ЗВЕРНЕННЯ Рад ВПО Херсонської області до Кабміну

30 січня   2024 року на   регіональному круглому столі з теми «Особливості сприяння і захисту ВПО в громадах Херсонської області. Обмін досвідом» була прийнята резолюція з важливими пропозиціями до військових адміністрацій області щодо  постійно діючих механізмів комунікації між владою і ВПО, горизонтальної комунікації між Радами ВПО області, щодо цільової програми безоплатної первинної правової допомоги. 

На круглому столі було також  прийняте рішення направити  Звернення до Кабінету міністрів про збереження виплат ВПО через продовження або навіть погіршення обставин, що вимагають перебувати не за місцем постійного проживання. 
Громадська організація Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень (ПЦПСД)  надіслала це Звернення на затвердження до різних  Рад  ВПО Херсонської області перед тим, як передати це звернення  адресату. Вже декілька рад ВПО затвердили текст, який ми публікуємо нижче.    

Уповноваженому ВР України  з прав людини Лубінцю Д.В.;
Кабінет міністрів України;
Міністерство соціальної політики України;
Народний депутат України Козир С.В.

Звернення
Шановні пані і панове!

Ми, представники Рад ВПО Херсонської області,
звертаємось з приводу запланованого з 1 березня 2024 року зменшення кількості ВПО, які отримують державну допомогу,  з 2,6 мільйонів осіб до 170 тисяч шляхом встановлення для заявників цензів щомісячного доходу менше 9444 грн та віку неповнолітніх дітей менше 14 років. 

Віце-прем’єрка Ірина Верещук пояснює це рішення так: 
- зміни з виплатами пов’язані зі зменшенням дохідної частини бюджету;  
- партнери та донори ставлять вимоги постійно верифікувати виплати задля їх зменшення чи оптимізації;  
- за міжнародними критеріями,   два роки для переселенців –  це достатній період, аби адаптуватися на новому місці.

Однак насправді,  в Державному бюджеті на 2024 рік на відповідні видатки за КПК 2501530 «Соціальний захист громадян, які потрапили у складні життєві обставини» передбачено 88 708 333 500 грн, що менше за суму за цією статтею на 2023 рік (102 667 017 400 грн) лише  на 13,6 %, а не в 6 разів, як станеться при скасуванні виплат з 1 березня. При тому, в 2023 році  виплати  були здійснені в повному обсязі всім заявникам. 

Пояснення, що зменшення виплат ВПО є вимогою  міжнародних донорів, здається непереконливим. Громадськості  не надано жодного доказу про припинення чи скасування допомоги з боку ООН та інших міжнародних організацій та структур, які  покривають дефіцит державного бюджету. Ми вважаємо, що саме українська влада повинна пояснити  міжнародним донорам неможливість повної адаптації за два роки в умовах гарячої фази війни, що триває. Українські політики та чиновники повинні захищати українських громадян, а не безоглядно погоджуватись із відірваними від реалій міжнародними критеріями.  

Ми, представники Рад ВПО Херсонської області, підтримуємо постійну комунікацію з ВПО, які виїхали з наших громад. І ми точно знаємо, що тисячі людей цілими родинами  після скасування виплат будуть вимушені  повернутися в зону активних бойових дій, навіть у  власне пошкоджене житло. Причина цього -  нездатність самостійно оплачувати оренду житла після скасування виплат.  Фактично, рішення української влади штовхає багатьох внутрішньо переміщених осіб повертатися в зону бойових дій та наражати себе і своїх близьких на небезпеку потрапляння під російські обстріли.

Ми не проти верифікації і не проти скасування виплат для недоброчесних осіб та громадян, які цих виплат не потребують. Але наполягаємо на тому, що сума щомісячного доходу 9444 грн на особу є заниженою з огляду на вартість оренд житла у відносно безпечних регіонах України. А розподіл дітей на утриманні за віком взагалі є дискримінацією, ніби утримувати дитину 14 років дешевше ніж 13 років. З іншого боку, не приділено уваги іншим критеріям розподілу, таким як місце, з якого громадяни евакуювалися.

Наші пропозиції: 
Ми просимо Вас сприяти перегляду постанови КМУ від 11.07.2023 № 709, наявних та майбутніх дочірніх документів до неї в бік продовження терміну виплат ВПО і відпрацювання протягом цього продовження реалістичних цензів відсіювання одержувачів за розміром доходів хоча б до 12 000 грн на місяць із збереженням виплат усім родинам з неповнолітніми дітьми незалежно від віку останніх.

Ми вважаємо також, що до категорій ВПО, яким треба зберігати виплати, повинні бути включені ті, хто був вимушений виїхати з громад, що перебувають під тимчасовою окупацією, або в зоні  активних бойових дій, і незалежно від місця виїзду – ті, чиє житло було зруйноване або пошкоджене до нежитлового стану внаслідок бойових дій. 
 
Ми просимо Вас сприяти організації публічного обговорення майбутньої грошової підтримки ВПО з консультативно-дорадчими органами, які представляють ВПО, на національному рівні.

Матеріал написано за планом  проекту «Сприяння соціальній інтеграції ВПО в громадах Херсонської області», в  рамках програми «Демократія і належне врядування за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в рамках спільної ініціативи «Європейське Відродження України». 

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Берислав: зустріч з владою. «Громадське коло навколо Бериславської громади: стань архітектором відновлення».

Підсумкова діалогова Платформа в Бериславській громаді: надбання та перспективи