Причорноморський центр візьме участь у вдосконаленні механізму безоплатної правової допомоги на Херсонщині



Все більша кількість сільських громад Херсонської області об’єднується, отримуючи нові повноваження та ресурси, змінюючи суспільні відносини на рівні сіл. Лише за останній рік в області подвоїлася кількість об’єднаних територіальних громад, які вже займають третину території Херсонської області, що втричі більше ніж територія Люксембургу.
Все це дає можливість та умови чи не вперше в історії українського села посилити дотримання прав людини в новостворених громадах, створити механізми включення громадян у прийняття рішень та захист своїх прав.

На сьогоднішній день, в нашому регіоні найнижчі соціальні стандарти, найменша середня зарплата, що є великою проблемою при зверненні до платного юриста. У більшості населення  низька правова культура населення, відсутність у громадян необхідних знань та досвіду у захисті власних прав,  соціальна вразливість й  існує потреба у безоплатній правовій допомозі.
Органи місцевого самоврядування новостворених об’єднаних громад не знають про свої обов’язки із надання безкоштовної правової допомоги, не мають досвіду в організації та наданні правових консультацій. Існуюча система безоплатної правової допомоги на рівні районних центрів не в змозі забезпечити якісними правовими консультаціями.

Тому важливим є направлення діяльності громадських організацій на допомогу у розвитку механізму правової допомоги. Завдяки нашій попередній діяльності, ради чотирьох ОТГ області ухвалили програми розвитку безоплатної первинної правової допомоги, в трьох громадах до процесу розвиту правової допомоги підключилися сільські громадські активісти.

В 2019 році офісу Мережі правового розвитку ХОО КВУ продовжить свою діяльність по налагодженню механізму правової допомоги та залученню нових громад до розробки механізмів надання первинної правової допомоги, залучення сільських активістів до моніторингу дотримання прав людини в ОТГ й їхнього вирішення через надання правової допомоги, вирішить проблем як окремих громадян, так і  цілих громад, створить умови для надання допомоги там, де раніше вона просто не могла надаватись. Ця діяльність буде проводитися в рамках нового проекту «Розвиток громад Херсонщини через вдосконалення механізму безоплатної правової допомоги», який був підтриманий Міжнародним фондом «Відродження».

В рамках проекту співробітники офіс Мережі правового розвитку ХОО КВУ продовжать роботу по впровадженню механізмів надання безоплатної правової допомоги в ОТГ (на сьогодні в області діють 27 ОТГ, в 3 з яких у незабаром мають відбутися перші вибори). 
Ми запропонуємо всім новообраним ОТГ допомогу по розробці документів необхідних для запровадження системи безоплатної правової допомоги із залученням суб’єктів приватного права.

В двох ОТГ буде запроваджена система правової допомоги. У Новорайській ОТГ ми допоможемо створити Центр правової інформації та консультації  по наданню безоплатної правової допомоги та організуємо в них роботу згідно стандартів Мережі правового розвитку. А у Виноградівському ОТГ ми продовжимо роботу Центру, який був створений у минулому році із урахуванням потреб та пропозицій громади цей Центр буде перенесено у віддалену локальну громаду Виноградівської ОТГ (село Тарасівка).

Ще в 3-х ОТГ на етапі громадського обговорення механізмів безоплатної правової допомоги ми організуємо або виїзні, або дистанційні правові консультації. Це буде сприяти подоланню правової ізоляції бідних верств населення.

Новостворені Центри правової інформації та консультації  по наданню безоплатної правової допомоги проведуть моніторинг дотримання прав людини та виявленню місцевих проблем. Систематизація виявлених проблем, обговорення із представниками місцевої влади дасть можливість залучити створення механізмів взаємодії місцевої громади із владою в ОТГ.

Що ми очікуємо від реалізації нашого проекту?

- об’єднані територіальні громади області отримають можливість запровадження механізмів надання безоплатної первинної допомоги із залученням суб’єктів приватного права;
- інформація про такі механізми буде поширена у новостворених ОТГ області;
- підвищиться рівень правової освіти населення та знання основ право захисту,
- в 2 ОТГ будуть працювати Центри правової інформації та консультації, які будуть надавати безкоштовну первинну правову допомогу за стандартами та процедурами Мережі правового розвитку.
- близько 600 мешканців обраних ОТГ отримають якісну правову допомогу за допомогою нашого офісу МПР та новостворених  Центрах правової інформації та консультації в громадах, що суттєво підвищить рівень правових можливостей громадян, які опинились в складних соціальних умовах.
- в 2 ОТГ буде запроваджено механізм моніторингу дотримання прав та виявлення суспільних проблем та їхнього публічного обговорення.

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» у межах проекту «Розвиток громад Херсонщини через вдосконалення механізму безоплатної правової допомоги». Матеріал відображає позицію авторів і не  обов’язково збігається з  позицією Міжнародного фонду «Відродження»


Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Берислав: зустріч з владою. «Громадське коло навколо Бериславської громади: стань архітектором відновлення».

Підсумкова діалогова Платформа в Бериславській громаді: надбання та перспективи