Особливості виконання програм в містах області. Частина 4

Сталінська індустріалізація навпаки - зводимо храми, руйнуємо заводи.

Партію регіонів в Новій Каховці можна вважати правлячою, об’єднавшись з фракцією Відродження вона отримала всі важелі для виконання своїх обіцянок, в тому числі і міського голову Володимира Коваленко. Але практично нічого виконано не було. Програма починається з фрази - Ми відновили завод — разом з вами від¬новимо і Нову Каховку! На увазі мали завод «Південьелектромаш».За словами експертів за останній час завод практично перестав існувати, і зробило це керівництво, яке входить до місцевої організації партії Регіонів. Цікаві ще деякі пункти програми. Обіцяли - Проведення збалансованої та відпові¬дальної бюджетної політики, при цьому було переведено з міського бюджету2 мільйони гривен на будівництво православної церкви Московського Патріархату. 2 мільйони для Нової Каховки, загальний бюджет якої трохи більше 100 мільйонів, а бюджет розвиток близько 10, це доволі великі гроші, щоб віддавати їх на будівництво чужої церкви. І ще одна обіцянка: зберегти існуючу мережу освітніх, культурних та медичних закладів міста. При цьому саме в цій каденції комерційним структурам рада передала 3 дитячих садка, при чому один з них, за словами експертів під житло «поважній» людині. Жодна з інших обіцянок виконана не була. Враховуючи наші правила через дитсадки нараховуємо партії Регіонів «-1» бал. Також нічого не було нічого зроблено союзником  Партії Регіонів фракцією «Відродження» хоча в програмі безліч конкретних обіцянок в різних сферах. 

Із безлічі соціальних обіцянок КПУ можна вважати що одну вони виконали. Комуністи обіцяли: Ми будемо намагатися встановлення сучасного опалення при частковому фінансуванні з міського бюджету у квартирах ветеранів війни та праці, першобудівників, чорнобильців, афганців, багатодітних сімей, інвалідів, пенсіонерів, і дійсно ініціювали вирішення цього питання. Але бал за виконання цієї обіцянки перекреслюється систематичною підтримкою підвищення цін на комунальні тарифи. Комуністи обіцяли У житлово-комунальній сфері ми за принцип регулювання цін та тарифів, ми проти необґрунтованого підвищення тарифів на комунальні послуги. 
Жодна інша фракція в Ново Каховській міськраді не виконала своїх обіцянок. Тому маємо анти лідера – партію регіонів.
Каховка.
Тут ми маємо міського голову який обирався від «Нашої України», тому, хоч він і перейшов до регіоналів, але певний час Каховський НСНУ мав можливість реалізувати свою програму. Щодо передвиборчих обіцянок, то майже всі вони не були виконані. Єдиною заслугою влади, і фракція має до цього безпосереднє відношення це запровадження продажу земельних ділянок на конкурсних засадах. Хоча, за твердженням експертів, були випадки їх непрозорого продажу, але взагалі обіцянку можна вважати виконаною. Інші пункти програми залишились декларативними. Таким чином один бал.
Доволі цікава програма Каховського БЮТу, яка складалась з 15 конкретних обіцянок. Але як виявилось, більшість з них була запозичена з міської програми соціально-економічного розвитку. Більшість обіцянок виконана не була. А те що було зроблено – заслуга міськвиконкому. Приблизно така ж ситуація і з блоком Литвина. Комуністи також нічого не зробили з власної програми, обмежуючись нічого не вартими заявами. Партія Зелених, маючи красиву програму щодо вирішення екологічних проблем міста, також обмежувалась заявами та піар акціями, тому теж балів не отримала. Як вже згадувалось три партії: Партія Регіонів, промисловців та підприємців та ПНЕРУ взагалі побудували свої програми без обіцянок, тому ми взагалі їх не оцінюємо.
Таким чином в Каховці лише одна партія НУНС  отримала від нас один бал. 

Замість закінчення трохи про депутатську турботу про своїх виборців. 
На закінчення матеріалу, хотілося відмітити фактично втрачений зв'язок між виборцями та депутатами. Депутати більшості рад області не приймали виборців Звітували не всі і не стабільно, але навіть ті хто приходив на звіт, проводили його формально, не конкретизуючи свою діяльність. Для наглядності приведемо приклад Скадовська. Депутат міської ради Ліховид підготував проект рішення про депутатський звіт, але ж сам за нього і голосував.

Таку неприглядну картину щодо виконання передвиборчих обіцянок ми побачили аналізуючи програми. Сподіваємось, що нові депутати виконають це завдання краще.
Дослідженя проведення в рамках проекту Херсонської обласної організації Комітету виборців України України  «Депутати обіцяють, а громадськість контролює» за підтримки Національного фонду підтримки демократії NED


Дивися також:

Олександр Мошнягул. Чого варті депутатські обіцянки? Аналіз виконання партійних програм. Частина 1.


Депутати: що зроблено. Програмотворення як приклад політичного пристосування Частина 2



Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Берислав: зустріч з владою. «Громадське коло навколо Бериславської громади: стань архітектором відновлення».

Підсумкова діалогова Платформа в Бериславській громаді: надбання та перспективи