У Вербах обговорили шляхи запобігання конфліктів на тлі переформотування громад


 

16 вересня робоча зустріч експертів Володимира Молчанова і Артема Чайковського з депутатами і активом Вербівської ОТГ. Зустріч була сумною, адже незважаючи на суттєвий прогрес в нормотворчості у співпраці з експертами ПЦПСД (Статут, Положення про запобігання конфлікту інтересів, Положення про ведення депутатами сільської ради регулярного прийому виборців та звітування)  і очевидну фінансову спроможність, визнану в лютому цього року Кабінетом міністрів, після виборів громада припинить своє існування, бо Кабмін створив з неї решти сільських і селищних рад Нижньосірогозького району одну мега-територіальну громаду. 


 

Громадяни перебувають в стані розпачу, адже ОТГ збирає 28% ПДФО району, маючи частку населення лише 14%, і завжди, ще до отримання нетривалої «незалежності», мала з районною владою тертя і конфлікти стосовно остаточного принципу фінансування з районного бюджету закладів освіти і первинної медицини, розташованих у селах майбутньої  ОТГ.  

 


А тепер виходить так, що замість районної ради буде селищна, яку обиратимуть за партійно-пропорційним принципом, місцеві ради зникнуть, старости відповідатимуть перед головою і селищною радою, а депутати – перед своїми партіями. Округ, один з трьох, від якого з огляду на регіональні рейтинги мають шанс пройти лише по одному кандидату від двох партій, налічує крім Вербівської ОТГ ще чотири сільських ради. Депутати-фермери прямо заявляють, що не стануть з однаковою відповідальністю підходити до сплати податків до бюджету своєї ОТГ і примусово зшитої громади-району. Тобто, конфлікт вже колишньої ОТГ з колишнім районом лише набуде іншої назви учасників і прогнозується поглибитись і загостритись.  Спільно вирішили запропонувати майбутній нижньосірогозькій селищній раді варіант добровільної децентралізації шляхом легалізаувї створення в локальних громадах сільських комітетів (ОСН) і надання їм власних невиключних повноважень разом з бюджетними коштами на їх виконання. Якщо ж новий укрупнений субєкт місцевого самоврядування відмовиться, то подальший перебіг конфлікту проходитиме вже без офіційної участі ПЦПСД. 


 

Зустріч відбулася в рамках проєкту «Залучення мешканців об’єднаних громад до реалізації реформ, шлях до розв’язання конфліктів» який за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» реалізують експерти Причорноморського центру політичних і соціальних досліджень.

 

 



Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Берислав: зустріч з владою. «Громадське коло навколо Бериславської громади: стань архітектором відновлення».

Підсумкова діалогова Платформа в Бериславській громаді: надбання та перспективи