Річний звіт Причорноморського центру політичних і соціальних досліджень за 2022 рік

 

Минулий рік виявився надважким для всіх нас: повномасштабне вторгнення рф, окупація Херсонщини, репресії ... А в противагу цьому стоїть непереможна міць та незламність нашого народу, людей нашого краю. Бо кожен з нас наближає спільну Перемогу, захищає нашу Незалежність.

Не зважаючи на окупацію та безпекові ризики, експерти "Причорноморського центру політичних і соціальних досліджень" також продовжували свою роботу. Публікуємо річний звіт організації за 2022 рік. 

ЗМІСТ

  1. Місія та завдання організації 
  2. Постійні дії організації
  3. Основні досягнення в 2022 році;
  4. Організаційна структура: колективний керівний орган, команда
  5. Основні сектори, де працює організація та клієнти.
  6. Основні проекти виконані за звітний період.
  7. Інформація про партнерів 
  8. Інформація про донорів
  9. Фінансова частина
  10. Контактна інформація 

1. Місія та завдання організації

Місією нашої організації є найширше розповсюдження та утвердження цінностей демократії, громадянського суспільства та людської гідності в нашому регіоні шляхом створення механізму відповідальності влади перед народом, реалізації програм правової та політичної просвіти, захисту прав людини, підтримки громадських ініціатив та самоорганізації населення.

Завдання організації:

  • Розвиток демократії участі. Сприяння громадській активності, участі громадян в прийнятті владних рішень, сприяння розвитку місцевого самоврядування, стратегічного розвитку територій та самоорганізації населення.
  • Відкрита влада. Сприяння відкритості та підзвітності влади. Громадський контроль над діяльністю посадових осіб, підзвітність обраних осіб.
  • Сприяння в запобіганні корупції в органах місцевої влади та самоврядування, впровадження антикорупційних механізмів в громадах, сприяння їх реалізації;
  • Сприяння в реалізації реформи децентралізації, допомога в розвитку об’єднаним територіальним громадам
  • Запобігання та розв’язання конфліктів в громадах. Аналіз місцевих проблем, які можуть призводити до конфліктів, допомога органам місцевої влади та  представникам громадськості в розв’язанні конфліктів.
  • Посиленні інституційної спроможності  ХОО ПЦПСД для реалізації цілей  для захисту громадянських прав та свобод й розвитку в регіоні демократії участі.

2. Постійні дії організації

  • аналіз виконання депутатами, сільським та міськими головами, політичними партіями, своїх передвиборчих програм та своїх повноважень;
  • громадський   моніторинг   рівня   виконання   зобов’язань   органів    влади,   які проголошені в нормативних актах про місцеве самоврядування, про державну службу,    про  корупцію,  свободу  совісті,  звернення  громадян,  про  інформацію, статус депутатів всіх рівнів тощо, які стосуються дотримання та захисту законних прав та свобод громадян.
  • залучення активної частини територіальних громад до контролю над місцевими радами, витратами бюджетних коштів на розвиток територіальних громад, ефективності управління громадами;
  • збільшення рівня участі у прийнятті рішень на рівні громад за рахунок розвитку самоорганізації населення, вдосконалення місцевих нормативно-правових актів;
  • проведення  семінарів,  круглих  столів,  інших  форм  навчання  для  представників ІГС, депутатів  та активних членів місцевих громад, видання методичної та консультативної літератури з цих питань;
  • забезпечення механізму надання безкоштовної правової допомоги населенню, а першу чергу ІГС (НГО, ОСН) ініціативним групам громадян, які займаються вирішенням колективних проблем;
  • аналіз місцевих нормативно правових актів, які регулюють механізми громадського контролю над діями влади, сприяють більш активній участі громадян в прийнятті владних рішень, самоорганізації населення, вдосконалення НПА, прийняття нових рішень; 
  • створення  партнерської  мережі  громадських  організацій  нашого  регіону  для збільшення можливостей впливу громадських організацій на прийняття органами місцевої влади рішень в інтересах територіальних громад з конкретних питань діяльності;
  • дослідження  розвитку  політичних  та  громадських  структур  в  регіоні,  їхньої спроможності ефективного розвитку системи влади та громадянського суспільства, підготовка та надання рекомендацій з цих питань;
  • захист прав виборців під час проведення виборів Президента, народних депутатів, місцевих виборів;
  • підвищення культури організації та проведення  виборів через просвіту виборців та майбутніх виборців, сприяння організації постійного навчання членів виборчих комісій всіх рівнів;
  • проведення освітніх кампаній та досліджень стану громадянського суспільства в ОТГ;
  • аналіз стану корупції в громадах, розробка та впровадження антикорупційних інструментів;
  • аналіз чинників, які призводять до конфліктів в громадах, проведення тренінгів для представників місцевої влади та активістів по розв’язанню конфліктів.

