Перший крок до створення ОСН – в Кочубеївській громаді стартує пілотний проект

 

22 листопада в Кочубеївці відбулась робоча зустріч експертів Причорноморського центру політичних і соціальних досліджень з активом та керівництвом громади. Учасники зустрічі обговорили необхідність подальшого розвитку демократії участі, а саме перспективи оновлення Молодіжної ради та оформлення активних груп населення в органи самоорганізації населення – сільських комітетів.  

Експерти Причорноморського центру розповіли про статус, повноваження і порядок утворення ОСН. Також, під час заходу обговорили можливості співпраці влади з майбутніми сільськими комітетами: виконувати контрольну функцію, наприклад, над якістю комунальних послуг, представляти локальну громаду, виконувати узгоджену частину повноважень сільської ради – благоустрій, ремонти, масові заходи.  Проте на виконання цих повноважень необхідні комунальне майно і гроші з сільського бюджету. 

Водночас, з допомогою органів самоорганізації населення можливо вирішити чи не найболючіший виклик об’єднаних громадам – розбіжності та конфлікти між управлінським центром й периферією: окрім повноважень і грошей, керівництво громади також «ділитиметься» відповідальністю. Вже ніхто не зможе сказати «всі гроші забрав центр», або «нам потрібен ремонт даху на клубі, а не красива автобусна зупинка». Крім іншого, нові органи самоорганізації стануть у пригоді при виконанні нових масштабних завдань, які стоять перед громадою. Наприклад, запровадження централізованого збирання та вивезення сміття. 

В підсумку, учасники вирішили протягом наступного місяця зробити кілька пілотних спроб актуалізації об’єднань у форматі змагання між старостами. До «змагань» будуть залучені представники малих сіл, жителі яких почувають себе найбільш обділеними.

Контакти ГО «Причорноморський центр політичних і соціальних досліджень»:  

Херсон, Придніпровський узвіз, 1 оф. 8, тел. +38 0552 34442, факс +38 0552 34442 

За постійними оновленнями роботи організації можна слідкувати за посиланням:

На веб-платформі www.pcpsd.org.ua

В соціальній мережі www.facebook.com/pcpsd.org.ua

 

Матеріал підготовлено за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в межах грантового компоненту проєкту EU4USociety .

Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу».

 

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Берислав: зустріч з владою. «Громадське коло навколо Бериславської громади: стань архітектором відновлення».

Підсумкова діалогова Платформа в Бериславській громаді: надбання та перспективи