Статут міста Роздільна розробляють за допомогою громадських експертів


Місто Роздільна Одеської області має, що показати.  Роздільнянська міська рада разом з активістами громади  взяла участь у  процесі створення громадських просторів «Діалог», який організувала Херсонська обласна громадська організація  Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень (ПЦПСД) влітку 2023 р.   Ефективна форма проектної діяльності щодо  «Створення громадських просторів «ДІАЛОГ» для роботи та комунікації місцевих активістів та НГО» наочно запропонувала цікавий шлях залучення  громадян  до спільного облаштування громадського простору у форматі Хабу з необхідним комп’ютерним обладнанням. За кошти проекту було придбано  обладнання для облаштування «Громадських просторів» в   обраних  громадах Одеської області. 
Інфраструктурне забезпечення Хабів і нормативно прописані гарантії загального доступу до користування приміщенням і майном, дозволять ІГС –  різним інститутам громадянського суспільства -  почуватися незалежно та впевнено, зроблять Хаби місцями невимушеної і рівноправної комунікації між владою та громадськими активістами. 

На шляху до справжнього діалогу  та співпраці влади та громади м. Роздільна  експерти  ПЦПСД в липні  2023 р.  зробили  діагностику громади, провели  навчання з процедур демократії участі та інструментів безпосереднього народовладдя.  Діагностика стану громадської активності в м. Роздільне  дозволила наочно побачити існуючий рівень громадської активності, взаємодії громадських організацій з органами місцевого самоврядування, проблеми громад та можливості їхнього  вирішення  саме шляхом  активізації громадського сектору. Для подальшого обговорення та вирішення  виявлених проблем були  створені постійно діючі  «Діалогові групи». 
Розвиток потенціалу місцевих громадських організацій  проводили експерти ПЦПСД в рамках проєкту “Спеціальна програма підтримки Східної України/Програма ЄС «Міцні Регіони», який співфінансується Європейським Союзом та Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) та реалізується Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Але проект вже завершився, а плідна співпраця  експертів з міською радою м. Роздільна продовжується. 

1 листопада 2023 року було  створено робочу групу з розроблення проєкту Статуту Роздільнянської міської територіальної громади  «з метою створення сприятливих умов для подальшого розвитку Роздільнянської міської територіальної громади, визначення правових та організаційних основ для максимально широкої участі територіальної громади у вирішенні питань місцевого самоврядування, налагодження взаємодії між владними, громадськими та приватними інститутами суспільства; врахування історичних, національно-культурних, соціально-економічних та інших особливостей здійснення місцевого самоврядування на території Роздільнянської міської територіальної громади» - так повідомляється в розпорядженні міського голови В.О. Шовкалюка. Прийняли Положення та графік роботи над проектом Статуту. 
Робота цієї групи вже буде практичним втіленням та застосуванням в діяльності міської ради практик демократії участі, якої активісти громади навчились на семінарі, проведеному експертами ПЦПСД. 

До складу робочої групи з розроблення проєкту Статуту Роздільнянської міської територіальної громади включені заступники міського голови, юристи, депутати, лідери місцевих громадських організацій. Особисто до робочої групи запросили і експертів ПЦПСД Володимира Молчанова, Дементія Бєлого, громадського експерта Олександра Мошнягула. 

За основу проекту Статуту був прийнятий текст, вже підготовлений  експертами  ПЦПСД, в якому чітко описані форми та механізми прямої дії демократії участі: як саме проводити громадські слухання, збори громадян з ОСН, громадські ініціативи, публічні обговорення разом влади та громади тощо, щоб всі ці фоми активності були юридично обґрунтовані та мали дієву силу.  Активісти  Причорноморського центру ще в 2015 році  створили Ресурсний центр для розвитку місцевого самоврядування, який працює на цій ниві постійно, тому і зараз всі наявні ресурси будуть застосовані в прийнятті Статуту Роздільнянської міської територіальної громади.   
Згідно  робочого графіку, з допомогою наших експертів незабаром будуть поведені  громадські слухання щодо проєкту Статуту Роздільнянської міської територіальної громади та обговорення його на сесії міської ради. 

Галина Бахматова

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Берислав: зустріч з владою. «Громадське коло навколо Бериславської громади: стань архітектором відновлення».

Підсумкова діалогова Платформа в Бериславській громаді: надбання та перспективи