Статуту міста потрібні Громадські слухання: результати громадського обговорення документа

В понеділок, 05 липня 2021 року, під головуванням секретаря міської ради Галини Лугової, в приміщенні Херсонської міської ради відбулося громадське обговорення проєкту статуту Херсонської міської територіальної громади. Були присутні 6 представників громадськості, з яких 5 членів Громадської ради при міському голові, і трохи більше чиновників.

Розробники проєкту статуту презентували його основні положення, однак присутні представники громадськості піддали критиці міську владу за поспіх і формальність процесу обговорення (оголошення про захід у понеділок було оприлюднене в п'ятницю ввечері), та недостатню прозорість самого предмету обговорення, адже проєкт розміщено на новому сайті в невідомому користувачам розділі, тоді як у звичних херсонцям проєктах рішень ради на старому сайті його немає. Відтак з текстом документу навіть серед присутніх не всі встигли ознайомитись, а 99,9% херсонців взагалі не знають про існування проєкту. 

Громадські активісти запропонували негайно скликати для обговорення статуту громадські слухання, на що лишалось буквально кілька днів, щоб слухання відбулися в належний після оголошення час, і при тому до сесії, яка власне і має прийняти новий статут. Між іншим, громадські слухання з обговорення статуту були обіцяні владою під час презентації початку роботи над проєктом.

Деякі представники влади спробували заперечити, мовляв, слухання проводити вже запізно, бо з початку наступного тижня розглядом проєкту займуться депутатські комісії. На що громадяни відповіли, що комісії так само як і громадськість, дають лише рекомендації, і паралельний розгляд ніяк не завадить дати окремі рекомендації.

В підсумку головуюча на обговоренні і представники влади погодились з необхідністю проведення слухань, на які ми всі тепер чекаємо, бо попри загалом позитивне враження від проєкту статуту, є кілька суттєвих і критичних уточнень.

 

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Берислав: зустріч з владою. «Громадське коло навколо Бериславської громади: стань архітектором відновлення».

Підсумкова діалогова Платформа в Бериславській громаді: надбання та перспективи