Поради фахівців. Як долати конфлікти в громадах? Новий буклет Причорноморського центру


Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень підготував буклет «Як долати конфлікти в територіальних громадах?». Буклет присвячений механізму подолання конфліктів, які виникають в територіальних громадах, що об’єдналися.


Експерти Причорноморського центру впевнені, що конфлікти є природним станом соціальних спільнот. Їх не треба боятися. Конфлікт - це двигун технологічного й економічного прогресу, який має низький коефіцієнт корисної дії.
Поява додаткового конфліктного поля в громаді — дуже шкідлива. Конфлікти всередині громади бажано  запобігати, або розв’язувати їх на ранніх стадіях. Саме на це спрямовано проект «Запобігання та сприяння вирішенню конфліктів у  громадах, що виникають в процесі проведення реформ», який за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» реалізує Причорноморський центр. 


Які конфлікти можуть виникнути в громаді?
Найбільш небезпечні — конфлікти між внутрішніми громадами — населеними пунктами. Вони можуть зароджуватись задовго до об’єднання, і проявляються під час загострення соціально-економічних проблем. Наприклад, під час впровадження нових реформ, формування та виконання бюджету, розподілу майна громади.
 

Також поширені конфлікти між владою громади та мешканцями, очікування яких щодо об’єднання не справдились. Люди часто не хочуть чекати і бажають швидких перетворень. 

Нерідко громадяни не сприймають самі реформи. Наприклад, вони проти оптимізації навчальних чи медичних установ, яку змушена проводити влада.   
 

Нерідко — конфлікти в ОТГ виникають між впливовими групами людей за розподіл бюджету, посад, інших меркантильних причин та інтересів. Це можуть бути групи всередині влади, або групи місцевих підприємців.
 

Як правило, кількість учасників конфліктів штучно збільшується за рахунок хибного розуміння ситуації жителями громад. Нерідко ними маніпулюють, що призводить до взаємної неприязні, формування хибних стереотипів.
 

Серед тридцяти двох громад Херсонської області є приклади розвинених конфліктів, що істотно вплинули на втрату громадами спроможності.
 

Що далі?
Передумови виникнення і розвитку конфліктів є в усіх об’єднаних громадах області. Конфліктогенні чинники доцільно розв’язувати на стадії зародження, коли вони не спричинили незворотні зміни у стосунках великих груп жителів всередині громад.
 

Ми пропонуємо аналізувати причини, через які виникають конфлікти і розв’язувати їх шляхом налагодження діалогу в громадах, використання механізмів місцевої демократії. Таких як громадські слухання, локальні збори, публічні звітування органів місцевої влади, бюджет участі, публічні консультації  тощо. Додатковим інструментом є медіації для вже сформованих конфліктних груп.  
 

При організації діє Консультативний центр, який надає консультації з питань діагностиці та подолання конфліктів в громадах, аналізу та надання рекомендацій щодо відповідності місцевої нормативної бази на запобіжники конфліктів, розробки та впровадження процедур демократії участі, допомоги в розробці та організації обговорень Статутів громади, Стратегії розвитку, впровадження консультацій із громадськістю.
Адреса м. Херсон, Придніпровський узвіз 1, оф. 8, Тел: +(380)-50-396 -67-52,  admos@ukr.net
 

Наша довідка. Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень це громадська організація, що протягом 13 років вивчає найбільші проблемні питання розвитку регіону та розробляє пропозицій щодо їх вирішення. Від початку реформи децентралізації, організація активно співпрацює з об’єднаними громадами, успішно впроваджуючи різноманітні документи необхідні громадам для розвитку, інноваційні практики , програми забезпечення безоплатної первинної правової допомоги.  З 2017 року організація працює серед іншого в сфері врегулювання конфліктів в громадах.
 

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду "Відродження" у межах проекту «Запобігання та врегулювання конфліктів в громадах шляхом залучення мешканців до вирішення місцевих проблем» в рамках програмної ініціативи МФВ «Демократична практика». Матеріал відображає позицію авторів і не обов'язково збігається з позицією Міжнародного фонду "Відродження".



Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Берислав: зустріч з владою. «Громадське коло навколо Бериславської громади: стань архітектором відновлення».

Підсумкова діалогова Платформа в Бериславській громаді: надбання та перспективи