Унікальний цикл історико-документальних програм "Крим. 25 років боротьби за Україну" представлений в Херсоні

 У Херсоні презентували цикл документальних програм «Крим. 25 років боротьби за Україну». Це хроніки подій у вигляді циклу документальних програм,  починаючи з 1991 року, які передували окупації українського півострова Російською Федерацією в 2014 році. Один фільм присвячується одному року з новітньої історії Криму. 

В презентації взяли участь автор ідеї циклу та головний режисер Ібрагім Сулейманов, керівник проекту Рустам Авдєєв, автор сценарію Дементій Бєлий, а також голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров. 




"Фільм наповнений спогадами головних діючих осіб того часу. Велика кількість архівних матеріалів, які ми збирали по крупицях. Саме ці матеріали лягли в основу фільмів. Кожна серія – рік життя Криму того періоду" - розповів головний режисер фільму Ібрагім Сулейманов у своєму виступному виступі.
 
«Крим. 25 років боротьби за Україну» - це не просто цикл документальних програм про політичну історію півострова. А й про те, що сьогоднішні політики повторюють ті ж самі помилки, які дозволили Російській Федерації порушити наш суверенітет - розповіли автори проекту.
 
Під час підготовки фільму команда працювала в архівах, вивчала документи, переглядала хроніку, піднімала старі випуски газет. Кожен факт, що згадується у фільму, перевірений в кількох джерелах. У програмах надається слово учасникам безпосередніх подій. А потім, вони ж через двадцять п'ять років згадують безпосередні події. Загалом, фільми циклу за напругою та кількістю подій схожі на гостросюжетний трилер. Багато тодішніх подій були невідомі широкому загалу, а така широка панорама подій дається вперше. Кожен року присвячений окремий фільм. В ньому згадується десятки подій. Даються кадри тодішньої відеохроніки, спогади безпосередніх учасників.

Після перегляду фільму стає очевидним, що коріння сучасної окупації Криму лежать набагато глибше і воно прямо  пов’язане з подіями початку 90-х років

"До 2014 року ми боролися за українську державність у Криму. Тепер доводиться боротися за цілісність України, - сумно зазначив Ібрагім Сулейманов. - У 2015 році ще була надія повернути Крим, рух опору був дуже сильним. Але у 2016 році все якось… вщухло. Саме тоді прийшло розуміння, що люди мало знають про історію Криму, як він усі ці роки боровся за право бути українським і чому цього не сталося. Так і народилася ідея зробити цикл документальних фільмів про новітню історію України - показати, чому Росія змогла захопити Крим? Тому й «25 років»: з 1991 по 2016-й".

Перші три серії циклу були зняті за добровільні пожертви, за допомоги  краудфандингової  платформи «Спільнокошт», куди люди надсилали по 50, по 100-200 гривень. Тобто спочатку автор проєкту Ібрагім Сулейманов і монтажер Рустам Авдєєв працювали на волонтерських засадах, адже тих коштів, що збирали, не вистачало навіть на роботу в архіві, а були ще значні витрати на відрядження та інше.

Потім команда перемогла в грантовому конкурсі від Українського культурного фонду, і до команди авторів циклу доєдналися відомий херсонський історик, політолог Дементій Білий у ролі сценариста і старший науковий співробітник Інституту історії НАН України, кандидат історичних наук Олег Бажан, який перевіряв сценарії на відповідність фактам.
 
Скайпом з учасниками презентації поспілкувався голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров:

"Дуже важливо, щоб отакі фільми, як от ваш, вони виникали, не очікуючи того, щоб проходило дуже багато часу від самих подій. Оце, як кажуть, дуже важливо для усвідомлення суспільства безперервність, щоби поки старші не відійшли, молодь знала про ті події не лише теоретично, а з того, що вони з цими старшими, і ці старші їм розказували".
Усі фільми документального циклу у вільному доступі.

Крим. 25 років боротьби за Україну. 1991 рік. Фундамент російської агресії.

Крим. 25 років боротьби за Україну. Рік 1992. Боротьба за Незалежність триває.

Крим. 25 років боротьби за Україну. 1993 рік. Підґрунтя для захоплення готове.

Крим. 25 років боротьби за Україну. Рік 1994. Кримська криза на межі війни.

Крим. 25 років боротьби за Україну. 1995 рік. Російський рикошет.  

Крим. 25 років боротьби за Україну. 1996 рік. Севастопольський вузол.

Крим. 25 років боротьби за Україну. Рік 1997. Заклята дружба. 

 

В підготовці публікації використалися матеріали "Суспільного. Херсон" та газети "Вгору"

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Берислав: зустріч з владою. «Громадське коло навколо Бериславської громади: стань архітектором відновлення».

Підсумкова діалогова Платформа в Бериславській громаді: надбання та перспективи