Що зробили з обіцяного херсонські депутати? Частина 3

Вирубка Дубків замість громадського моніторингу за збереженням зелених зон, та ще кілька цікавих парадоксів.

Тепер перейдемо до аналізу виконання міських програм. Тут звісно є свої проблеми. Перша, аналогічна з районними, в багатьох програмах багато обіцянок виконання яких не в компетенції міських рад. Не будемо зупинятись на них докладно, вони дуже схожі на такі ж обіцянки районних та обласної рад. Як і там частина обіцянок запозичена з місцевих державних програм, в розрахунок на їх належне фінансування. Так наприклад цілий ряд політичних партій представлених в Херсонській міській раді обіцяли відселити мешканців будинків «гнучкої» системи. Розрахунок був зроблений на державну програму, яка почала працювати за пару років до цього. Але саме з 2006 року ця програма перестала фінансуватись, і обіцянка виявилась невиконаною. Або інший приклад з програмою Каховського БЮТу. Міська організація цієї політ сили просто переписала з програми розвитку на 2006 рік ряд конкретних позицій, які планувались фінансувати за бюджетні кошти. Оригінальність цієї програми полягає в тому що давались вони виключно на 2006 рік.

Але при цьому слід зазначити, що міські програми більш якісні для вимірювання їх виконання і більш конкретні за змістом. Партії усвідомлювали що матимуть власні виконавчі органи, певні власні ресурси, і тому більшу відповідальність за результат. Деякі партії, поступили простіше, побудувавши свої програми у формі аналітичних довідок або есе, не надавши жодної конкретної обіцянки. Як приклад можна привести програму херсонської міської організації партії «Віче», яка починається з того що місту потрібні освічені люди, і потрібно освітити темні вулиці, після чого всі негаразди міста залишаться в минулому. Цікаво, що в Каховці, відразу 3 партії: ПНЕРУ, Партія Регіонів та Партія промисловців та підприємців побудувала програми таким же чином. Заради справедливості слід зазначити, депутат останньої фракції Андрій Дяченко був дуже активним щодо виконання інших соціально важливих обіцянок, сприявши створенню перших ОСББ в місті, вирішенню екологічних проблем. 

Щодо виконання програм. В разі виконання певних її положень ми уважно відслідковували, чи має політична партія безпосереднє відношення до її виконання, тобто є автором проекту відповідного рішення.

Аналіз засвідчив, переважна більшість виконаних програмних положень практично у всіх містах була ініційована виконкомами. Наприклад багато партій в Херсоні обіцяли прияти відновленню ліфтового господарства та розвитку малого підприємництва. По цим питанням були прийняті міські програми але готувались вони у виконкомі, підтримали їх практично всі фракції тому не можна будь кому ставити це в заслугу.

На рівні міста ми зіткнулись з іншою проблемою, коли фракція голосує за рішення яке явно суперечить принципам її програми. В цьому випадку ми знімали з партії бал.