3. Основні досягнення в 2022 році;

24 лютого почалась збройна агресія російської федерації, а вже 1 березня був окупований Херсон. Війна та окупація створила великі виклики для організації. Більша частина членів організації змушені були залишити Херсонщину та релокуватись в інші регіони України. Ті хто залишились, мали пристосовуватись до нових умов, до обмежень встановлених окупантами, дотримуватись правил безпеки.

Докорінно змінились умови для роботи організації. Було знищене місцеве самоврядування з яким працювала організація; суттєво обмежили свою діяльність інститути громадянського суспільства: окупанти встановлювали жорстокий режим заборон та обмежень. Звична в довоєнний період діяльність стала неможливою.

Організація пристосовувалась до нових умов існування: відпрацьовувала дистанційні механізми взаємодії комунікації та почала впроваджувати нові форми діяльності.

Збереженні організації, продовження активної діяльності в цих складних умовах саме по собі стало нашим неабияким досягненням. Організація відреагувавши на зазначені виклики продовжила роботу в наступних напрямках.

      Аналітична діяльність.

Протягом всього періоду окупації Херсону експерти організації збирали та аналізували інформацію про події в Херсоні та області, а саме: про загальний стан суспільства, про зміни в діяльності та поступове знищення місцевого самоврядування, про форми громадської активності; про злочини окупантів, колабораціонізм та про шкоду нанесені довкіллю Херсонщини.

Джерелами інформації, в першу чергу, біли місцеві пабліки та групи в соціальних мережах, які активно працювали в умовах окупації практично в кожній з 49 громад області. Крім того експерти постійно спілкувались з лідерами думки в різних сферах (місцева влада, бізнес, громадські активісти), брали в них інтерв’ю. Переважна більшість таких інтерв’ю були взяті у людей які знаходились в окупованих громадах, тому доводилось застосовувати жорсткі правила безпеки.

За результатами наших досліджень були підготовані два аналітичні звіти: «Нові екологічні проблеми окупованої Херсонщини» та «Практики місцевого самоврядування, форми та прояви громадської активності, діяльність структур громадянського суспільства під час повномасштабної агресії російської федерації на Херсонщині». Обидва дослідження містять висновки та практичні рекомендації як для інститутів громадянського суспільства так і для місцевої влади. Обидва звіти були презентовані на онлайн прес конференціях.

Наразі організація продовжує аналізувати факти шкоди нанесеної довкіллю Херсонщини та готує інструменти надання практичної допомоги громадам області.

      Надання допомоги ВПО

Експерти організації досліджували проблеми, з якими стикались переселенці з Херсонщини в різних регіонах Херсонщини та надавали їм практичні рекомендації. Були  визначені наступні групи проблем:

  • питання евакуації з окупованих територій, трансфер по Україні та за кордоном;
  • проблеми з набуттям статусу ВПО – як, та де зареєструватись;
  • питання отримання матеріальної та гуманітарної допомоги – допомоги від держави, допомоги від міжнародних ініціатив;
  • проблеми інтеграція ВПО в життя та особливості регіону розселення;
  • відсутність централізованної інформації щодо центрів надання допомоги ВПО в регіонах країни.

По цим питанням експерти готували рекомендації, які надавались, як особисто, за зверненням громадян так і публічно через стріми в соціальних мережах. Експерт організації Артем Чайковський проводив стріми з наступних тем:

  • питання безпеки у отриманні матеріальної допомоги від міжнародних організацій, допомоги від держави, держаних установ, приватних ініціатив (про фішинг та фішингові ресурси, як зрозуміти що пропозиція є фішинговою);
  • питання безпеки та доступності ресурсів на окупованих територіях (що робити коли не працюють посилання, про впн);
  • різниця між цифровими сервісами (єПідтримка, єДопомога, Дія, ДіяПортал тощо);
  • особливості надання міжнародної допомоги (заповнення, механізми отримання коштів, механізми розподілу коштів, звітність).

      Надання гуманітарної допомоги

Завдяки підтримці наших колег з Запорізької організації «За Майбутнє» ми могли надавати постійну фінансову  підтримку кільком десяткам сімей херсонців, які опинились в складних соціальних умовах.

