Олександр Мошнягул. Чого варті депутатські обіцянки? Аналіз виконання партійних програм. Частина 1.

Замість вступу.

Що зробили народні обранці за минулі роки, чи виконали вони свої обіцянки? Відповідь на ці питання вкрай важлива сьогодні, напередодні місцевих виборів, бо вона може допомогти громадянам зробити більш якісний та усвідомлений вибір. Проблема полягає в тому, що по цим  питанням ми маємо брак об’єктивної інформації. Фракції політичних партій  висвітлювали свою діяльність виключно в «рожевому» світлі, замовчуючи внутрішні проблеми та невиконані обіцянки. Для того щоб допомогти виборцю не помилитись та зробити правильний вибір ми провели дослідження виконання фракціями політичних партій в обраних радах області власних передвиборчих програм.

Методика дослідження була не складною. Ми зібрали та проаналізували передвиборчі програми, а потім шляхом проведення моніторингу преси, аналізу прийнятих радами рішень, проведення глибинних інтерв’ю з експертами виявили наскільки були виконані програмні обіцянки.

Для дослідження ми обрали програми політичних партій які потрапили до Херсонської обласної та міської, Скадовської, Цюрупинської, Каховської, Новокаховської міських та відповідно Скадовської, Цюрупинської, Каховської районних рад.

Не легка все ж таки ця робота, або складності з якими зіткнулись наші експерти ентузіасти заглибившись в сутність передвиборчих програм.
Проводячи аналіз ми зіткнулись з певними проблеми. Склалось враження, що складаючи тексти програм, частина партій навмисно робила все щоб заплутати виборця.
По перше в програмах більшості партій присутні обіцянки, які вони не могли виконати апріорі, через відсутність на це повноважень у відповідної ради. Причому деякі програми просто вражають цим. Наприклад блок «НЕ ТАК» в Скадовькому районі обіцяв наступне:
- розробити законодавство, яке б реально забез¬печило встановлення мінімальної заробітної платі/ на рівні прожиткового мінімуму;
- зменшити податкове навантаження на бізнес;
- провести бюджетну реформу
- прийняти закон про спрощену систему їх оподаткування підприємців 
- розв'язати проблеми російської мови через прийняття, на основі  Європейської хартії регіональ¬них мов, закону про статус російської мови.
Як кажуть без коментарів. Подібні речі можна знайти в програмах багатьох партій. У деяких одні й ті ж не реальні обіцянки повторюються  в  програмі кожної ради. Складається враження що всі вони були директивно спущені «з гори».
Так наприклад в практично у всіх районних та міських програмах Блоку Литвина повторюються такі положення:
- Запровадження погодинної оплати праці з виходом ЇЇ на середньомісячний рівень не нижче 1600 грн.
- Вирівнювання економічного розвит¬ку та рівня оплати праці між районами області.
- довести рівень оплати в АПК до рівня промисловості
Комуністи, «вітренківці», «регіонами» та інші партії «грішили» ідеологічними обіцянками відновити союз з Росією та іншими країнами СНД, не допустити вступу до НАТО та перекручувань історії. Зрозуміло що робилось це свідомо, для того щоб «посилити» вагу обіцянок, але як тепер тримати відповідь перед виборцями?
Частина партій, переважно в районних радах, скоріше за все не розуміючи до кінця власних повноважень фактично намагалась підмінити собою державу, обіцяючи запровадити різноманітні державні програми, посилити вплив тих чи інших органів влади.
Іншою серйозною вадою багатьох програм була питома вага занадто узагальнених пунктів, наприклад:
- сприяти розвитку економіки та підприємництву:
- забезпечити розвиток агро-промислового комплексу;
- створити належні умови для розвитку молоді;
- забезпечити достойне життя соціально незахищених груп;
- сприяти відновленню духовності.
Зрозуміло, що виміряти виконання подібних обіцянок дуже складно, тому вони практично не враховувались при оцінюванні. 
Дослідження проведено України  в рамках проекту «Депутати обіцяють, а громадськість контролює» за підтримки Національного фонду підтримки демократії NED

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Берислав: зустріч з владою. «Громадське коло навколо Бериславської громади: стань архітектором відновлення».

В Бериславі обговорили екологічну ситуацію після Каховської катастрофи