ОСН № 28. Активна громада – якісне життя. Річний звіт квартального комітету

Орган самоорганізації населення – квартальний комітет № 28 розташований в мікрорайоні Шуменський в межах вулиць Бородина, 4 Західної , Тельмана та Робочої був заснований у 2011 році. У 2015 році був зареєстрований як юридична особа. До складу квартального комітету входить 450 будинків приватної забудови. Голова ОСН – Андрій Щербаков. Прийом громадян здійснюється за адресою 4 Західна 29. Нижче – річний звіт квартального комітету.

У 2015 та на  початку 2016-го рр. квартальний комітет № 28 зробив наступне:  

26-27 серпня 2015 року мешканці  кварталу та прилеглих  багатоповерхівок за участю громадських об’єднань провели суботник по наведенню порядку в парку «Димитрова» (на фото). 
Церковні громади («Христа Спасителя» та «Голгофа») організували виставу для дітей, надала транспорт  та  обладнання (компресор, генератор, драбини тощо), Жителі кварталу за участю представників ГО «Древо» та ГО «Самопоміч», здійснили часткову реконструкцію та прибирання парку. Завезли пісок для  дитячого майданчику. Бюджет  оздоблення  парку  становив  3500,00  грн. Часткове фінансування  було здійснено   із коштів, які виділяли на заохочування голів квартальних комітетів відповідно «ПРОГРАМИ СПРИЯННЯ У СТВОРЕННІ ТА ПІДТРИМЦІ ОРГАНІВ САМООРГАНІЗАЦІЇ НАСЕЛЕННЯ В РАЙОНІ».





Квартальним комітетом були ініційовані та проведенні громадські слухання  стосовно перейменування вулиць. Резолюція громадських слухань була направлена до Комсомольської районної ради. 

Були проведені збори мешканців вулиць  3 Західна, 4 Західна та Махарадзе  по обговоренню потреби жителів  у встановленні засувки (відокремлюючого вентилю води)  на 5  Західній (проблемна  ділянка) (на фото). Раніше, ще в 2014 році було  прийнято рішення про пайову участь  жителів у вирішенні цього питання. Міський водоканал  зробив земельні  та  монтажні  роботи  (безкоштовно) (на фото). Ми понад  рік збирали кошти, і 10.07.2015 водокнал провів необхідні роботи під контролем комітету.



Були організовані зустрічі мешканців кварталу з начальником міського Департаменту ЖКХ Н. Молнар та  начальником міської інспекції з благоустрою О. Мазур щодо стихійних звалищ на території парку «Нафтовиків». Результатом стало рішення про вивіз сміття з територій школи №8. 

Домовились з приватними підприємствами, які розташовані по вулиці  Ілліча (ФОП  Білецька  Н.М.,  шиномонтажка  Ілліча – 37  та  СТО  «Європа»)   щодо благоустрою прилеглої території  для безпеки руху місцевих жителів шляхом  відокремлення території  для  надання  послуг від  перешкод  пішоходам.  

Після масових звернень жителів кварталу під час  проведення робіт по заміні бетонних опор мереж електропостачання було направлено звернення  до адміністрації ПАТ "Херсоноблэнерго" щодо  залишення всім бажаючим відпрацьованих старих опор. ПАТ "Херсоноблэнерго" погодилось  залишити дев’ять відпрацьованих опор.

На жаль, не всі питання вирішуються швидко. Тому по частині ініціатив ще не досягнуто кінцевого результату:

Під час незаконних дій на територій парку «Нафтовиків»  (приватна особа стала завозити на територію парку будівельні матеріали, з метою його забудови) була викликана  поліція та  начальник міської інспекції з благоустрою О. Мазур для з’ясування обставин.  (протокол  поліції,  фото  та  відео  додаються). 
Внаслідок цього було офіційно підняте питання щодо ситуації із парком, який розташований на території кварталу, щодо надання йому офіційного статусу та унеможливлення забудови. Підготовлено відповідне звернення до Херсонського міського голови, яке було передане йому після схвалення міською громадською радою. Наразі створена робоча група, яка займається справою інвентаризації зелених насаджень парку та присвоєння йому офіційного статусу.