      Інформаційна діяльність

Експерти організації: Володимир Молчанов; Олександр Мошнягул та Дементій Бєлий були регулярними гостями різноманітних національних та закордонних ЗМІ, постійно були на зв’язку, інформували громадськість про реальний стан на окупованій Херсонщині. Робили дописи в соціальних мережах по найбільш резонансним питанням місцевого життя.

      «Атестація депутатів»

У партнерстві з Одеською обласною організацією Комітету Виборців України  проведено низку заходів з чергової «Атестації депутатів Херсонської міської ради». Доля херсонських депутатів склалась по різному: хтось воює на фронті в складі ЗСУ, а хтось став зрадником, працює на окупантів. Але значна частина обранців продовжувала працювати з виборцями, підтримували інформаційну активність. Ми провели дослідження діяльності депутатів, взяли коментарі у найбільш активних.

Хочемо зауважити, що наша діяльність у 2022 році багато в чому стала можливою завдяки фінансової підтримки Міжнародного Фонду «Відродження»

4. Організаційна структура: колективний керівний орган, команда

Вищим керівним органом організації є конференція, яка обирає правління, голову правління.

Головою правління є Олександр Мошнягул. Крім нього до складу правління входить керівник ХОО КВУ Дементій Білий та експерт організації Артем Чайковський.

Крім того до активу організації входять інші відомі в регіоні громадські активісти та експерти: Олег Дядюн, депутат Бериславської районної ради, Володимир Молчанов, фахівець в питаннях фінансів, Григорій Чайковський, керівник спортивного клубу «Витязь».

5. Основні сектори, де працює організація та клієнти.

Основні напрямки діяльності організації:

  • надання безкоштовної правової допомоги; сприяння захисту прав та свобод громадян;
  • проведення навчальних заходів (тренінги, семінари) для представників місцевого самоврядування та ОГС з питань розвитку громадянського суспільства та місцевого розвитку;
  • громадський моніторинг діяльності місцевої влади, виконання передвиборчих обіцянок обраними особами та партіями;
  • громадське спостереження за виборами, підготовка членів комісій та спостерігачів;
  • аналіз місцевих місцевих політик в різних сферах, в тому числі в питаннях захисту довкілля; підготовка практичних рекомендацій;
  • розробка стратегічних пропозицій для територіальних громад;
  • сприяння в розвязанні конфліктів в громадах.

6. Основні проекти виконані за звітний період.

Адміністрували проекти:

  • «Активна участь громадян в процесах реформ - шлях до розвязання конфліктів";    
  • «Сприяння використанню інструментів місцевої демократії в громадах Херсонської області»;
  • «Сприяння Присіваській ТГ в актуалізації Стратегії розвитку громади в компоненті охорони довкілля».

В партнерстві з Одеським КВУ проведено «Атестацію депутатів Херсонської міської ради»

7.  Інформація про партнерів 

Організація працює в постійному партнерстві з організаціями: ХОО Комітету виборців України та ХОО «Транспорт Херсонщини».

Організація є активним учасником всеукраїнських партнерських мереж:

  • Партнерство за прозорі місцеві бюджети;
  • Мережа ресурсних центрів з розвитку місцевої демократії;

 8. Інформація про донорів

Головним донором організації в 2022 році був Міжнародний Фонд «Відродження».

9 Фінансова частина

За результатами звіту ревізора організації у 2022 році організація отримала кошти грантів від Міжнародного Фонду «Відродження» на суму 1 278 995 грн. Це склало бюджет організації, видатки якого були направлені виключно на реалізацію проектів організації та виконання її статутних завдань. 

Видатків були направлені переважно на оплату послуг приватних підприємців, які надавали консультаційні послуги, також були профінансовані заходи із забезпечення безпеки членів організації у зв’язку з початком збройної агресії російської федерації.

Порушень Статуту організації та фінансової дисципліни у 2022 році не виявлено.

10.Контактна інформація 

Юридична адреса організації: м. Херсон, прт. 200 років Херсона, буд. 32, кв. 56

Контакти ГО «Причорноморський центр політичних і соціальних досліджень»:  

Херсон, Придніпровський узвіз, 1 оф. 8, тел. +38 0552 34442, факс +38 0552 34442 

За постійними оновленнями роботи організації можна слідкувати за посиланням:

На веб-платформі www.pcpsd.org.ua

В соціальній мережі www.facebook.com/pcpsd.org.ua

 

 

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Берислав: зустріч з владою. «Громадське коло навколо Бериславської громади: стань архітектором відновлення».

Підсумкова діалогова Платформа в Бериславській громаді: надбання та перспективи