Кочубеївська сільська рада внесла зміни до Програми охорони навколишнього природного середовища

 

На останній сесії Кочубеївської сільської ради було затверджено Програму охорони навколишнього природного середовища Кочубеївської сільської територіальної громади на 2021-2025 роки в новій редакції, в розробці якої  приймали участь як представники громади, так і зовнішні експерти. Необхідність оновлення екологічної програми громади стала очевидною як стороннім експертам, так і її мешканцям. Адже вирішення проблем довкілля, чітко сформульованих в Стратегії розвитку,  стає все більш актуальним.

Побут громадян опанувала «пластикова культура». Без пластикових пакетів та упаковок не обходиться практично жоден товар, що продається в роздріб. А куди той  пластик утилізувати? Централізований вивіз сміття в громаді не практикується. Полігони для відходів виділені, але де саме – мало хто знає. До того ж, розташовані вони для само вивозу далеко і  практично не облаштовані. Тому й зростають стихійні звалища біля сіл, звідки вітер ганяє полями і розвішує на гілля в лісосмугах пластикові пакети, якими вже почала годуватись місцева худоба. Подорожчання палива (вугілля та балонного газу) значно випереджає зростання доходів громадян. Тому погляди багатьох змушено лягли на ліси та лісосмуги, як на джерело безкоштовних дров. При цьому рубають все, що трапиться під руки.

Попередня редакція Програми відповіді на ці виклики не давала. Теми вивозу сміття та озеленення в ній піднімались, але скоріше декларативно, без деталізації в конкретних заходах. Тому, створена для вирішення екологічних проблем громади Діалогова група запропонувала депутатам нову редакцію програми.

Тепер, навпаки, все розписано докладно: один полігон замість трьох, який має бути облаштований; запроваджується централізоване вивезення і сортування сміття, будуть здійснені конкретні заходи з озеленення. Визначені відповідальні за заплановані заходи і орієнтовна потреба в коштах.  Місцевого бюджету для виконання всіх завдань явно не вистачить, тому деякі заходи потребують і абонентської плати і пошуку зовнішньої допомоги, тому Програма передбачає розробку додаткових допоміжних документів.

Наразі, Діалогова група завершує підготовку Порядку поводження з твердими побутовими відходами. Влада і активісти громади підтримують запровадження абонентської плати за вивіз сміття. Але чи згодні з цим звичайні селяни? Щоб дізнатися про це, і за потреби – переконати, керівництво громади спільно з експертами Причорноморського центру політичних та соціальних досліджень невдовзі проведуть громадське обговорення згаданого Порядку на зборах мешканців найбільших сіл.

Матеріал підготовлено за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в межах грантового компоненту проєкту EU4USociety .

Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу».

Контакти:

Херсон, Придніпровський узвіз, 1 оф. 8

Тел. +38 0552 34442

Факс +38 0552 34442 

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Берислав: зустріч з владою. «Громадське коло навколо Бериславської громади: стань архітектором відновлення».

Підсумкова діалогова Платформа в Бериславській громаді: надбання та перспективи