У Херсоні запрацював Ресурсний центр сприяння розвитку місцевої демократії

За декілька останніх років активність громадськості на Херсонщині значно зросла. За два останні роки була створена ціла мережа незалежних громадських рад при місцевих органах державної влади та самоврядування. Сесії місцевих рад проходять за активної участі членів громад. Різноманітні громадські об’єднання постійно ініціюють розгляд значущих для громад питань. Громадяни об’єднуються за місцем проживання для вирішення локальних проблем благоустрою, безпеки, якісних послуг тощо. Але ця громадська активність не завжди є ефективною і нерідко не виправдовує очікувань членів громад. Для того, щоб допомогти громадянам користуватися законними механізмами, контролювати владу та ефективно самоорганізовуватись, у Херсоні був створений Ресурсний центр сприяння розвитку місцевої демократії.

До складу Ресурсного центру входять експерти коаліції громадських організацій – Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень, Херсонська обласна організація Комітету виборців України; ХМГО «За майбутнє Херсону». 

Як розповів керівник Центру Олександр Мошнягул, механізми демократії участі, які  пропонує українське законодавство (громадські слухання, загальні збори громадян за місцем проживання, місцеві ініціативи, створення ОСН тощо), на жаль, часто не використовуються – або через їх недосконалу регламентацію в місцевих правових документах, або через відсутність у представників інститутів громадянського суспільства знань та досвіду щодо їх використання. 

Результати досліджень стану громадянського суспільства в нашому регіоні показують що громадські активісти, або взагалі їх не використовують, задовольняючись виключно «випусканням пару», або застосовують не особливо переймаючись про дотримання норм законодавства. Неформальні ініціативні групи рідко перетворюються в НГО, ОСН, ОСББ тощо. 

Олександр Дмитрович коротко розповів, чим саме буде займатися Ресурсний центр сприяння розвитку місцевої демократії:

«У нас є три напрямки діяльності. По-перше – розвиток місцевої демократії. Ми займатимемося вдосконаленням статутів територіальних громад області в частині механізмів демократії участі. Почнемо з внесення змін в статут територіальної громади Херсона. Крім того, ми будемо навчати представників влади та громадськості користуватися механізмами демократії участі та будемо самі впроваджувати ці механізми. Другий напрямок нашої діяльності – децентралізація. Ми вже почали вивчення документів громад на Херсонщині, які об’єдналися та збираються об’єднуватися, щоб допомогти їм зробити це ефективно. І третій напрямок діяльності нашого Ресурсного центру – це традиційно допомога органам самоорганізації населення як тим, що вже створені й функціонують, так і новим. В наших планах географічно розширити практику створення ОСН – щоб про можливості громадян певної території дізналися в районах – в Бериславі, Олешках, в Голій Пристані тощо».  

Треба відмітити, що В 2013 та в 2014 рр. Ресурсний центр також існував, але спеціалізувався на допомозі органам самоорганізації населення. Була проведена велика робота щодо підтримки діючих комітетів та створення нових. Була розроблена та затверджена сесією Херсонської міської ради ціла низка документів щодо діяльності ОСН, включаючи «Положення про ОСН в місті Херсоні» та «Програму сприяння розвитку громадянського суспільства в м. Херсоні».

В 2015 році Ресурсний центр для ОСН був трансформований в Ресурсний Центр з розвитку місцевої демократії, розширивши предмет своєї діяльності і зосередившись на розвитку всіх форм демократії участі.  

В 2015 році Ресурсний центр з партнерами з ХОО КВУ провели детальне дослідження стану місцевої демократії в громадах області. Дослідили наявність статутів та регламентацію в них механізмів демократії участі у всіх містах та районних центрах області. Дослідили активність громадянського суспільства щодо використання цих механізмів. Підготували та оприлюднили аналітичне дослідження. За рекомендаціями експертів Херсонська обласна та Херсонська міська рада прийняли зміни до своїх регламентів в питаннях підвищення прозорості та відкритості в своїй діяльності. Були проведені навчання для депутатів Херсонської обласної та Каховської міської рад щодо застосування механізмів демократії участі. Також за ініціативи зокрема й Ресурсного центру була створена нова Громадська рада при Херсонському міському голові, експерти допомогли підготували всі необхідні документи для діяльності ради. 

Про діяльність Ресурсного центру розвитку місцевої демократії, результати досліджень та експертні висновки можна буде прочитати в блозі Причорноморського центру політичних та соціальних досліджень на сайті ХОО КВУ

За консультаціями з питань місцевої демократії та самоорганізації населення можна звертатися за телефонами: : (0552) 344-426, (066) 100-81-91

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Берислав: зустріч з владою. «Громадське коло навколо Бериславської громади: стань архітектором відновлення».

Підсумкова діалогова Платформа в Бериславській громаді: надбання та перспективи