Високопілля в центрі уваги: початок роботи діалогової групи з відновлення

Наприкінці квітня 2024 року  відбулося   перше установче  засідання діалогової групи влади та громади з питань відновлення Високопільської  територіальної  громади. Положення про діалогову групу та  її  Склад затверджені Розпорядженням начальника  селищної  військової адміністрації, ДГ діятиме як дорадчо-консультативний орган та базі  громадського хабу. 
Партнерство влади і громади було втілено в новостворену діалогову групу – тимчасовий дорадчо-консультативний орган, який забезпечить постійну комунікацію і візьме під громадський супровід як процеси самого відновлення громади, так і бюджетний процес та нормотворчість при допомозі експертів громадської організації Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень (ПЦПСД). До складу діалогової групи увійшли на засадах територіальної, соціальної і гендерної репрезентативності лідери громадської думки, бюджетники, громадські активісти, представники  міської ради. 

Раїса Чередниченко, перший заступник  голови селищної військової адміністрації  у Високопільській ТГ,  поінформувала учасників про зміст Положення про діалогову групу (ДГ),  документ про затвердження її складу, обрання заступників, голови і секретаря ДГ. 
Володимир Молчанов, експерт ПЦПСД та керівник проекту,  презентував  порядок денний,  проект, який  передбачає залучення громадян, виявлення проблем громади,  процеси відновлення  паралельно з громадською думкою. Всі управлінські процеси  мають одну проблему по всій Україні: це байдужість громадян, при якій  влада живе своїм життям та не реагує на реальні потреби людей. Повноваження обраних депутатів  не припинені, але діяльність селищної ради припинена тимчасово. Обмеження демократії та місцевого самоврядування призводить до  загрози існування військової  адміністрації в вакуумі, якщо ми  не будемо цьому протистояти як активна громадськість. 

Новостворений громадський хаб  відкривається для всіх видів громадської активності, одночасно за результатами проекту експерти ПЦПСД  передадуть владі та громаді  рекомендації у вигляді  дорожньої карти.   Вже в травні почнеться навчання для п’яти обраних активістів громади: це буде курс тренінгів з проектного менеджменту та бюджетної грамотності, щоб надалі Високопільська громада мала власних громадських експертів, а не лише експертів ПЦПСД.  В Положенні про діалогову групу прописано, що  всі її рекомендації є обов’язковими для розгляду  міською владою та прийняття рішення,  саме таке предметне реагування влади  і робить  діалогову групу  повноцінним дорадчо-консультативним органом. 
Дементій Білий, експерт проекту, як модератор робочого засідання  провів знайомство серед учасників діалогової групи. ЇЇ членами виявились директор бібліотеки,   пенсіонер, активіст  громадської організації «10 квітня», який наразі   легалізує власну місцеву ГО «Високопільські ластівки»,  депутат селищної ради, директор Центру культури та дозвілля, головний спеціаліст  селищної ради по  ЖКХ, волонтер, заступник начальника  селищної  військової адміністрації,  діючий селищний голова, перший заступник голови  військової адміністрації,  сільський староста. 

Під час знайомства люди розповідали різні історії з часів окупації,  евакуації, повернення в  свої місця після визволення, життя під постійними бомбардуваннями, про міжнародну допомогу від різних фондів, про самовідданість волонтерів,  про героїзм сільського старости під час порятунку людей,  про необмежену щедру допомогу з боку  влади та мешканців Кривого Рогу, який приймав біженців,  і про  тривоги життя після деокупації. До війни у Високопільській громаді проживало 11 тисяч мешканців, і зараз владі та громаді треба працювати над їхнім поверненням додому. 

Дементій Білий, експерт ПЦПСД, розповів про велику роль демократії участі у відновленні громади, а також презентував  результати діагностики стану громадянського суспільства в Високопільській громаді та  рекомендації.  

Велике вікно можливостей відкривається перед Високопіллям як деокупованою громадою, але за умови активного залучення громадян. Що громада вже має з важливих інструментів демократії участі? Прозорість та відкритість влади, дорадчо-корнсультативні  органи,  на офіційному  сайті влади виставлені всі НПА, але в  дуже важкому для читання  вигляді. Погана ситуація в громаді з нормативно-правовою базою, але  є  старий  Статут  громади, але експерти ПЦПСД  допоможуть у розробці нового Статуту. Владі необхідно відновити практику залучення громадян, поступово  беручи до роботи різні цикли  прийняття рішень: почати можна  з проведення бюджетних слухань, далі проводити щорічні звітування по  виконанню бюджету,  далі опрацювати цикл сприяння  роботі організацій громадянського суспільства. 

Необхідно також активізувати роботу місцевих депутатів, не зважаючи на  обмеження  їхніх повноважень через відсутність пленарних засідань ради, вони можуть реалізовувати свої повноваження у роботі з виборцями на виборчих округах. Саме  активність робота діалогової групи  в громадському хабі може  відкрити вікно можливостей для місцевих депутатів: тут вони зможуть проводити прийом виборців, інформаційні зустрічі, збір потреб громадян та втілювати громадські ініціативи.  

