Екологічні питання потребують детальної уваги – кочубеївці актуалізують Стратегію розвитку громади

Кочубеївський четвер 21-го січня виявився багатим на подій. В громаді відбулись дві заплановані зустрічі активу Причорноморського центру політичних і соціальних досліджень з мешканцями громади – з владою громади та робочою групою. Експерти центру обговорили чергову актуалізацію Стратегії розвитку з новообраною головою громади, Людмилою Степанівною Костюк. Особливих акцентів зазнали питання екологічного характеру. Більш детально цю тему було розглянуто під час роботи фокус-групи.

 

Проблеми на поверхні

Кілька років тому депутати Кочубеївської об’єднаної громади розробили та ухвалили Стратегію сталого розвитку громади до 2027 року. Стратегія складається з трьох розділів, один з яких екологічний. Саме екологічному блоку було присвячене обговорення, яке також складалось з трьох розділів – визначення екологічної ситуації в громаді, тестування проблем та можливі шляхи вирішення означених проблем, за думкою учасників фокус-групи.

Найбільш болючими для мешканців виявилось:
  • Падіння ґрунтових вод, якість питної води.
  • Знищення лісонасаджень.
  • Проблема з сортуванням твердих побутових відходів та власне обладнання сміттєзвалищ.

Власне, самі проблеми виявились більш складними, ніж окреслені тези: їх причини та засоби подолання лежать не в одному полі й потребують особливого підходу – як з боку зацікавлених громадян, так і з боку влади

 

Тому лейтмотивом попередньої зустрічі з керівництвом громади була самеактуалізація екологічного напряму. Було обговорено як виконання Стратегії в цілому, так і майбутні кроки у співпраці. Під час зустрічі Людмила Степанівна зауважила, що громаді необхідно розвиватись за Стратегію, проте й Стратегія потребує постійної корекції й актуалізації. Така робота неможлива без «погляду зі сторони» зовнішніми експертами, який і пропонують експерти Причорноморського центру. 

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду "Відродження" у межах проекту «Сприяння в реалізації завдань Стратегії розвитку Кочубеївської ОТГ щодо охорони довкілля» в рамках програмної ініціативи МФВ «Демократична практика». Матеріал відображає позицію авторів і не обов'язково збігається з позицією Міжнародного фонду "Відродження". 

Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень це громадська організація, що протягом 13 років вивчає найбільші проблемні питання розвитку регіону та розробляє пропозицій щодо їх вирішення. Від початку реформи децентралізації, організація активно співпрацює з об’єднаними громадами, успішно впроваджуючи різноманітні документи необхідні громадам для розвитку, інноваційні практики , програми забезпечення безоплатної первинної правової допомоги.   

 

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Берислав: зустріч з владою. «Громадське коло навколо Бериславської громади: стань архітектором відновлення».

Підсумкова діалогова Платформа в Бериславській громаді: надбання та перспективи