Причорноморський центр починає новий етап роботи із громадами по діагностиці та подоланню конфліктів



Наприкінці минулого року територіальні громади вступили у новий етап реалізації реформи децентралізації. В області рішенням центральної влади створено сорок дев’ять громад. Частину з цих громад об’єднали вольовим рішенням, фактично, в примусовому порядку. Це збільшило кількість конфліктних ситуацій.  Частина громад була категорично проти запропонованого формату, заявляли публічні протести, але об’єднання відбулось. 


Наразі незадоволення зберігається, конфлікти поки що приховані, але перші ж серйозні проблеми або непопулярні рішення нової влади можуть загострити ситуацію. Такі громади вимагають підвищеної уваги, адже серйозний конфлікт може стати лише питанням часу.
До того ж, нова процедура об’єднання не скасовує старі конфлікти, які існували в громадах між владою та мешканцями, які виникають навколо питань оптимізації соціальної інфраструктури, особливо в освіті та в медицині, або під час розподілу коштів місцевих бюджетів чи при використанні землі та інших ресурсів громади.
Мешканці нових громад не відчувають швидких результатів від об’єднання люди та втрачають довіру до влади.
А владі, в свою чергу, бракує чіткого бачення розвитку, фахівців та ресурсів для здійснення реформ. Все це лише збільшує недовіри та потребує консультацій та допомоги в подоланні негативних тенденцій.
Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень, який вже більше чотирьох років працює із різними громадами в діагностиці та подоланні конфліктних ситуацій, в нових умовах об’єднання, розпочинає черговий етап допомоги в подоланні конфліктів.
На даному етапі, який буде тривати до березня наступного року експерти Центру будуть працювати з Милівською та Тягинською територіальними громадами Бериславського району.
Ці дві громади об’єднує те, що до існуючих центрів примусово приєднали відповідно, три та п’ять  сільських рад. Після попередніх консультацій із керівництвом нових громад, ми визначили обсяг роботи. Важливо, що керівництво та громадський актив сіл, що об’єдналися, розуміють необхідність напрацювання практик долання конфліктів. Проєкт «Активна участь громадян в процесах реформ – шлях до розв’язання конфліктів» був підтриманий програмою «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження».
В рамках проєкту відбудеться діагностика конфліктів в кожному селі, будуть проведені фокусовані обговорення, виявлені проблеми, негативні тенденції, які можуть спровокувати конфлікти. Буде оцінений рівень прозорості влади та залучення громадян до обговорення та ухвалення рішень.
Результати досліджень будуть представлені на відкритих зустрічах в громадах. Під час цих зустрічей будуть створені Ініціативні групи які спробують розв’язати обрані ними конфлікти шляхом застосування механізмів демократії участі та медіації.  
За результатами проекту в кожній громаді будуть підготовані практичні рекомендації по подоланню конфліктів, які будуть обговорені на громадських слуханнях. В межах проекту працюватиме консультативний центр, представники громади можуть отримати фахові консультації експертів по різним питанням розвитку.
За результатами проекту буде видано спецвипуск газети «Вільний Вибір» та проведений підсумковий круглий стіл.
Ми очікуємо, що в обраних громадах буде зроблений аналіз проблем, які призводять до конфліктів. Активісти громад отримають знання та навички необхідні для вирішення конфліктів,  будуть створені дві ініціативні групи, які розв’яжуть як мінімум по одній конфліктній ситуації в кожній громаді. Зросте вплив мешканців на прийняття рішень, вони будуть регулярно долучатись до вирішення місцевих проблем, в кожній громаді будуть проведені громадські слухання (до участі в заходах за проектом буде залучено близько 300 осіб). Підвищиться рівень комунікації в територіальних громадах, буде встановлений зворотній зв'язок мешканців із владою.

Матеріал публікується в межах проекту "Активна участь громадян в процесах реформ – шлях до розв’язання конфліктів", який реалізується за підтримки Міжнародного Фонду "Відродження".
 

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Берислав: зустріч з владою. «Громадське коло навколо Бериславської громади: стань архітектором відновлення».

Підсумкова діалогова Платформа в Бериславській громаді: надбання та перспективи