Громадська ініціатива була підтримана херсонцями

Незалежний спостерігач - новини КВУ
Вперше в нашому місті започаткована Громадська ініціатива по перевірці обґрунтованості підвищення комунальних тарифів в місті Херсоні, презентація якої відбулась на прес-конференції 23 грудня в медіа – клубі «Південь».

Ініціаторами виступили громадські організації: «За майбутнє Херсона», ХОО Комітету виборців України, Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень і Благодійний Фонд Милосердя та Здоров’я.
З презентацією Громадської ініціативи виступили Володимир Макуха («За майбутнє Херсона»), Олександр Мошнягул (Причорноморський центр політичних і соціальних досліджень) та Наталія Богренцова (ХОО КВУ). Вони повідомили, що 27 листопада 2008 року відбувся круглий стіл, присвячений обговоренню питання тарифної політики та розгляду шляхів вирішення проблем взаємодії між постачальниками та отримувачами комунальних послуг по обслуговуванню житлового фонду з пошуком реальних механізмів подолання глибокої кризи цих відносин. В цьому заході взяли активну участь представники трьох депутатських фракцій Херсонської міської ради, громадських організацій міста Херсона, представники будинкових комітетів, члени Виконкому Херсонської міської ради, та ЗМІ.
В рамках цієї ініціативи запропоновано створити Громадську Експертну раду із представників громадських організацій, будинкових комітетів, політичних партій та залучити до її роботи депутатів міської ради. Цей громадський орган детально вивчить ситуацію яка склалась в місті з наданням послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, з’ясує відповідність Рішення Виконавчого комітету Херсонської міської ради від 16.09.2008 року №486, згідно якого формується тариф на цю послугу, діючим нормативним актам України. Також будуть розроблені пропозиції та механізми щодо вирішення питання формування тарифів.
На даному етапі вже зроблені певні кроки до реалізації цієї ініціативи. Так, до міського голови Володимира Сальдо був направлений запит щодо надання вихідних даних, на підставі яких було розраховано витрати на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових території по кожній з послуг, зазначених у Додатку 2 до Рішення Виконавчого комітету Херсонської міської ради від 16.09.2008 року №486.
На підставі цих даних Експертна рада проведе аналіз обґрунтованості розрахунків комунальних тарифів. За словами Володимира Макухи – «це дозволить вивести на новий якісний рівень відносини між постачальниками послуг та громадянами, що їх отримують, що стане початком справжньої реформи ЖКГ».
Наразі вже направлене звернення до громадських організацій міста Херсона з пропозицією рекомендувати спеціалістів з питань утримання будинків та з питань формування тарифів від громадськості, які ввійдуть до Експертної ради.
Також до фракцій міської ради були направлені листи-пропозиції щодо визначення їх представників, які візьмуть участь у роботі Експертної ради.
А також Робоча група зі створення Експертної ради повідомляє, що перше засідання цього громадського органу заплановане на другу половину січня 2009 року. Про дату цього засідання буде повідомлене окремо.
P.S. Необхідно додати, що ХМГО «За майбутнє Херсона» у листопаді подала до міської прокуратури протест щодо обґрунтованості тарифу на житлово-комунальні послуги в нашому місті. Напередодні проведення прес-конференції надійшла відповідь, в якій прокуратура визнає незаконність підвищення тарифу та постановила його скасувати. Та з досвіду відомо, що міськрада не дуже переймається протестами прокуратури, тому громадськість повинна взяти справу в свої руки.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Берислав: зустріч з владою. «Громадське коло навколо Бериславської громади: стань архітектором відновлення».

Підсумкова діалогова Платформа в Бериславській громаді: надбання та перспективи