Розглянемо ситуацію в містах.
В Херсоні, на нашу думку найкраща програма була у Партії регіонів. Вона складалась з конкретних пунктів, виконання яких було нескладно виміряти. А от їх  виконання викликало багато питань. До виконання обіцянок можна віднести ремонт автошляхів, саме на фінансуванні цього пункту програми постійно наполягав міський голова Сальдо, член Партії Регіонів, а фракція постійно підтримувала його ініціативу. Все інше що було зроблено за програмою, було зроблено міськвиконкомом, а фракція просто підтримувала, як і інші фракції ці проекти. Частина обіцянок так і залишилась невиконаною: розселити мешканців будинків гнучкої схеми, забезпечити мешканців міста гарячою водою та теплом. Створити умови для цілодобового постачання якісної питної води, за 1 рік відновлення ліфтового господарства. Але більше того, Партія Регіонів нерідко голосувала всупереч своїм обіцянкам. Наведемо найпринциповіші випадки:
Партія обіцяла створити умови для розвитку малого бізнесу та великого виробництва, і сама тала ініціатором суттєвого підвищення ставок єдиного податку та ринкового збору в 2008 році. Партія обіцяла: затишні парки та сквери стануть предметом щомісячного моніторингу спеціалістів та громадського контролю, мало того що партія не запровадила ніякого контролю, вона сама підтримала та ініціювала питання про виділення під забудову комерційних об’єктів земельні ділянки в парках та скверах. Найпоказовіший приклад, передача частини Дубового Гаю біля вокзалу комерційній структурі під будівництво торгівельного комплексу. Партія обіцяла: ефективне використання ресурсів, якими наділено місто, і сама ж сприяла передачі земельних ділянок за безцінь бізнесменам. Таким чином з врахуванням одного нарахованого балу партія регіонів отримує «-2» бала і стає антигероєм рейтингу.
Блок Наталії Вітренко, розколовся на початку нинішньої каденції, частина депутатів на чолі з лідером Ігорем Пастухом створила окрему групу. Можливо це негативно посприяло виконанню передвиборчих обіцянок, жодна з яких не була виконана, наприклад не був побудований сміттєпереробний завод, а ЖЕКи не були реорганізовані в ОСББ, що як не дивно збирались зробити вітренківці.
Блок Сергія Кириченко побудував свою передвиборчу програму на критиці міського голови Сальдо, але потрапивши до міської ради, кардинально змінив політичний курс, та увійшов до сформованої під мера коаліції з красивою назвою, «За процвітання Херсона».
Пізніше лідер фракції Сергій Кириченко почав знов активну кампанію проти міського голови, але через те фактично втратив контроль над фракцією.
Щодо виконання передвиборчих обіцянок, то тут маємо зарахувати 2 бали.
Було обіцяно: передати міські пляжі до комунальної власності, завдяки активності Сергія Кириченко, було повернуто до міста пляж «Лілея».
Крім того в своїх статтях напередодні виборів Сергій Олександрович, обіцяв сприяти зміні стосунків в трикутнику міськвиконком – ЖЕКи – споживачі в питанні надання комунальних послуг. Завдяки сприяння Сергія Кириченко було створено службу єдиного замовника, яка правда не проіснувала, але обіцянка була виконана і зарахований бал. Програма блока була побудована на гаслах підвищення духовності на основі християнської етики, відверті антисемітські заяви депутата, спонукають нас зняти з блоку 1 бал, тому в підсумку залишається один.
Депутати «Народного Союзу Наша Україна» не довго пов’язували себе з Віктором Ющенко, і десь за рік почали позиціонувати себе з громадським рухом «Відродження Херсона», яке знаходилось в опозиції до міського голови. Щодо виконання передвиборчих обіцянок то можна вважати що деякі з них вони частково виконали. НСНУ обіцяли:
Продовжимо покращення інфраструктури міста, озеленення вулиць, благоустрій районів, парків, скверів. Дійсно за ініціативою руху Відродження Херсону було закладено сквер в таврійському мікрорайоні, депутати ініціювали питання про відміну рішення про передачу під будівництво комерційного об’єкту в Дубовому Гаї. НСНУ обіцяв: реформувати комунальне господарство міста з метою зменшення плати за комунальні послуги. Дійсно за ініціативою руху «Відродження Херсону» було відмінено в судовому порядку рішення міськвиконкому яке визначало порядок нарахування тарифу з утримання будинків та прибудинкових територій. 
Таким чином дві обіцянки хоча б частково було виконано, але враховуючи що при їх виконанні ініціатива виходила переважно від «Відродження Херсону» а не від НСНУ, ми зарахували лише один бал. 
Комуністична партія, яка періодично підтримувала дії міського голови, практично не виконала жодної з своїх обіцянок.
Народний блок Литвина. Є чітко провладним, і весь час йшов у фарватері політики Партії регіону, тому мала всі можливості для ініціювання власних проектів. Напередодні виборів «литвинівці» обіцяли реалізувати більше 10 власних програм, але не зробили жодної – нуль.
В програмі БЮТ було небагато реальних обіцянок, вона більше схожа на аналітичну записку. Ті ж пункти які підходять під вимірювання депутатами виконані не були. враховуючи опозиційність фракції, та постійний активний спротив щодо дій влади в питаннях пов’язаних з виконанням програми, наприклад намагання контролювати діяльність міського водоканалу, контролювати проведення міських громадських слухань, враховуючи неможливість фракції виконати свої обіцянки ми все ж таки ставимо один бал за спроби.
Таким чином підводимо результат. За нашою оцінкою кілька партій в Херсонській міській раді отримали по одному балу: БЮТ, НСНУ, Блок Кириченко «Громадський контроль», ряд фракцій не ви виконали жодної обіцянки і відповідно не отримали жодного балу: КПУ, ПСПУ, Блок Литвина. Антигероєм рейтингу стала «Партія Регіонів», яка не тільки не виконувала обіцянки, але й не рідко голосувала всупереч власним обіцянкам.
Враховуючи обмежені можливості нашого матеріалу візьмемо виконання передвиборчих обіцянок ще в двох містах області Новій Каховці та Каховці.

Дослідженя проведення в рамках проекту Херсонської обласної організації Комітету виборців України України  «Депутати обіцяють, а громадськість контролює» за підтримки Національного фонду підтримки демократії NED


Дивися також:

Олександр Мошнягул. Чого варті депутатські обіцянки? Аналіз виконання партійних програм. Частина 1.


Депутати: що зроблено. Програмотворення як приклад політичного пристосування Частина 2


Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Берислав: зустріч з владою. «Громадське коло навколо Бериславської громади: стань архітектором відновлення».

В Бериславі обговорили екологічну ситуацію після Каховської катастрофи