Висновки та рекомендації діагностики громади 
Дементій білий, експерт ПЦПСД, проаналізував вісім компонентів громадської активності та рівня залучення громадян до вирішення локальних проблем в межах Високопільської селищної територіальної громади. Моніторинг виявив моменти, які потребують уваги влади та сприяння становленню структур  і практик громадянського суспільства, цілеспрямованої роботи по впровадженню механізмів залучення громадян до обговорення та ухвалення рішень.  З восьми можливих вже три компоненти громадської активності реалізовані на достатньому рівні: 
- по-перше, це співпраця із міжнародними організаціями та донорам завдяки довоєнної участі в реалізації програми USAID DOBRE, а також завдяки співпраці з міжнародними організаціями після звільнення громади; 
- по-друге, на достатньому рівні запроваджені норми відкритості та прозорості органів місцевого самоврядування та військової адміністрації; 
- по-третє, в минулому 2023 та в першій половині 2024 року в громаді досить регулярно проводилися консультації з громадськістю; це сталося завдяки реалізації спільних проєктів з міжнародними організаціями, які вимагають залучення громадян до обговорення та ухвалення рішень, а також  завдяки вступу в дію Закону про деколонізацію публічного простору, який також вимагає проведення публічних консультацій. 

В громаді створена Рада ВПО, але відсутня достатня інформація про її роботу. Відсутні інші дорадчо-консультативні органи при місцевих органах влади. Є обмежена кількість громадських організацій, і це дуже важливо. Потенціал депутатського корпусу, як представників інтересів громади,  не використовується в повній мірі. Незадовільним є рівень регламентації механізмів демократії участі та реалізації власних процедур демократії участі за ініціативою громадян або місцевої влади.

Рекомендації базуються на наступних необхідних діях: формування нормативно-правової бази процедур залучення громадян та механізмів демократії участі; впровадження  на систематичній основі затвердження та реалізації річного плану публічних консультацій з включенням всіх обов’язкових циклів; створення на офіційному сайті влади  розділу,  присвяченого публічним консультаціям; створення дорадчо-консультативних органів, сприяння їхньої діяльності; запровадження більш широкої практики консультацій із громадськістю; сприяння розвитку організацій громадянського суспільства (громадських організацій, благодійних організацій, волонтерських ініціатив, груп активних громадян). 
Актуальні проблеми відновлення громади 
Завершальний етап в  засідання діалогової групи був присвячений   визначенню актуальних проблем громади   формі колоквіуму, а потім  була проведена  розстановка пріоритетів, складання плану роботи діалогової   групи для розробки дорожніх карт  та проєктів нормативно-правових актів.

Учасники діалогової групи визначили наступні проблеми: ремонт/відбудова/нове будівництво Центру культури та дозвілля, музею, архіву, бібліотеки, школи, дитячих садочків, лікарні, маленьких переробних підприємств, пекарні, харчової  фабрики, цегельного заводу, доріг;    вирішення проблеми кадрів, безпеки, водопостачання;   створення маленьких  нових культурно-просвітницьких просторів – хабів в кожному населеному пункті;  запуск  соціальних автобусів та громадського транспорту;  повернення відділення банку;  участь у програмах мікро кредитування  та грантової допомоги  для розвитку малого бізнесу;  проведення озеленення (парки, зелені зони) у співробітництві влади та громади  щодо зелених зон та благоустрою;  розмінування;  рециклінг будівельних матеріалів та відходів після руйнування багатьох буджинків; створення агропромислового комплексу  для зберігання та  переробки сільгосппродукції;   розвиток бізнес-центру;  налагодження  психологічної підтримки та  оздоровлення для всього населення громади. 

Наприкінці зустрічі  до  громадського хабу, який буде постійним  місцем роботи діалогової групи, було передано два  ноутбуки з налаштованим програмним забезпеченням  в рамках проекту, і це лише початок в облаштуванні хабу.  

Інформація про проект
Бериславська міська та Високопільська селищна громади  будуть працювати разом з експертами  Причорноморського центру політичних та соціальних досліджень (ПЦПСД) над процесами раннього відновлення на звільнених територіях України  при потужному посиленні громадської участі.  «Раннє відновлення»  - це  підтримка звільнених територій, які знаходилися під російською окупацією протягом певного періоду часу з початку повномасштабного вторгнення та реагування на першочергові потреби населення деокупованих територій для забезпечення громадського порядку, безпеки та надання ключових послуг населенню. Активне сприяння в реалізації проекту надають  Бериславська та Високопільська військові адміністрації. Громадські хаби будуть облаштовані меблями та  необхідною комп’ютерною технікою.  Метою спільної діяльності громад та експертів ПЦПСД   буде залучення жителів обраних громад до процесів відновлення шляхом створення постійно діючих діалогових груп як платформ співпраці влади та громадськості,  а також підняття їхнього фахового рівня.

Проєкт «Партнерство влади і громади заради відновлення «Діємо разом!» впроваджується в межах грантового конкурсу «Посилення громадської участі в процесах раннього відновлення на звільнених територіях», який адмініструється ІСАР Єднання за підтримки Фонду «Партнерство за сильну Україну», що фінансується країнами партнерами.
Галина Бахматова 

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Берислав: зустріч з владою. «Громадське коло навколо Бериславської громади: стань архітектором відновлення».

Підсумкова діалогова Платформа в Бериславській громаді: надбання та перспективи