Направили   звернення до керівництва «Водоканалу» стосовно відновлення гідранту по вул. 4 Західна. Наразі чекаємо відповідь. 

На території кварталу відсутні близько 20 кришок для каналізаційних люків, що є великою проблемою для транспорту та мешканців. В березні 2016 року було направлено звернення до депутата Херсонської міської ради М. Чемериса (головний інженер КП «Водоканал») з проханням знайти бетонні кришки для каналізаційних люків для заміни вкрадених. Депутат відреагував позитивно. 04 квітня на територію ОСН було завезено 10 кришок. Зараз вони розподіляються між вулицями кварталу за зверненнями мешканців. Найближчими днями вони будуть встановлені (на фото). 



Крім того, мешканці території постійно виконують поточну рутинну роботу: турбуються про довкілля, допомагають одне одному, вирішують побутові проблеми:

За участю жителів кварталу та школярів був проведений суботник з прибирання  території біля  школи № 8 та в парку « Нафтовиків» по вулиці 2 Західна.

Були  врученні повідомлення ветеранам та учасникам бойових дій щодо вручення нагород (Семенов  Володимир  Андрійович   вул.. 4  Західна., 18   та  Присоха Микола  Якович  1  Західна,  17 ).

Проводився регулярний обхід території кварталу з метою роз’яснень правил благоустрою затверджених Херсонською міською радою. Проводилась роз’яснювальна робота з порушниками правил благоустрою. Найбільш поширеним порушенням є несвоєчасне вивезення сміття мешканцями, що призводить до забруднення кварталу; не вивезення та спалення обрізаного гілля та листя. Ці питання вирішувались шляхом усних зауважень.    

Комітет організовував регулярні зустрічі правоохоронців з мешканцями для обговорення тем благоустроюю, про  шкідливість карантинних рослин, про взаємовідносини з сусідами. Здійснювали спільне патрулювання. Керівник  ОСН Андрій Щербаков надавав свідчення стосовно  крадіжки люків на території кварталу, пограбування магазину «24 години», скоєння злочину замах на вбивство.

Ведеться постійна взаємодія з відділом «по  життєдіяльності району» у Комсомольській  районній раді, а саме  в телефонному режимі  відділ  в особі начальника відділу Аверчинкова О.М  звертається до Голови ОСН  з різноманітними запитами:
- стосовно знищення  карантинних рослин.
- в період «Свинячого грипу» про наявність свиней у місцевих жителів.
- рознести  податкові  повідомлення  про  сплату  мита  на  землю
- повістки  призовникам
- повідомлення  про  укладання  угод  на  вивіз  сміття
- про наявність будинків з  пічним  опалюванням. 

Ведеться регулярний прийом громадян.
- Громадяни звертаються за різноманітними довідками. За  звітній період було надано 293 такі довідки за різним призначенням.
- Розглядаються звернення громадян з побутових  питань, а саме скарги на роботу постачальника  послуг з вивезення сміття. На погані дороги, освітлення вулиць. Беручи до уваги всі зауваження, ведемо роз’яснювальну роботу про потребу громади в реалізації Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади. 

На рахунку квартального комітету № 28 є і такі питання, в яких їх поки що не почули:

За результатами громадських слухань більшість мешканців було проти перейменування вулиці Махарадзе, Бородіна, Ілліча. Була прийнята резолюція мешканців «Залишити вулиці без перейменувань» та  направлена до Комсомольського райвиконкому. Були отримані відповіді, що дане питання направлене до комісій Херсонської міської ради. (ФОТО №). Що дане питання буде розглядатися на черговій сесії 04.02.2016  (ФОТО №). Але думка громадян не була врахована.

З метою захисту законних інтересів жителів кварталу, згідно п. 1 ст. 14 закону України «Про органи самоорганізації населення» були направлені звернення. Деякі з них отримали позитивну відповідь, деякі – стандартні відписки.

