміття). 

Проблем багато, але учасники зустрічі сподіваються: ті, які залежать від місцевого керівництва, будуть вирішені, інакше люди готові до протестів.

Аби запобігти можливим конфліктам експерти Причорноморського центру готові долучитись до вирішення певних проблем. Наразі підводяться підсумки першої зустрічі. Незабаром експерти зроблять перші висновки та запропонують свою допомогу керівництву громади. 

Дана зустріч проходила в межах проекту "Активна участь громадян в процесах реформ – шлях до розв’язання конфліктів", який реалізується за підтримки Міжнародного Фонду "Відродження".


Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Берислав: зустріч з владою. «Громадське коло навколо Бериславської громади: стань архітектором відновлення».

В Бериславі обговорили екологічну ситуацію після Каховської катастрофи