Комунікація в екзилі: як звʼязатись з депутатами Херсонської міської ради

 

Варварські дії окупантів, фільтраційні заходи та загроза життю – все це призвело до того, що велика кількість містян покинула свої домівки. Разом з ними свої домівки залишили й народні обранці. Але чи залишили вони містян у скруті? Як саме відбувається комунікація між депутатами Херсонської міської ради і херсонцями? Про це та інше – в нашому матеріалі. 

Офіційний сайт міської ради: профайли та безпека


Офіційний сайт міськради не припиняє діяльності з початку вторгнення

З початку вторгнення на офіційному сайті міста не було зроблено нічого для убезпечення чутливої інформації від окупантів – в першу чергу це стосується персоналій, їхніх посад та контактних відомостей.  

Контроль над цим ресурсом залишився у міської влади. Зараз на сайті постійно з’являються інформаційні повідомлення, що можуть бути корисним, здебільшого евакуйованим із міста. Також у новинах на сайті фігурують евакуйовані з міста депутати – в ролі кураторів проєктів, керівників установ або учасників гуманітарних ініціатив. Найбільше в новинах офіційного сайт представлена Галина Лугова (фракція «Нам тут жити»), що наразі є головою Херсонської міської військово-цивільної адміністрації. 


Депутати Херсонської міської ради долучаються до створення гуманітарного хабу


Депутатські профайли залишились без змін: на сторінках доступні контактні дані, фотокартка депутата, прізвища помічників. Також не було виключено колаборантів, таких як Ігор Семенчев-молодший, Ігор Семенчев-старший та Володимир Сальдо. 


Профайл депутата-зрадника залишився без змін


Профайл єдиної депутатки, яка склала повноваження ще у 2021 році, також залишився на сайті міської ради, але з відповідною приміткою. 

Facebook: як змінилась активність депутатів у мережі
До повномасштабного вторгнення сторінки в мережі Facebook не мала лише одна депутатка. Але після того, як вона склала повноваження, всі 100% депутатів Херсонської міської ради представлені в цій соціальній мережі. 

Зараз, уже після початку російської окупації, у соцмережі можна знайти 44 депутатські сторінки (90% від релевантного складу ради – за винятком колаборантів), проте не всі з них є активними. Окупація та подальші репресії з боку ворога змусили депутатів, активістів та інших публічних осіб піддавати особисті сторінки самоцензурі – зачищати, видаляти або ховати від випадкових відвідувачів. 

Лише 17 депутатів інформують на своїх сторінках про свою діяльність – волонтерські ініціативи, професійну діяльність, службу в Збройних Силах України:

  • 4 депутати з фракції «Слуга народу»
  • 4 депутати з фракції «Європейська Солідарність»
  • 8 депутатів з фракції «Нам тут жити»
  • 1 позафракційний депутат.


Іван Бебко активно спілкується з виборцями, знаходячись у зоні бойових дій


Віталій Бєлобров з початку вторгнення допомагає релокованим херсонцям та тим, які знаходяться в окупації


Активно ведуть свої сторінки 28 депутатів. Вони використовують канали двосторонньої комунікації, хоча й не завжди публікують результати своєї діяльності:

  • 8 депутатів з фракції «Слуга народу»
  • 4 депутати з фракції «Європейська Солідарність»
  • 11 депутатів з фракції «Нам тут жити»
  • 5 позафракційних депутатів.

 

Наявність сторінок у мережі Facebook та активність депутатів у розрізі фракцій


Інші майданчики та особиста комунікація 
Основним критерієм у доступності особистих каналів комунікації в таких мережах як Viber, Telegram, пошта або будь-який месенджер є безпека. Потрапляння цих контактів у публічний простір наражає на ризики як власника контакту, так і осіб, які цей контакт розповсюджують. Репресивні й фільтраційні дії окупантів у Херсоні сформували певні правила взаємодії, локалізувавши групи з надання допомоги людям лише серед своїх, перевірених. І навіть евакуація публічних осіб до вільної України залишає свій психологічний відбиток та безпекові звички.

Управління та бюджет, плани й деокупація
З початку повномасштабного вторгнення всі управлінські питання взяли на себе міський голова та виконавчі органи. Але управлінська вертикаль військово-цивільних адміністрацій була остаточно сформована лише 21 вересня, коли президент України призначив головою Херсонської ВЦА Галину Лугову, яка до цього виконувала обов’язки полоненого міського голови Ігоря Колихаєва.


Вручення посвідчення голови ВЦА. Світлина з особистого архіву Галини Лугової


Відтак у бюджетних питаннях виняткових повноважень набули саме виконавчі органи, залишивши депутатам міської ради в екзилі роль обраних херсонцями громадських діячів. Депутати-військові активно займаються звільненням області та країни від окупантів і обговорюють повоєнну розбудову Херсонщини. А депутати-волонтери намагаються вирішувати проблеми цивільного населення. На початку діяльність з допомоги жителям міста в окупації була більш активною (роздача харчових наборів, забезпечення критично-необхідними ліками, допомога дітям тощо), але з посиленням ізоляції регіону окупантами вектор приділення уваги змінився в бік вимушених переселенців (проблеми релокації – житло, робота, продукти першої необхідності, психологічна підтримка, підтримка херсонців на фронті). 

Здебільшого проблеми, які розглядають всі активні депутати, – нагальні та не містять довгострокових планів. Найголовніша теза більшості депутатських монологів та діалогів в коментарях – це звільнення рідного міста.

Як зв’язатися з депутатами: алгоритм
Вище ми окреслили основні канали комунікації з депутатами Херсонської міської ради. Безперечним фаворитом є спілкування з депутатами в мережі Facebook, в якій представлені 90% депутатського складу. Варто пам’ятати, що активними є лише 28 депутатів, проте можна спробувати додатися в друзі і написати в особисті повідомлення й іншим обранцям.  

Особиста комунікація (приватна телефонна бесіда, Viber, Telegram) є ексклюзивною можливістю груп херсонців, що мали подібні контакти ще до повномасштабного вторгнення, або ж якось пов’язані з депутатськими волонтерськими ініціативами (тобто мають робочі зв’язки).  

Ще одним можливим каналом є використання відомостей з офіційного сайту міської ради. Здебільшого в депутатських профайлах наявні адреси електронних поштових скриньок депутатів, а також особисті телефони депутатів ради (або їхніх помічників).  

Враховуючи специфіку, що депутати релоковані по всій Україні, очна зустріч можлива лише в рамках депутатських ініціатив, або на робочому місці (наприклад, якщо депутат – ректор релокованого вишу абощо). Інших можливостей або громадських приймалень під час моніторингової компанії встановлено не було.

Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад» за посиланням
За постійними оновленнями кампанії можна слідкувати: 
На вебплатформі Атестація депутатів місцевих рад
В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація» 

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проєкт «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати. Атестація». 

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Берислав: зустріч з владою. «Громадське коло навколо Бериславської громади: стань архітектором відновлення».

В Бериславі обговорили екологічну ситуацію після Каховської катастрофи