 1). Народному  депутату України А. Гордєєву щодо таких питань: а) необхідності розвитку  ОСН  та  їх значення  в житті  міста; б) можливостей фінансування ОСН; в) можливостей створення соціального-підприємства на базі ОСН; в) повноважень ОСН.
Звернення  було  перенаправленно  на  в.о  заступника  міського  голови  В. Іванушкіна.
Результатом була відповідь, в якій рекомендували надати до розгляду пропозицій до міської ради, яка буде вирішувати питання щодо наділення ОСН № 28 відповідними повноваженнями, виходячи із фінансових можливостей міста, доцільність таких повноважень та можливості їх виконання іншими органами.
Крім того, відповідно постанови КМУ від 01.03.2014 № 65 « Про економію держаних коштів та недопущення втрат бюджету»  було рекомендовано припинити підготовку проектів нових цільових програм.

2). Херсонському міському голові  В. Миколаєнко 
- щодо стану парка  «Нафтовиків». 
- щодо  встановлення  двох  дорожніх  знаків на розі вулиць   2 Західна та Фестивальна; П.Морозова та Ілліча.
Результатом є встановлення знаку «Надати  дорогу» (на фото).


3). Депутату Херсонської міської ради А. Дмитрієву щодо можливого  фінансування  ОСН з бюджету міста.  Відповідь  була, що за появи можливості виділити з місцевого бюджету коштів на створення соціального підприємства, наші пропозиції будуть розглянуті.

4). Депутату Херсонської міської ради В. Богданову В.  щодо виконання Херсонською міською радою рішення  суду  від 2013 р.  стосовно проведення інвентаризації зелених насаджень  парку «Нафтовиків». 
Наразі звернення розглядається.

5). Також направлені запити з метою  роз’яснення стану щодо діяльності «Нафтопереробного заводу», контролю навколишнього середовища, а також для можливого відкриття на базі школи № 8 дошкільних груп.
- до «Департаменту Екології та Природних ресурсів»  Херсонської міської ради  щодо шкідливих викидів «Нафтопереробного заводу». 
Результат  отримано відповідь  про кількість викидів за 2013-2014 роки.
- до  «Нафтоперебного заводу» стосовно  стану заводу. 
Була отримана відповідь , що завод знаходиться на реконструкції.

Для більшої ефективності органу самоорганізації населення протягом року членами комітету велась активна робота щодо організаційного розвитку комітету. Зокрема його голова Андрій Щербаков постійно спілкувався з експертами Всеукраїнської Асоціації сприяння самоорганізації населення та Херсонського ресурсного центру з розвитку місцевої демократії, шукав можливості для розвитку квартального комітету, навчання його членів та вирішення питань, відстоював інтереси ОСН № 28 в Громадській раді при міському голові. 

Так, ОСН  № 28 був зареєстрований як юридична особа із внесенням  запису до єдиного реєстру юридичних осіб. Це суттєво розширює можливості діяльності, в тому числі і можливості залучення до комітету додаткових матеріальних та фінансових ресурсів.
В соціальній мережі Фейсбук була створена сторінка  «Орган самоорганізації населення № 28»  на якій постійно  проводиться  сповіщення жителів кварталу про роботу  ОСН №28
Члени комітету регулярно приймали участь в круглих столах та тренінгах організованих Всеукраїнською Асоціацією сприяння самоорганізації населення та Херсонським ресурсним центром з розвитку місцевої демократії щодо розвитку самоорганізації та вирішення місцевих проблем, що веде до зростання їх професійного рівня та якості роботи.
В грудні 2015  була здійсненна  робоча поїздка до Львову в рамках проекту «Досвід Львова»
Керівник ОСН Андрій Щербаков взяв участь в ролі експерта на  тренінгу  з теми «ОСН - орган самоорганізації населення для вирішення проблем Громади», організованому  ХОО «Берегиня» та «Ресурсним центром з розвитку місцевої демократії». 
Члени комітету взяли участь у круглому  столу  з обговорення питань місцевої демократії та розвитку ОСН «Проблеми розвитку місцевої демократії, самоорганізації населення в м. Херсон», в роботі якого взяла участь голова правління  Асоціації сприяння самоорганізації населення Тетяна Кирилова з якою комітет веде постійну співпрацю. (19.03.2016) 
Члени комітету взяли участь в семінарі для громадських організацій та політичних партій Херсонщини «Самоорганізація населення як механізм громадської участі в управлінні територіями» разом з Міжнародним   республіканським Інститутом. Ініціатором та координатором заходу був керівник ОСН Андрій Щербаков  (21.01.2016).
Андрій Щербаков взяв участь у  телемосту між спікерами з Кризового медіа-центру «Сіверський Донець» Луганщини та  Кризового медіа-центру Херсона.




