Екологічні проблеми та їх вирішення у зоні бойових дій: висновки з фокус-групи у Бериславській громаді

 

В контексті активних воєнних дій, екологічні проблеми Бериславської громади вимагають особливої уваги та ефективних рішень. 28 квітня в онлайн-форматі відбулось фокус-групове обговорення, організоване Причорноморським центром політичних і соціальних досліджень. Участь в зустрічі взяли 20 делегатів з громади, включаючи представників міської військової адміністрації, фінансового департаменту, землевпорядної служби, а також громадські активісти.

Учасники обговорення висвітлили ряд головних екологічних проблем, таких як  мінування територій, погіршення практик управління відходами, вирубання зелених насаджень, скидання неочищених каналізаційних витоків міста у водосховище, а також коливання рівня Каховського водосховища внаслідок вибухового пошкодження окупантами водопропускних споруд на греблі ГЕС.

Аналіз проблем вказує на те, що ситуація в громаді значно погіршилась порівняно з мирними часами, коли розроблялася Стратегія розвитку громади з екологічним компонентом. На даний момент вирішення екологічних проблем вимагає розширення кола задіяних інструментів та залучення додаткових ресурсів.

Експерти Причорноморського центру запропонували розпочати роботу над комплексною програмою екологічного відновлення громади. Вони планують використати свій вплив як членів робочої групи ХОВА з екологічного відновлення для впорядкування ситуації з розмінуванням та усунення бюрократичних перешкод реалізації проєкту очисних споруд та добудови сортувально-переробного комплексу з потужністю на весь район.

Серед запропонованих інновацій включено розробку практик і нормативної бази для централізованого вивезення твердих побутових відходів в сільських населених пунктах. Цей метод може бути використаний не лише в Бериславській громаді, а й в інших громадах району для повноцінного задіяння комплексу.

Також, експерти пропонують методику додаткового розрахунку відновлювальної вартості завданої довкіллю шкоди в частині усунення (відновлення) порушень природних ландшафтів, поверхневих вод та зелених насаджень за допомогою кошторисних програм. Цей підхід дозволить громаді зафіксувати шкоду та спланувати відновлення екосистем, постраждалих в результаті бойових дій.

Отже, активні бойові дії в Бериславській громаді призвели до значного погіршення екологічної ситуації, а найгостріші з проблем — потребують нагального вирішення. Розробка комплексної програми екологічного відновлення, що пропонується експертами, стане кроком до стабілізації ситуації. Однак, для забезпечення довгострокового та сталого розвитку громади, необхідне повне звільнення регіону від окупантів та ефективна взаємодія місцевої влади та громадськості в процесі відновлення.

Карта екологічних проблем та злочинів:

https://bit.ly/40B0SOU

Контакти ГО «Причорноморський центр політичних і соціальних досліджень»:  

Херсон, Придніпровський узвіз, 1 оф. 8, тел. +38 0552 34442, факс +38 0552 34442 

За постійними оновленнями роботи організації можна слідкувати за посиланням:

На веб-платформі www.pcpsd.org.ua

В соціальній мережі www.facebook.com/pcpsd.org.ua

Проєкт виконується в межах Ініціативи з розвитку екологічної політики й адвокації в Україні, що здійснюється Міжнародним фондом “Відродження” за фінансової підтримки Швеції.

Думки, висновки чи рекомендації належать авторам/авторкам цього проєкту і не обов’язково відображають погляди Уряду Швеції.

Відповідальність за зміст несе виключно Причорноморський центр політичних і соціальних досліджень.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Берислав: зустріч з владою. «Громадське коло навколо Бериславської громади: стань архітектором відновлення».

Підсумкова діалогова Платформа в Бериславській громаді: надбання та перспективи