Примусове об’єднання громад, як привід для нових конфліктів

куточок народознавства. Школа. Вербівська ОТГ

 
16 вересня експерти Причорноморського центру політичних та соціальних досліджень Володимир Молчанов і Артем Чайковський зустрілись з депутатами і громадським активом Вербівської ОТГ.

Мотиви для створення цієї громади лежали на поверхні: складаючи лише 12% населення Нижньосірогозького району, села майбутньої громади забезпечували майже 30% надходжень податків до його бюджету. Але розподіл коштів з нього, на думку селян, здійснювався виключно на користь районного центру. Ця думка підтверджується тим, що до об’єднання, з свого скудного бюджету, сільради фінансували школи і амбулаторію, а собі не могли дозволити навіть веб-сайт.
Спроби створити ОТГ тривали від початку добровільного об’єднання, але тільки в 2019 році облрада затвердила Перспективний план з Вербівською ОТГ в складі лише двох сільських рад, а Кабінет міністрів визнав її спроможною в лютому 2020 року.  

Від самого створення Вербівська громада перебувала під «опікою» експертів, бо вважалася першою ластівкою пробудження громадської активності в традиційно «сонному» південно-східному закутку Херсонщини. За експертною допомогою Причорноморського Центру були розроблені і затверджені Статут громади, Антикорупційна програма, Положення про запобігання конфлікту інтересів, Положення про порядок звітування і регулярний прийом депутатів. Експерти Центру допомогли громаді взяти на баланс заклади середньої освіти та укласти контракти з їх директорами. На наступний рік планували впровадити бюджет участі.

Нажаль, ці плани були порушені прискореним завершенням процесу децентралізації. Вже в березні існуюча і спроможна Вербівська громада зникла з нової, урядової, версії Перспективного плану – її запланували повернути туди, звідки вона пішла, до Нижньосірогозького району, перетвореного на одну велику територіальну громаду.

Перспектива знову повернутися у стан далекої забутої околиці, і вже без права самим витрачати податки, селян пригнітила.  На відміну від інших громад які в подібній ситуації зайняли радикальну позицію (подали в суди, влаштували перекриття автомобільних доріг), вербівці просто розгублено махнули рукою.
Вони не протестують, але присутні на зустрічі фермери прямо заявили, що не стануть більше збільшувати платежі до бюджету. Бо для них принципово – утримувати власне село, а не далекий центр.  

Висновок невтішний, до типології конфліктів в об’єднаних громадах, визначеної експертами Асоціації сприяння самоорганізації населення, можна додати ще один: конфлікт між центрами нових громад і примусово приєднаних до них існуючих ОТГ.

Зовнішніми проявами конфлікту можуть стати не лише зазначене вище зниження обсягів сплати податків, але й умисна тяганина при зворотній передачі прийнятих громадою закладів освіти, первинної медицини та соціальної інфраструктури. Це самим негативним чином відіб’ється на здатності новообраної селищної влади їх фінансувати.

Діюче законодавство не передбачає гарантованих способів захисту своїх бюджетних інтересів локальними громадами без доброї волі центру. А ось якщо така добра воля буде, прояви конфлікту можна нейтралізувати. Наприклад, шляхом створення сільських ОСН з  наданням їм широких повноважень та бюджетних коштів.

Підсумовуючи результати зустрічі, експерти запропонували вербівцям свою підтримку у налагодженні конструктивного діалогу з новим керівництвом громади після виборів. Цей діалог має запобігти серйозним конфліктам. Наприклад, шляхом запровадження механізмів прозорого та рівного розподілу бюджетних коштів між мікрогромадами. В свою чергу вербівці реально зацікавились створенням ОСН. На їх думку, ОСН допоможуть їм забезпечити ефективне і справедливе витрачання сплачених ними податків.

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду "Відродження" у межах проекту «Запобігання та врегулювання конфліктів в громадах шляхом залучення мешканців до вирішення місцевих проблем» в рамках програмної ініціативи МФВ «Демократична практика». Матеріал відображає позицію авторів і не обов'язково збігається з позицією Міжнародного фонду "Відродження".
 
На фото куточок народознавства. Школа. Вербівська ОТГ

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Берислав: зустріч з владою. «Громадське коло навколо Бериславської громади: стань архітектором відновлення».

Підсумкова діалогова Платформа в Бериславській громаді: надбання та перспективи