Враховуючи  право та потребу мешканців  в загальних зборах планується проведення   16 квітня  2016 р.   о 10-00  на розі вулиць Тельмена та 2 Західна (парк «Нафтовиків») з порядком денним:
- Проведення  прибирання  парка «Нафтовиків» 23 квітня 2016 о 10-00 в рамках щорічної всеукраїнської соціальної акції з прибирання зелених зон та благоустрою територій «Зробимо Україну чистою разом!».

 Наступна конференція  15.05.2016 о 10-00 в приміщенні школи № 8 з порядком денним  
 1. Зміна положення ОСН №28
 2. Можливість створення соціального - підприємства на території нашого ОСН для задоволення власних потреб згідно з чинним законодавством
 3. Зміна  графіку та місця прийому громадян.

ОСН – № 28 готовий відзвітувати за кожну витрачену копійку. 

За  2015 рік та  2  місяця  2016 - го  було отримано 13450,00 грн., які виділяють на заохочування голів квартальних комітетів відповідно «ПРОГРАМИ СПРИЯННЯ У СТВОРЕННІ ТА ПІДТРИМЦІ ОРГАНІВ САМООРГАНІЗАЦІЇ НАСЕЛЕННЯ В РАЙОНІ» 

Витрачено з  цієї  суми 
1. 782,00  грн. (на  встановлення  вентиля)
2. 3500,00 грн. ( на  прибирання  парку «Димитрова») 
3. Інші витрати:
400,00  -  канцтовари 
280,00 - друк інформаційно – роз’яснювальних  матеріалів  
346,00 -  відрядження  до Львову на участь в семінарі 
Разом  5308,00  грн.  

Але головний ресурс, завдячуючи якому вдалося досягти всього вище зазначеного, - це час та енергія мешканців території, на якій створений ОСН № 28, які розуміють значення та важливість самоорганізації та готові спільно працювати за благо громади. 

Комментарии

  1. А почему отчет появился только за 2015-2016г. и то только после перевыборов?

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Что тут не понятного7 Семью Щербаковых от кормушки оторвали.

      Удалить
    2. Это похоже на аферизм

      Удалить
  2. Зачем отчёт после ваших перевыборов? Он не имеет смысла.Половина из выше сказанного ложь.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. как не стыдно так нагло врать субботник в парке Нефтяников организовал Больбот Дмитрий Александрович. Коняшина Татьяна Владимировна и квартальный комитет №29 Вы там только мимо проходили.

      Удалить
    2. Действительно только фотографироваться ходите везде а как работать то другие люди работают

      Удалить
    3. Вот Больбот всех удивил работал от начала и до конца.Неожиданно .Обычно депутаты покрутятся и уходят а тут на ровне со всеми активистами мы прям его зауважали.

      Удалить
  3. И кому нужен этот отчёт в сети? Пенсионерам-жителем квартала? У которых нет доспупа к интернету.

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. этот сайт нужен только для того чтоб попрошайничать

      Удалить
    2. Мы так и поняли идет простой сбор персональных данных многодетных семей а деньги тратит щербаков

      Удалить
  4. А деньги, которые собирались на отсекающий вентиль с жителей квартала? Где отчет о данной сумме? Ведь и указано, что вы брали деньги из завлечения голов квартальных комитетов???

    ОтветитьУдалить

Отправить комментарий

Популярные сообщения из этого блога

Берислав: зустріч з владою. «Громадське коло навколо Бериславської громади: стань архітектором відновлення».

В Бериславі обговорили екологічну ситуацію після Каховської катастрофи