Прес-конференція “Трансформація громадянського суспільства Херсонщини в умовах війни. Виклики відновлення”

Військова агресія російської федерації та окупація Херсонщини призвели не тільки до загибелі та страждань багатьох мирних громадян та захисників, катастрофічних руйнувань житлових будинків та громадської інфраструктури. Війна зруйнувала звичний для нас порядок організації суспільства та влади в регіоні. Шкода, нанесена суспільним відносинам, породила виклики, які потрібно ретельно враховувати під час післявоєнного відновлення.

Експерти Причорноморського центру політичних та соціальних досліджень пропонують свій погляд на те, як змінювалось громадянське суспільство Херсонщини під час окупації, як відбувалась трансформація і як зникало місцеве самоврядування під тиском окупантів, як виживали херсонці,  чинячи спротив окупантам, і як виникало ганебне явище – колабораціонізм.

15 грудня 2022 р. у режимі онлайн відбулась прес-конференція «Трансформація громадянського суспільства  Херсонщини в умовах війни. Виклики відновлення».

Організатором заходу виступив Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень (ПЦПСД). Спікери: Олександр Мошнягул, голова правління ПЦПСД, Дементій Білий, Голова ХОО Комітету Виборців України; Володимир Молчанов та Артем Чайковський, експерти ПЦПСД.

Під час заходу експерти презентували Аналітичний звіт «Практики місцевого самоврядування, форми та прояви громадської активності, діяльність структур громадянського суспільства під час повномасштабної російської агресії на Херсонщині». Унікальність дослідження полягає в тому, що воно в значній мірі побудовано на враженнях та спостереженнях людей, які особисто пережили важкі місяці окупації Херсонщини.

При підготовці дослідження були використані наступні методи збору інформації:

  • глибинні інтерв’ю з представниками місцевого самоврядування, ОГС, бізнесу тощо;
  • особисті спостереження експертів за розвитком подій;
  • вивчення офіційної інформації органів української влади;
  • моніторинг засобів масової комунікації, у тому числі окупаційних.

Експерти зазначили, що трансформація громадську руху та руйнування місцевого самоврядування почались з першого ж дня війни. Багато активістів, посадовців та журналістів з різних причин не змогли залишити Херсонщину і змушені були «зустрічати» окупантів та пристосовуватись до життя в нових реаліях.

Вони змушені були залишити рідні оселі та перейти на нелегальне становище. Комусь, на жаль, так і не вдалось оминути долі потрапити «на підвал». Але навіть в умовах окупації громадськість Херсонщини  не припиняла свою активну діяльність. Правда, прояви цієї активності довелось суттєво змінити, зазначимо найпомітніші:

  • масові мирні протести в більшості громад області;
  • підпілля, у тому числі збирання інформації про дислокацію ворога;
  • різні форми волонтерства та організації гуманітарної допомоги;
  • боротьба за український символічний простір (публічне вивішування українських прапорів, малювання прапорів, написи, малюнки, листівки тощо);
  • публічне інформування про ситуацію на окупованій території в ЗМІ та в соціальних мережах;
  • присутність на окупованій території – це  демонстрація того, що український актив не залишає Херсонщину;
  • громадські ініціативи допомоги при евакуації мирного населення з окупованих територій;
  • фіксація фактів порушень прав людини та військових злочинів російських агресорів. 

Щодо місцевого самоврядування, воно поступово відмирало. Голови громад, розуміючи неможливість працювати в таких умовах, виїжджали на підконтрольну територію. Багато хто з них побував в полоні. Ради з першого дня війни  припинили свою діяльність. Окремі депутати продовжували працювати з виборцями в умовах окупації або допомагаючи їм вже у якості ВПО на підконтрольних територіях.

Майно та кошти громад захоплювала окупаційна влада. З’явилось позорне явище – колаборація.  

Експерти зазанчили, що по всім піднятим проблемам вони надали у звіті чисельні факти та докази. Ознайомитись з ними можна за посиланням:

https://bit.ly/3v5oP2A

На завершення експерти торкнулись сучасних викликів, а саме:  загроз демократії та  можливості громадян впливати на владу на звільнених територіях. Сьогодні всі повноваження по управлінню громадами області надані військовим адміністраціям. На жаль, законодавство не передбачає не тільки підзвітності, але й елементарного інформування з боку ВА. На думку експертів, непрозорість влади призведе до конфліктів з суспільством, яке сприймає цю закритість як шлях до авторитаризму. Проблему потрібно вирішувати невідкладно.

Контакти ГО «Причорноморський центр політичних і соціальних досліджень»:  

Херсон, Придніпровський узвіз, 1 оф. 8, тел. +38 0552 34442, факс +38 0552 34442 

За постійними оновленнями роботи організації можна слідкувати за посиланням:

На веб-платформі www.pcpsd.org.ua

В соціальній мережі www.facebook.com/pcpsd.org.ua

 

Матеріал підготовлено за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в межах грантового компоненту проєкту EU4USociety .

Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу».

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Берислав: зустріч з владою. «Громадське коло навколо Бериславської громади: стань архітектором відновлення».

Підсумкова діалогова Платформа в Бериславській громаді: надбання та перспективи